L'horta valenciana, candidata a Patrimoni Agrícola Mundial de la FAO

Guardar

ribo
ribo

L'alcalde de València, Joan Ribó, juntament amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, la regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, la subdirectora general del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Marta Cimas Hernando, el director de Càtedra Terra Ciutadana, José María García, i altres membres de l'equip de govern, ha participat en la presentació de la candidatura de «El regadiu històric a l'Horta de València» a ser nomenada per la FAO com SIPAM. L'alcalde ha explicat que «la vinculació urbana-rural que suposa el cultiu de regadiu clàssic de l'horta, genera una interacció molt positiva que hem de valorar a tots els nivells».

Joan Ribó ha comunicat que «veure en els llibres de la FAO els llocs del món que ja han aconseguit la consideració de SIPAM és un dels exemples millors que podem trobar de la gran diversitat de relacions entre l'ésser humà i la natura per a construir allò que al llarg dels segles anomenem agricultura com a base de l'alimentació humana en els ecosistemes més diversos». És per això que «desitgem veure imatges i tècniques dels nostres llauradors i llauradores compartint eixa llista. Els agricultors tenen el valor suprem de donar-li forma a la terra. La nostra horta, amb tot el mereixement, ha de ser un més d'eixos tresors protegits», ha afegit Ribó.

L'edil ha exposat que «el sistema ancestral de la nostra horta manté valors com ara l'agricultura familiar, la preservació de la biodiversitat i la gestió de recursos genètics propis. A més, «és una eficaç solució contra el canvi climàtic».

Ribó ha qualificat de «privilegi» poder «gaudir d'aquest entorn i compartir amb totes les persones i institucions que han aconseguit, alguns durant segles, aquest model exemplar de producció alimentària». També ha demanat «la col·laboració institucional necessària per a aconseguir l'obtenció de SIPAM».

Consol Castillo ha explicat que «la relació de la ciutat de València amb la FAO ha anat estrenyent-se des que València va signar l'octubre de 2015 el pacte per les polítiques alimentàries urbanes. Des de llavors s'ha treballat de forma transversal amb unes noves polítiques, tant alimentàries com de custòdia del territori, que comporten la preservació dels regadius històrics». «Des de fa segles aquest ecosistema ha anat adaptant-se i responent a les diferents circumstàncies i necessitats», ha afegit Castillo

Ximo Puig ha comunicat que «la Generalitat Valenciana dóna suport directe i entusiasta a la candidatura», mentre que José María García ha exposat que «el SIPAM representa un reconeixement a espais singulars i creiem que l'horta ho és, perquè el regadiu històric conté regles centenàries que doten a la comunitat agrícola d'un model de governança que pot ser un exemple per al planeta». Finalment, Marta Cimas ha explicat que «és un projecte que té moltes possibilitats i compleix els criteris per a poder tindre eixa figura, ja que té una particularitat nova perquè mescla l'àmbit urbà amb el rural».

Destacats