25n
25N
25N

Hyperloop: els estudiants valencians que dissenyen el futur

En el marc de la IV Hyperloop Pod Competition, en la qual els alumnes de la UPV han presentat un nou model d’hyperloop anomenat Turian, fem un repàs pel viatge de l’equip valencià que podria dissenyar el “vehicle del futur”

Prototipo del "pod" Turian

Hyperloop: els estudiants valencians que dissenyen el futur
15/07/2019 -

Tesla és l’empresa més important a escala mundial en l’àmbit del transport elèctric i, al seu torn, és propietària de SpaceX, una empresa de transport aeroespacial. El seu president, Elon Musk, s’ha convertit en una espècie de guru de la tecnologia, en un Steve Jobs de l’enginyeria automobilística. Aquest magnat sud-africà establit en Sillicon Valley, Califòrnia, va anunciar l’agost de 2015 l’organització del concurs per a desenvolupar prototips de l’Hyperloop, un transport futurista en tubs al buit i a alta velocitat. Com era d’esperar, milions d’universitats de tot el món van voler presentar-se al concurs i llançar-se a la piscina.

L’HYPERLOOP VALENCIÀ

En aquesta competició, es van presentar dos equips espanyols: “GAIA” de la Fundació Universitat-Empresa de Madrid i “Makers UPV” (posteriorment canviat de nom com Hyperloop UPV”) de la Universitat Politècnica de València (UPV). L’equip valencià va aconseguir el premi, atorgat el gener de 2016, a Millor Disseny de Concepte i a Millor Subsistema de Propulsió.

Més tard, aquest equip conformat per 5 alumnes de la UPV, va participar en les fases finals d’aquesta exigent competició, on van desenvolupar, l’agost de 2017, el primer prototip hyperloop d’Espanya, l’Atlantic II. El juliol de 2018, es presenta a Los Angeles el segon prototip valencià, el Valentia.

Prototipo del Hyperloop Valentia

Només cinc universitats en tot el món s’han classificat per a totes les fases finals, i la UPV és una d’elles. A més, la universitat valenciana ha quedat, tant en la fase que va presentar l’Atlantic II com en la qual va presentar el Valentia, entre les 10 primeres.

IV HYPERLOOP POD COMPETITION

Però ara, aquests estudiants de la UPV estan participant en la IV Hyperloop Pod Competition, que se celebra a Los Angeles (els EUA) del 15 al 21 de julo, és a dir, durant aquesta setmana. Per a ella, han presentat el Turian, un pod amb més de mil peces considerat pels estudiants que ho han construït com “el millor prototip creat fins hui”.

L’equip “Hyperloop UPV”, que va començar amb cinc membres, ara, després de fitxar alguns dels millors alumnes de la universitat valenciana, ja està compost per més de 30 persones. Aquests enginyers han fet del Turian un vehicle que, en simulació, arriba a ser més potent que el Tesla d’última generació.

Aquest pod, que és una càpsula més compacta i lleugera que el prototip anterior i que, a més, pes molt menys, passa dels 0 als 100 quilòmetres en 1,9 segons. Aquests resultats podrien superar, quant a potència, el Bugatti Chiron, l’hiperesportiu híbrid més potent del mercat ara mateix, valorat en 2,4 milions d’euros.

ZELEROS, L’EMPRESA QUE VA NÀIXER GRÀCIES Al HYPERLOOP

A més de presentar-se a les fases del concurs organitzat per Elon Musk, els fundadors de l’equip Hyperloop UPV van crear el novembre de 2016 Zeleros, una empresa privada, amb l’objectiu de dur a terme el seu propi hyperloop a escala comercial. L’empresa ha aconseguit el suport de la iniciativa europea contra el canvi climàtic EIT ClimateKIC i, també, una inversió dels fons Plug and Play, de Silicon Valley, i Angels Capital, pertanyent a l’empresari Juan Roig, president executiu de Mercadona.

Zeleros, a més, va obrir un ‘crowdfunding’ al març per a finançar un carril de proves. L’objectiu d’aquesta campanya era arribar abans de l’any que ve als 8.500 euros. No obstant això, les donacions ja superen aquesta xifra, amb 10.830 euros recaptats a través de la plataforma de ‘crowdfunding’ Kickstarter i 146 patrocinadors. Aquesta pista se situarà en Parc Sagunt (València) i, amb una extensió de 2 quilòmetres, servirà perquè els estudiants facen les seues proves amb el hyperloop definitiu per a la final del concurs, que s’organitzarà, segurament, el pròxim 2020.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 4 =

art en blanc
art en blanc
ruta del grial massamagrell