25n
25N
25N

El transport públic valencià en vaga

Metrovalencia i EMT convoquen aturs parcials durant els mesos de gener i febrer

EP

El transport públic valencià en vaga
28/01/2019 -

Primer va ser Metrovalencia. Des del passat 14 de desembre, el servei de metro de la ciutat ha estat patint interrupcions intermitents a causa dels aturs parcials convocats pels diferents sindicats. Ara, l’empresa municipal d’autobusos EMT se suma també a una vaga que arrancava dijous passat, i que es prolongarà fins al mes de febrer.

El transport públic valencià, sens dubte, no està passant pel seu millor moment. I és que tots dos aturs també coincidiran en el temps. Així, de moment, al gener, Metrovalencia ja ha convocat aturs parcials per a hui, 28 de gener, de 7.15 a 8.35 hores, i per a demà, 29 de gener, de 7.30 a 9.15. Per la seua banda, l’EMT, després que els treballadors hagen rebutjat la proposta de conveni plantejada per la direcció de l’empresa, tornarà a realitzar aturs parcials aquest dimarts entre les 7.00 i les 9.00 hores, coincidint amb els aturs del metro de València, així com de 17.00 a 19.00; de 19.30 a 21.30; i de 4.00 a 6.00 hores.

No obstant això, les vagues es mantenen durant els pròxims mesos. Així, mentre el Sindicat Ferroviari-Intersindical Valenciana ja ha presentat, davant la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, el nou calendari de la vaga de metro que allarga els aturs fins al 31 de març, afectant en major mesura el servei de metro nocturn, ja que els aturs parcials es concentraran en els divendres, caps de setmana, vigílies de festius i festius en franges d’horari nocturn, l’EMT ja ha anunciat els aturs convocats per al mes de febrer.

D’aquesta manera, els dies 4, 12, 20 i 27 de febrer, l’EMT pararà entre les 8.00 i les 10.00 hores; de 16.00 a 18.00; de 19.30 a 21.30; i de 22.00 a 00.00 hores. El motiu? Les prejubilacions. El regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, ha subratllat que “la vaga no me l’han feta a mi. L’estan fent contra la ministra d’Ocupació, Magdalena Valerio. Les prejubilacions excedeixen de les competències de l’Ajuntament”. Així mateix, ha instat a la ministra que “prenga cartes en l’assumpte i canvie eixa llei que obliga els treballadors de l’EMT a complir un determinat nombre de dies de treball en prejubilació, que és superior a les peticions de l’EMT”.

Segons el Comité d’Empresa, la direcció ofereix la creació d’una segona activitat, a partir dels 61 anys i deu mesos, sempre que es presente un informe mèdic. Serà l’empresa la que decidirà si correspon o no passar al treballador a un altre lloc de segona activitat. No obstant això, els treballadors lamenten que “suposarà fer el 100% de la jornada efectiva quan, el conveni signat en 2013, marcava que es podia fer el 15% de la jornada i anar a casa”.

Quant a la prolongació de la vaga de Metrovalencia, Intersindical Valenciana afirma que s’amplien els aturs davant “la falta de negociació i el menyspreu cap a Intersindical tant de la direcció de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), com del Govern valencià, en deixar-la al marge de les negociacions que sí que estan mantenint amb altres forces sindicals, malgrat ser la primera convocant dels aturs parcials”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 3 =