L'idil·li del cinema valencià amb el Festival de Màlaga

Guardar

_FILMOTECA_la_boda_de_rosa
_FILMOTECA_la_boda_de_rosa

El pròxim divendres comença el Festival de Cinema de Màlaga, que va haver d'ajornar la seua celebració prevista en el mes de març per la crisi sanitària de la COVID-19. Com ve sent habitual en les últimes edicions, el cinema valencià té una presència destacada en les diverses seccions del festival.

La secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, ha assenyalat que "la Generalitat continuarà donant suport al puixant nivell de l'audiovisual valencià, com mostra la programació en la 'Filmoteca d'estiu' de pel·lícules com 'El desentierro', 'La innocència'; 'Vivir dos veces', 'La boda de Rosa' i 'Buñuel en el laberinto de las tortugas', Goya a la millor pel·lícula d'animació, i el fet que enguany el Festival de Màlaga presente en les seues seccions oficials quatre llargmetratges produïts, coproduïts i protagonitzats per valencians".

Tamarit ha afegit que "és un fet històric que quatre llargmetratges valencians junt amb huit curtmetratges i documentals valencians més hagen sigut seleccionats en una mateixa edició del Festival de Màlaga".

En la secció oficial del festival trobem la pel·lícula 'La boda de Rosa', que inaugurarà el festival divendres a la nit. Aquesta pel·lícula, que va tindre un passe per a l'equip tècnic de la pel·lícula dilluns passat en la Filmoteca d'estiu, compta amb el suport de l'Institut Valencià de Cultura i està dirigida per la realitzadora Icíar Bollaín, que ha optat per una narració bilingüe (castellà-valencià).

En la pel·lícula participen nombrosos tècnics i intèrprets valencians, entre els quals destaquen Paula Useros i Xavo Giménez. La pel·lícula es va rodar a València i alguns municipis pròxims, i a Benicàssim, on precisament té lloc la boda del títol de la pel·lícula. A més, compta amb la producció valenciana de Turanga Films, liderada per Lina Badenes, que ja va estar l'any passat en aquesta mateixa secció amb una altra producció valenciana, 'Staff Only'.

També en la secció oficial competirà 'Un mundo normal', producció valenciana amb suport de l'IVC, dirigida per Achero Mañas i amb intèrprets valencians com Magüi Mira i Pau Durà, que narra la història d'un director d'escena que rep la notícia de la mort de sa mare i decideix complir la seua voluntat.

Ernesto, un director de teatre excèntric i inconformista, rep la notícia de la mort de sa mare. Camí al cementeri roba el taüt per a tirar el cadàver a l'oceà, com era el seu desig. La seua filla, cansada de les seues bogeries, l'acompanya amb la intenció de fer-lo canviar d'idea. En el viatge descobrirà que son pare no és un boig i que un ha de ser fidel a si mateix encara que això, a vegades, supose anar en contra de l'opinió de la majoria.

En la secció 'Málaga Premiere', on es mostren per primera vegada pel·lícules que s'estrenaran en sales en pròximes dates, es projectarà 'La mort de Guillem', amb suport de l'IVC i dirigida per Carlos Marqués-Marcet, que ens recrea l'assassinat en 1993 de Guillem Agulló, un xic antifeixista, a les mans d'un grup d'extrema dreta.

La pel·lícula està produïda per Suica Films, abanderada per Rafa Molés i Pepe Andreu, i compta amb un elenc valencià liderat pel castellonenc Pablo Molinero, protagonista de la sèrie de Movistar 'La peste'.

En la secció 'Zonazine', el cinema valencià estarà representat per la pel·lícula 'L'ofrena', també amb suport de l'IVC, dirigida per Ventura Durall i produïda per Suica Films. Aquest film conta la història d'un psiquiatre que veu com després de molts anys apareix novament en la seua vida un antic amor de l'adolescència.

En el gènere del documental, la presència del cinema valencià serà el documental 'Rol & Rol', dirigit per Chus Gutiérrez i produït per Turanga Films, que va comptar amb una ajuda a la producció de l'IVC i que tindrà una sessió especial dins del festival. El documental mostra el paper dels mitjans de comunicació i la publicitat per a la construcció del rol femení en la societat.

Els curtmetratges valencians que participaran en aquesta edició del festival són: en secció oficial, 'A la cara', del director alacantí Javier Marco i protagonitzada per l'actriu també alacantina, del Pinós, Sonia Almarcha; i 'Ráfagas de vida salvaje', dirigida per Jorge Cantos i produïda per la valenciana Mammut, i que va obtenir el Gran Prix en la secció 'Labo' del Festival de Clermont-Ferrand. En la secció 'Málaga', es presentarà 'Ibaia', dirigit pel valencià Ferran Brooks.

En l'apartat d'animació tindrem dos curtmetratges valencians. 'Metamorphosis', dirigit per Carla Pereira i Juanfran Jacinto, i produïda per Bígaro Films, que conta la vida d'un home que, als seus trenta anys, continua convivint amb sa mare en una relació un poc anòmala, mentre els fantasmes del passat el turmenten. Aquest curtmetratge ja va participar en el festival de curtmetratges de Clermont-Ferrand, un dels més importants del món.

L'altre curtmetratge d'animació serà 'Miss Mbulu', de Ben Fernández, i produït per l'alacantina Jaibo Films, que va obtenir el premi al millor curtmetratge d'animació en l'última edició dels Premis de l'Audiovisual Valencià.

Com a estrena especial es projectarà en el festival la pel·lícula 'El secreto de Ibosim', dirigida per Miguel Ángel Tobías, i produïda per l'empresa valenciana Acca Media.

I finalment, en la secció 'Cinema Cocina', la presència valenciana serà a través del documental 'Cocinar belleza', produït i protagonitzat pel cuiner valencià Quique Dacosta.

Destacats