Els hospitals públics valencians en l'avantguarda tecnològica: més precisió i humanització

La tecnologia ha permés intervencions menys invasives i més precises, però també una major humanització en l’atenció al pacient

Guardar

191227_NP_DS_Peset_Cirugia_Radioguiada
191227_NP_DS_Peset_Cirugia_Radioguiada

La sanitat pública valenciana ha fet un salt qualitatiu en els últims anys, situant-se en l'avantguarda tecnològica amb procediments que no només augmenten la precisió en les intervencions mèdiques, sinó que milloren, notablement, l'atenció al pacient. Els hospitals públics valencians comencen a incorporar tècniques més precises que, a més, segueixen la línia d'humanitzar els centres sanitaris.

Un exemple clar el trobem a l'Hospital General de València. I és que si, per primera vegada a Espanya, s'utilitzava, en una cirurgia hepàtica avançada, unes noves pinces laparoscòpiques robotitzades que permeten intervencions quirúrgiques menys invasives i amb una major precisió, aquest hospital ha incorporat, en la seua cartera de serveis, una consulta de micropigmentació d'arèola per a dones mastectomitzades, amb l'objectiu de completar el procés reconstructiu de la mama després de superar un càncer. Sens dubte, un servei que, en paraules de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, "suposa enormes beneficis tant físics, com a psicològics per a la pacient".

robot-uteroPerò això no és tot, ja que el General de València segueix en el camí d'utilitzar la tecnologia per a guanyar més precisió en les intervencions quirúrgiques. Així, si és l'únic hospital públic que disposa del robot Da Vinci per a cirurgies complexes amb una tècnica mínimament invasiva, ara, juntament amb la Universitat Politècnica de València, han desenvolupat un robot d'assistència quirúrgica ginecològica per a les intervencions d'úter. Encara es troba en fase de prototip, però s'espera que entre, en 2020, en la fase de validació.

L'equip investigador assegura que aquest robot "permetrà mobilitzar l'úter amb una precisió i exactitud no assolible per una persona, eliminant els tremolors de mà, i a més alliberarà al segon cirurgià, que fins ara havia de mantenir el manipulador uterí, perquè puga realitzar altres labors de suport més concretes i concordes a la seua formació".

Així i tot, no és l'únic hospital públic valencià que aposta per la innovació. Així, mentre l'Hospital Arnau de Vilanova ha realitzat una nova extirpació de renyó mitjançant la laparoscòpia; o l'Hospital Clínic de València ha sigut triat per a participar en un estudi europeu per a reduir l'ús de plàstic als hospitals; l'Hospital Doctor Peset s'ha convertit en el primer centre sanitari públic espanyol a aplicar una tècnica innovadora de cirurgia radioguiada per al tractament del càncer de mama, i altres tumors, de forma menys agressiva, menys dolorosa i amb una estada hospitalària mínima.

medicosGràcies a la incorporació d'un equip de navegació portàtil d'última generació, s'aconsegueix una millor localització dels tumors durant la cirurgia i, per tant, uns resultats més eficaços. Una de les aplicacions més conegudes de la cirurgia radioguiada és la detecció del gangli sentinella d'un tumor - de mama, melanoma, de pròstata, de tumors de cap, etc. -. La seua identificació és molt important per a determinar l'extensió regional del tumor i si, després d'una biòpsia, es demostra que està lliure de cèl·lules malignes es pot realitzar una cirurgia més conservadora i menys agressiva.

Finalment, l'Hospital La Fe, juntament amb el Clínic, són els dos centres sanitaris de la Comunitat Valenciana que, el novembre de 2019, van aconseguir l'acreditació per a administrar tractament amb cèl·lules CAR-T als pacients adults que ho precisen, sense haver de derivar-los a altres centres espanyols. Tal com ha explicat Guillermo Sanz, cap de Servei d'Hematologia i Hemoteràpia de l'Hospital La Fe, "la novetat d'aquest tractament de tipus cel·lular i gènic resideix en què s'extrauen cèl·lules pròpies de la pacient (limfòcits-T) que es modifiquen en laboratori, de manera segura, per a després infondre-les de nou en ella. És llavors quan aquest material defensiu del mateix pacient, modificat en laboratori, ataca a les cèl·lules tumorals fins a acabar amb elles".

L'Hospital La Fe de València ha administrat, per primera vegada, aquest tractament amb cèl·lules CAR-T a una pacient adulta, diagnosticada de limfoma difús de cèl·lules grans B,  perquè els tractaments convencionals aplicats amb anterioritat no havien donat bons resultats.

Alzira i Gandia també compten amb hospitals de referència

L'Hospital d'Alzira ha sigut notícia, recentment, per realitzar el primer implant a Espanya d'una pròtesi impresa en 3D al canell d'un pacient. Per a dur a terme l'implant del disseny 3D ha sigut necessària una complexa cirurgia de dues hores de duració, en la qual, a través de tres xicotetes incisions al cadell del pacient, s'ha extret l'escafoide danyat per a, posteriorment, implantar la pròtesi de titani i estabilitzar-la amb un empelt tendinós.

Un gran èxit que ha aconseguit que una pròtesi, impresa amb material biocompatible, haja funcionat com un os més de la mà, permetent al pacient recuperar la mobilitat de la mà.

Així mateix, l'Hospital Francesc de Borja de Gandia ha incorporat un dispositiu que tradueix el llenguatge de signes durant el servei d'Urgències. A través d'una plataforma web, disponible 24 hores, i que permet connectar, en temps real, amb un intèrpret, el pacient podrà sol·licitar aquest servei per a explicar els símptomes al professional sanitari. Aquesta plataforma traduirà les explicacions del professional al pacient, i així durant tota l'estada a l'hospital, incloses les proves funcionals necessàries que es prescriguen fins a la seua alta.

Destacats