25n
25N
25N

El Pla Valencià d'Agricultura Ecològica tanca el període 2016-2020 amb 78 milions d'euros d'inversió

El Pla Valencià d'Agricultura Ecològica tanca el període 2016-2020 amb 78 milions d'euros d'inversió
13/04/2021 -

Les garanties en seguretat alimentària, la promoció del valor afegit, el foment del consum responsable i de proximitat i la dinamització del desenvolupament rural des dels criteris de rendibilitat i compliment del Pacte Verd Europeu; principals eixos del II Pla Valencià de Producció d’Agricultura Ecològica 2021-2025.

El director general de Desenvolupament Rural, David Torres, ha desgranat aquest dimarts en Les Corts les línies generals del Pla, al mateix temps que ha fet balanç de l’anterior. Un Pla que en els últims cinc anys ha impulsat el creixement de la superfície certificada en un 81,2% i dels operadors en un 51.1%.

“El nostre objectiu és consolidar la producció local, basada en l’agricultura familiar com a principi diferenciador, i connectar-la amb l’activitat econòmicament rendible, a més d’ambientalment neta i socialment justa”, ha assenyalat Torres.

El II Pla, que manté el caràcter àmpliament col·laboratiu del seu antecessor sumant a més de 2.000 participants en el seu procés d’elaboració, s’articula entorn de cinc línies estratègiques orientades al foment de la producció, comercialització i consum de productes d’agricultura ecològica, així com a la promoció del coneixement agroecològic en la Comunitat i al desenvolupament de la governança del sector.

La iniciativa 2021-2025 dona continuïtat a l’enfocament integral del I Pla que, amb un pressupost inicial de 78,76 milions d’euros va aconseguir superar els seus objectius, doblegant l’increment mitjà anual en tots els indicadors (superfície, operadors i indústria) i que ha permés al sector en la Comunitat Valenciana escalar posicions i retallar distàncies respecte a altres territoris.

En aquest sentit, el responsable al capdavant de Desenvolupament Rural ha repassat les principals mesures emmarcades en el període 2016-2020 com els 41 milions d’euros d’ajudes directes per a la conversió i el manteniment de l’agricultura ecològica, els 11,8 milions destinats a 308 joves agricultors per a la seua primera explotació de producció ecològica, els 1,5 milions d’euros a projectes d’innovació tecnològica o 1,3 milions per a la certificació de la qual s’han beneficiat ja 1.500 productors.

L’Agricultura Ecològica introdueix valor afegit i millora la competitivitat en dotar a la nostra producció agrària d’un component diferenciador en matèria de qualitat i seguretat alimentària.

En aquest sentit ha definit com a “prioritat de la Conselleria” la lluita contra el frau alimentari: “Serem molt exigents i a perseguir el frau en tota la cadena alimentària, a través d’un conveni amb l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària per a desenvolupar nous etiquetatges que oferisquen informació completa i clara que motiven una compra conscient”.

Ajudes a la restauració

Entre els anuncis, el director general de Desenvolupament Rural ha avançat la posada en marxa d’una Ordre que compense als establiments de restauració que introduïsquen productes valencians procedents de l’agricultura ecològica i de qualitat diferenciada en les seues cartes.

Aquesta aposta, que destaca el caràcter prescriptor del sector de l’hostaleria i la restauració, pretén, a més, contribuir al suport d’un canal de distribució i comercialització que s’ha vist greument afectat pel tancament i les limitacions d’aforament derivades de la pandèmia.

David Torres ha subratllat que l’Ordre està molt avançada i que serà llançada en breu perquè siga una realitat en 2021.

Menjadors públics: 15% de producció ecològica

Les quotes de producció ecològica en els menús dels menjadors públics de la Comunitat Valenciana és una altra de les mesures que ha avançat aquest dimarts Torres en la seua compareixença.

Un percentatge objectiu d’un mínim del 15% per a enguany, amb increments del 5% fins a aconseguir el 25% en 2023. Aquest decret s’alinea amb els de l’estratègia europea ‘De la granja a la taula’ que fixa un 25% de producció europea ecològica en 2030.

La conselleria aposta així per una compra pública sostenible i de foment de l’economia local, reforçada pels programes de distribució de fruites i hortalisses en els centres educatius i per l’obligatorietat d’introduir clàusules que prioritzen els productes de qualitat diferenciada de la Comunitat Valenciana en els plecs de condicions dels concursos del sector públic.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − 4 =