L'Associació MIR España convoca una vaga per a millorar les seues condicions abans d'un posible rebrot a la tardor

Els metges residents denuncien la sobrecàrrega de treball abans i durant la pandèmia, i aprofiten la baixa incidència d’ingressos per Covid-19 per a fer una vaga

Guardar

Metges a l'hospital
Metges a l'hospital

Els representants de l'Associació MIR España (AME) de la Comunitat Valenciana fan una crida a la tranquil·litat i avisen que han triat aquest moment per a exercir el seu dret a vaga i poder així reivindicar unes condicions dignes de treball, ara que la situació de rebrots per Coronavirus està controlada.

Des d'AME denuncien que els polítics, que durant la pandèmia els deien herois, ara, es neguen a asseure's amb ells a negociar un sistema de residents amb unes millors condicions laborals i humanes. Des de l'associació s'han pronunciat: "Volem denunciar públicament la falta de resposta de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i del Govern de la Generalitat Valenciana a les necessitats d'un col·lectiu que ha sigut explotat i maltractat. Hem arrossegat una falta de drets bàsics en la professió, alguna cosa que fa temps que estem intentant esmenar per les vies legals, sempre sense èxit".

Per part seua, també han volgut destacar que sempre han volgut evitar precisament que afectara cap pacient. "El dret a vaga és una cosa que sempre hem volgut evitar perquè ens sentim responsables del benestar de la població, però no trobem en el moment actual una altra via perquè les nostres reivindicacions, que en última instància repercutiran en la salut poblacional, siguen escoltades", reclamen des de l'associació.

"Sense els MIR, l'hospital cau"

Un professional MIR de pediatria explica com ha sigut la situació dels metges residents durant la pandèmia: "la situació dels MIR durant la pandèmia del Coronavirus va ser horrorosa perquè la gran càrrega assistencial va recaure sobre els residents. Al final, les urgències i molts serveis que no corresponien van recaure fonamentalment sobre els residents en formació".

Aquesta situació abans de l'Estat d'Alarma ja era complicada, però mentre que aquesta va durar, la situació es va agreujar: "les situacions d'explotació ja eren existents abans de la pandèmia, però la situació dels residents durant la pandèmia va ser deplorable", assegura la resident.

Què reclamen els metges?

Entre les condicions que denuncien es troba el nombre d'hores treballades, que oscil·la entre 200 i 230 hores mensuals (totes les professions fan 160h), la qual cosa és il·legal. També reclamen que no es respecten els descansos ininterromputs de 36h de cap de setmana. Això vol dir, que tenint guàrdia un dissabte, treballen divendres, dissabte durant 24 hores i acaben el diumenge a les 8:00h. El dilluns al matí es reincorporen, la qual cosa suposa treballar dues setmanes seguides sense tot just descans.

"Ens agrada matisar: que treballem amb vides humanes i no podem fer-ho cansats, per no nomenar el salari precari i la no cotització de les hores de guàrdia", assenyala.

El millor moment per a fer una vaga

"Nosaltres sabíem que durant la pandèmia no era moment per a manifestar-se, ni tampoc el més ètic, però, ara que no hi ha molts ingressos per Covid ni pacients amb Covid en UCI, s'ha decidit celebrar la vaga. Sobretot abans d'un possible rebrot a l'octubre-novembre", afirma.

Quant a la repercussió que aquesta vaga tindrà sobre la qualitat del personal, es preveu que recaurà més sobre personal estatutari i per a la Conselleria que per al pacient: "esperem que la vaga no vaja a repercutir sobre el pacient ni en els casos greus, però, és evident que sense els residents, l'hospital cau", diu. Amb la vaga volen que es reconega la importància dels MIR perquè la faena de l'hospital isca a davant.

En què consisteix la vaga

"Serà una vaga indefinida de metges residents. Quan acabem ens presentem a una oposició i ens formem durant cinc anys per a l'especialitat que hàgem optat. En teoria nosaltres no podríem assumir la mateixa responsabilitat de la càrrega assistencial que un intern, però el fem contínuament. En moltes ocasions, quan estem de guàrdia, assumim els pacients greus sense estar supervisats per un especialista, alguna cosa que no es pot permetre i que és un risc" recalca el professional sanitari i sentència: "pensem que l'adhesió a la vaga serà majoritària".

La resposta de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública no ha tardat a respondre públicament i ha avançat l'existència de defectes de forma en la convocatòria que alguns han titllat d'"obstacles i impediments" a la vaga. Segons la Conselleria, aquesta convocatòria no s'ha efectuat conforme al que es disposa en el Reial decret llei 17/1977, tal com ha informat la mateixa autoritat laboral en un escrit remés al secretari general del sindicat mèdic CESM-CV.

D'acord amb el que s'estableix en aqueixa norma, la comunicació hauria d'haver-se fet "per escrit davant l'Autoritat Laboral en la Comunitat", que en aquest cas és la Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral (dependent de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball), organisme que ha remés aquesta resposta als representants de CESM-CV.

A més, eixe mateix article estableix que "el preavís del començament de vaga a l'empresari i a l'autoritat laboral haurà de ser, almenys, de deu dies naturals" i la còpia de registre d'entrada dirigit a la Conselleria de Sanitat té data del 16 de juliol. Per consegüent, queda patent que la convocatòria no s'ha formalitzat dins dels marges establits en la llei".

Malgrat això, el sindicat ha publicat un comunicat que disposa: "Hem rebut resposta per part de la Conselleria de Treball, on anuncia en el seu primer paràgraf que la Direcció General de Recursos Humans de la Conselleria de Sanitat va remetre a la Direcció general de Treball còpia de l'escrit amb data 10 de juliol, on CESM-C.V. fa declaració de la vaga MIR".

Així, l'entitat respon que "això s'ha complit de manera correcta i en el termini requerit, amb data de registre de presentació el 10/07/20" i adjunta una fotografia amb el justificant de registre d'entrada que corrobora la versió de la Confederació Espanyola de Sindicats Mèdics de la Comunitat Valenciana.

Oberts al diàleg

Quant als motius de la vaga, Conselleria ha defensat que sempre ha promogut "millores per als MIR" encara que el marge d'actuació que permet la norma estatal és molt limitat. A més, des del departament que dirigeix la consellera Ana Barceló asseguren que "moltes peticions formulades pels anomenats de la vaga ja estan reconegudes en la nostra comunitat". Han assegurat que tot el relatiu a les cotitzacions del salari, prestacions de seguretat social, protocols de prevenció de riscos del treball i guàrdies ja està reconegut.

A més, apunten, el personal que fa la residència en la Comunitat Valenciana rep un salari fix mensual per tots els conceptes que està entre els més alts de tots els serveis de salut, i una retribució per guàrdies que es troba en la franja mitjana-alta i equiparen les condicions entre els residents i els estatuaris com a equivalents.

El salari base dels residents en la Comunitat és de 1.173 euros i l'hora de guàrdia es cobra entre 10 i 18 euros. "El que nosaltres reivindiquem és cobrar entre un 55 i un 90% del que cobra un metge adjunt per hora de guàrdia i que com més anys treballem com a residents, més s'acoste el nostre salari al dels especialistes o metges adjunts", assegura el MIR.

"Amb l'objectiu de continuar millorant les condicions del personal en formació aquesta Conselleria va cursar una notificació d'oferiment de negociació a tots els sindicats amb representació del personal laboral resident el 9 de juliol passat, dins dels marges que les circumstàncies imposen, sense obtenir cap resposta", han reiterat. La CESM-C.V., per part seua, explica que els i les MIR van demanar negociar i van ser ells els qui no van obtenir resposta.

Destacats