L'Hospital de Xàtiva mesura les seues emissions de CO₂ per a mitigar el seu impacte ambiental

L'informe d'empremta de CO₂ servirà per a mesurar l'impacte del pla de reducció d'emissions contaminants que ja elabora el departament

Guardar

COLECTOR SOLAR hospital xàtiva
COLECTOR SOLAR hospital xàtiva

L'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva compta ja amb un informe de la seua empremta de carboni que usa com guia per al seu pla de reducció d'emissions de CO₂. La comissió de sostenibilitat del departament Xàtiva-Ontinyent treballa ja en diverses accions contra els efectes del canvi climàtic i la responsabilitat que tenen les infraestructures assistencials.

L'estudi d'empremta de CO₂ ha sigut confeccionat sense cost per pertànyer al projecte internacional "Low-carbon healthcare in the Mediterranean regió", un projecte que agrupa a cinc hospitals de tres països (Itàlia, Grècia i Espanya) i del que forma part el Departament de Salut des de 2017.

Per a la realització d'aquest document, la unitat de projectes d'investigació i innovació amb què compte el departament recopila i subministra totes les dades necessàries per a l'obtenció d'aquest estudi, que posa l'èmfasi sobre on actuar amb major contundència per a reduir l'impacte sobre el medi ambient.

L'informe posa en relleu el consum elèctric, que supera els 6 milions de kWh anuals i del que és responsable majoritàriament la necessitat de climatització de l'edifici hospitalari no sols imputable al clima de la zona sinó també al model de construcció. Per a reduir aquest consum, es treballa ja substituint els equips de climatització amb una inversió que supera els 800.000 euros i que ofereix una major eficiència energètica en aquest consum.

Acumuladors d'aigüa calenta termica solar.

L'estudi també mostra el quasi mig milió de quilos de fem que tracta el centre hospitalari o els 135.000 m³ d'aigua potable que consumeix anualment, així com les grans quantitats de gasos que s'emeten a causa de la combustió de les calderes d'aigua calenta i el transport que utilitzen les persones usuàries i professionals del centre.

En aquest sentit, la producció i el consum de grans quantitats d'aigua calenta experimentaran una gran reducció d'emissions en substituir aviat les seues calderes de gasoil per caldera a gas natural.

En general, l'Hospital de Xàtiva pretén reduir les seues emissions en un 20% per a 2030 gràcies a les accions que s'estan iniciant, entre altres. Per això, l'estudi d'emissions es valora des del departament com "una ferramenta-guia per a conéixer d'on partim i amb quines dades, per a veure si estem reduint les emissions any rere any".

El departament no comptava amb aquest instrument de mesurament i és el primer de la Comunitat Valenciana que compta amb una comissió de sostenibilitat i un pla de reducció d'emissions contaminants.

Tres anys actuant en sostenibilitat

Des de fa tres anys, el departament de salut Xàtiva-Ontinyent ve actuant sobre els consums elèctrics i sobre una eficiència energètica de manera que es frenen aquestes emissions.

Des de la comissió de sostenibilitat s'ha destacat la importància d'elaborar el seu pla d'acció per a la reducció d'emissions de CO₂ perquè "en aquest pla s'introduiran les accions plantejades, com la instal·lació de panells fotovoltaics, reducció del consum de paper per mitjà de la firma electrònica, la substitució de pantalles d'il·luminació led, canvi de caldera, reducció de plàstics en consultes, instal·lació de filtres solars en els envidraments, campanyes de sensibilització per als treballadors/as i reciclatge d'aigües de diàlisi".

Destacats