Els hotels de la Comunitat Valenciana guanyen terreny a apartaments turístics i càmpings de gener a març

HOSBEC fa balanç turístic de la Comunitat Valenciana dels tres primers mesos de l'any

Guardar

ocupacion_hotelera
ocupacion_hotelera

Els hotels de la Comunitat Valenciana exhibeixen "bons resultats" en el primer trimestre de 2019, amb més de 5 milions de pernoctacions de gener a març, un 1,4% que en el mateix període de l'any anterior. Així la seua ocupació mitjana se situa en el 59,4%, amb un 3,8% més de turistes allotjats, l'estada mitjana dels quals és de tres dies.

Per contra, els apartaments turístics i els càmpings de la regió registren "tendències negatives" amb una caiguda en el nombre de pernoctacions de més del 14% i de fins a un 25%, respectivament.

Així es reflecteix en els informes Hosbec Monitor, Abectur Monitor i Càmping Monitor elaborats pel departament BigDataHOSBEC que analitzen l'activitat turística de la Comunitat Valenciana en el primer trimestre de 2019.

Segons aquest estudi, el personal vinculat directament als establiments hotelers va créixer en 128 empleats fins a aconseguir els 12.884 treballadors en la Comunitat. En general, totes les zones presenten "una tendència positiva respecte a 2018 durant els mesos de gener i febrer, però negativa el mes de març", puntualitza document.

ELS HOTELS A ALACANT

La província d'Alacant guanya un 3,1% de turistes en hotels fins a fregar els 794.000 en el primer trimestre el que es tradueix en un 3,3% més de pernoctacions, amb una estada mitjana de quatre dies, i l'ocupació mitjana se situa en el 59,8%.

El cas de Benidorm, principal punt turístic, descarta amb un augment del nombre de viatgers en hotels del 3,6% i de pernoctacions hoteleres (+1%), fins a superar els 2 milions. L'ocupació hotelera és de les més elevades d'Espanya amb una mitjana del 79,4% i una estada mitjana de 5,4 dies.

Quasi dues terceres parts de l'activitat hotelera desenvolupada a la província d'Alacant té lloc a Benidorm, on el sector empra a 4.464 persones.

HOTELS A CASTELLÓ

A pesar que la província de Castelló pateix una "lleugera caiguda" en viatgers allotjats en hotels el primer trimestre de 2019 (-1,9%), conseguix mantenir el nombre de pernoctacions de forma estable en aquest període (+0,2%).

Els hotels van registrar una mitjana d'ocupació del 42,6% i els turistes es van allotjar una mitjana de 2,3 dies. En total, 1.238 persones en tota la província presten serveis laborals en empreses hoteleres de la província.

Encara que Castelló de la Plana inicia 2019 amb resultats negatius respecte al mateix període de l'any passat, el descens no és rellevant, ja que el volum de viatgers i pernoctacions no és significatiu. Castelló de la Plana ha rebut prop de 48.000 viatgers que s'han allotjat en hotels, la qual cosa ha suposat una mica més de 84.000 pernoctacions. L'estada mitjana ha sigut d'1,8 dies i l'ocupació mitjana supera el 42%.

Peníscola és un dels principals punts turístics de la província. Els resultats de març dupliquen els registrats al gener i febrer: "és una destinació on l'estacionalitat és una mica més acusada", apunta l'estudi. El volum de pernoctacions supera les 136.000. Prop de 42.000 viatgers allotjats i una mitjana de 2,9 dies, l'ocupació mitjana ha sigut del 37,3%.

HOTELS EN PROVÍNCIA DE VALÈNCIA

La província de València creix un 4,7% fins a 1,5 milions de pernoctacions hoteleres i 719.000 viatgers (un 5,9% més que en el primer trimestre de 2018). Malgrat haver-hi sis establiments menys, 3.658 persones presten serveis laborals en empreses hoteleres de la província de València. L'estada mitjana és de 2,1 dies i l'ocupació mitjana del 60,1%.

El municipi de Gandia frega les 139.000 pernoctacions hoteleres el primer trimestre i allotja més 34.000 viatgers. L'estada mitjana és superior a la de tota la província de València, de 3,9 dies. L'ocupació hotelera és del 67,9% i el personal contractat ascendeix a 475 persones.

Especial referència mereix el comportament hoteler de la ciutat de València. Amb 880.809 pernoctacions i 407.670 de turistes allotjats, creix un 2,3% en producció hotelera i supera l'estada mitjana de la província fins a aconseguir 2,2 dies i un 65,9% de mitjana d'ocupació. Més de la meitat de tota l'activitat turística de la província es desenvolupa en la seua capital.

RÀNQUING G20

Benidorm (amb 2.073.454 pernoctacions) es manté en el cinqué lloc nacional com a destinació turística amb major nombre de pernoctacions hoteleres i és la primera destinació vacacional de la península. Només és superat per Madrid (4,7 milions), Barcelona (4,5 milions), Sant Bartolomé de Tirajana (3 milions) i Adeje (2,5 milions), que situat a Canàries estan treballant una gran part de la seua temporada alta en aquests mesos.

Per grau d'ocupació hotelera mitjà, Benidorm s'alça com el punt turístic peninsular amb la millor dada, ja que la resta de municipis que conformen aquest G20 per ocupació i que es troben per damunt de Benidorm són tots municipis canaris. Gandia i València també es colen en el rànquing en el lloc 18 i 20.

LA RENDIBILITAT DEL SECTOR HOTELER (IRSH)

Els informes inclouen també informació econòmica relativa a les dades de tarifa mitjana (ADR) i d'ingressos mitjans per habitació disponible (RevPar). En el primer trimestre de 2019, la Comunitat Valenciana registra un RevPar de 35,26 euros, lleugerament superior a la del primer trimestre de 2018, i l'ADR ha sigut de 60,18 euros.

València és la ciutat de la Comunitat amb millors resultats, ja que el seu ADR és el més alt: 77,9 euros, i el seu RevPar (52,4 euros) li situa molt per damunt de la mitjana nacional.

Benidorm també destaca per superar el RevPar mitjà de la Comunitat i aconseguir els 39,37 euros d'ingressos per habitació disponible. És el segon millor dada de la Comunitat, així com la tarifa mitjana (ADR), que ha quedat en 57,81 euros.

APARTAMENTS TURÍSTICS

Els resultats generats pels apartaments turístics en la Comunitat Valenciana al gener, febrer i març de 2019 per contra han registrat una "tendència negativa generalitzada" aquest primer trimestre respecte a 2018. Només Benidorm i la província de Castelló obtenen un resultat positiu en pernoctacions en apartaments (+8,7% i +8,6% respectivament).

En el cas de la província de València, el nombre de viatgers allotjats en apartaments cau fins a un 12,3% i un 14,4% el nombre de pernoctacions, si es compara amb el primer trimestre de 2018.

Benidorm és el primer municipi peninsular en pernoctacions en apartaments turístics, 476.719, el 90,5% d'elles d'estrangers. En el TOP 10 de destinacions espanyoles, apareix el municipi de Calp en setena posició com un dels punts turístics amb una major estada mitjana en apartaments turístics.

CÀMPINGS

Els càmpings de la Comunitat Valenciana segueixen una tendència similar a la dels apartaments i el mateix fenomen al març tant en el sector hoteler com en el d'apartaments turístics amb "tendències negatives" de fins a un 25% menys de pernoctacions en el cas de la província de València i un 6,5% menys en els càmpings a Benidorm al març. Un fet que Hosbec atribueix "probablement al desplaçament de la Setmana Santa en 2019 al mes d'abril".

No obstant això, destaca la bona ocupació mitjana en el primer trimestre dels càmpings de la Comunitat, on totes les zones superen la mitjana nacional, amb un 38,1%. Per exemple, Benidorm registra un 89,8% d'ocupació mitjana i la Comunitat en general 61,7%.

En el rànquing de punts turístics espanyols d'aquest primer trimestre, Benidorm se situa al capdavant en pernoctacions (491.763), superant amb una gran diferència a municipis com Cartagena, Oliva i Marbella.

Altres destinacions com Benicàssim, Peníscola i El Campello es fan buit també en aquest rànquing, ocupant la 5a, 6a i 9a posició respectivament. Benidorm repeteix també en primera posició per grau d'ocupació per parcel·les (66,3%) i en estada mitjana (30 dies).

Destacats