caixa popular

El Ple recolza la vaga feminista del 8 de març

El Ple recolza la vaga feminista del 8 de març
22/02/2018 -

El Ple Municipal ha manifestat hui el seu suport a la vaga organitzada pel moviment feminista, convocada per al pròxim 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, i ha subratllat el seu compromís “per a aconseguir uns pressupostos municipals amb perspectiva de gènere”. L’Equip de Govern ha donat suport en la seua totalitat la proposta d’acord plantejada per la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano, mentre que l’Oposició ha refusat explícitament donar-li-ho a la proposta de vaga.

Lozano ha plantejat la seua proposta com a alternativa a la moció original plantejada el Grup Municipal Popular, per entendre que aquesta suposava “un brindis al sol” que no reflecteix la realitat social actual “sinó una realitat de fantasia”. La proposta que ha defés la regidora María Jesús Puchalt era “assumir el compromís d’intensificar les polítiques municipals que integren de forma activa i transversal el principi d’igualtat de tracte i oportunitats entre dones i hòmens en el desenvolupament de totes les accions i decisions municipals”.

“Però aquesta ocasió –ha defés la regidora Lozano- requereix una aposta més profunda i transformadora”. De fet, la voluntat inicial era portar endavant aquesta iniciativa com a una declaració institucional de tota la Corporació, però les diferències respecte a la proposta de vaga del 8 de març han distanciat les postures. Lozano ha enlletgit tant al PP com a Ciutadans la seua “actitud de postureo”, i a l’hora de votar l’Equip de Govern ho ha fet a favor de ratificar els acords de la moció plenària “Per la igualtat laboral entre dones i hòmens” aprovada al març del 2017, i en suport dels objectius de la vaga del 8 de març: “abolir l’escletxa salarial entre hòmens i dones; aconseguir permisos per naixement i adopció iguals, obligatoris i intransferibles per a avançar en la corresponsabilitat en la criança; donar visibilitat i valorar els treballs domèstics i d’atenció en l’àmbit familiar o lluitar contra la precarietat i la discriminació laboral de les dones; i aconseguir unes condicions laborals justes i dignes per a les “invisibles” treballadores de la llar, entre altres”.

Per unanimitat del Plenari ha tirat avant el compromís municipal “per a aconseguir uns pressupostos municipals amb perspectiva de gènere” e “intensificar les seues polítiques d’igualtat entre hòmens i dones per a l’eliminació de les violències masclistes i fomentar valors d’igualtat en l’àmbit escolar i en campanyes de sensibilització per a l’eliminació del sexisme”.

POLICIES I BOMBERS

El Ple s’ha compromés també hui “a cobrir, per mitjà de comissions de servici -fins a la finalització dels processos selectius en marxa de les ofertes d’agents de policia local de 2016 i 2017- les baixes que es vagen produint d’agents de Policia Local per jubilació anticipada o edat reglamentària”. La Corporació ha tornat a exigir al Govern Central que “elimine la taxa de reposició per a les convocatòries tant de policies locals com de bombers en el pròxim projecte de Pressupostos Generals de l’Estat”.

Així consta en la proposta d’acord que ha plantejat al Ple el delegat de Govern Interior, Sergi Campillo, com a alternativa a la proposta inicial de la regidora de Ciutadans María Jiménez, que plantejava incrementar el nombre de comissions de servici fins a les 70. El regidor Campillo ha recordat que, per primera vegada en una dècada, aquest govern convoca oposicions per a la plantilla policial, i ha recordat que abans d’acabar el mandat hi haurà 70 policies i 28 bombers més. Per la seua banda, la delegada de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, ha lamentat la “falsa imatge d’inseguretat que es vol transmetre des de l’Oposició”.

La moció alternativa ha sigut abonada per l’Equip de Govern, Ciutadans s’ha abstingut, i el PP, després que el seu regidor Félix Cresp haja subratllat el seu suport a la proposta de Ciutadans, ha votat en contra.

FALLES INCLUSIVES

Durant el debat de les mocions de la sessió plenària, també s’ha aprovat una proposta del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, alternativa a la de la regidora Amparo Picó, del Grup Municipal Ciutadans. Picó havia proposat incrementar la presència d’intèrprets de llenguatge de signes i pantalles amb subtitulació en els actes públics de la ciutat; així com reforçar també d’aquesta manera l’acte de la Crida. Per part del PP, Félix Crespo ha recordat que la primera vegada que es va realitzar una transmissió subtitulada de la Crida va ser l’any 2003, baix mandat del seu partit, però ha reconegut que no va funcionar de manera correcta i que mai més es va tornar a intentar.

El regidor Pere Fuset ha assegurat que tot el que proposava Picó ja està duent-se a terme, inclús en més àmbits d’inclusió i en altres àrees de gestió municipal i, per això, ha instat a la regidora a retirar la seua proposta. No obstant això, i atés que Picó ha defés la permanència de la seua moció, el delegat ha proposat al Ple “continuar la línia de treball impulsada des de la Regidoria de Cultura Festiva d’apostar de manera decidida i progressiva per la major inclusivitat en l’àmbit festiu junt amb les entitats i ONG especialitzades”.

Això inclou, ha subratllat l’edil, promoure la interpretació en llengua de signes així com del sistema de subtitulació per a persones sordes (sinòptica), ampliar els espais reservats per a les persones amb mobilitat reduïda, apostar per l’escriptura en braille per a persones invidents, o reforçar la inclusió de qualsevol tipus de diversitat funcional. Fuset ha recordat que la Junta Central Fallera compta amb una nova àrea de gestió, dedicada específicament a participació i solidaritat.

Per a concloure, la moció insta al conjunt dels col·lectius festius de la ciutat “a contemplar aquestes bones pràctiques per a garantir la major inclusivitat i el màxim respecte possible a la diversitat funcional en l’àmbit festiu”. La proposta ha sigut aprovada per unanimitat.

EL RECONEIXEMENT DEL POBLE SAHRAUÍ

Finalment, l’Ajuntament ha aprovat una moció de solidaritat amb el poble sahrauí, impulsada per la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fàbregas. Abans del debat ha pres la paraula el representant de la FASPS-PV, Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí, Habibulah Muhammad, qui ha sol·licitat “ajuda per a donar visibilitat al conflicte que viu el poble sahrauí”.

L’acord plenari subratlla el “reconeixement al legítim govern de la RASD i al Front Polisario” i “el dret d’autodeterminació que legalment correspon al poble sahrauí”. Així mateix, se sol·licita “al Govern d’Espanya que li done l’estatus diplomàtic a la representació del Front Polisario a Espanya, únic i legítim representant del poble sahrauí, reconegut així per l’ONU”, i s’insta al Govern d’Espanya, a la Comissió Europea i, a la comunitat internacional “que promoguen totes les iniciatives polítiques que siguen necessàries per a aconseguir una solució justa i definitiva, per mitjà de la celebració d’un referèndum, conforme a les resolucions de Nacions Unides”.

Tant el PP com ciutadans han votat a favor de la moció, mentre que el PP s’ha abstingut. La regidora Puchalt ha afirmat que el seu vot es deu al fet que “un Ajuntament no és qui per a reconéixer governs ni per a instar altres governs, com el marroquí”, una cosa que ha negat la delegada Fàbregas, la qual ha defés el deure de les entitats locals d’instar “a tot allò que siga possible en pro de la millora de la ciutat de vida de les persones”.

La moció inclou un ampli apartat d’acords: des d’instar a les autoritats marroquines a “que cessen les persecucions contra els i les activistes sahrauís de drets humans, alliberen els presos polítics sahrauís i aclarisquen el destí de les més de 400 persones desaparegudes”; treballar en els campaments de població refugiada en Tinduf (Algèria) i en els territoris il·legalment ocupats per El Marroc, així com, recolzar l’enviat del secretari general de Nacions Unides per al Sàhara Occidental, Horst Köhler”. O també “col·laborar activament des de l’Ajuntament en la difusió del Programa Vacances en Pau”.


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + divuit =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Semana mobilidad Valencia 2018
festes xirivella 2018