25n
25N
25N

L'Hospital General de València implanta el primer filtre venós reabsorbible que evita embòlies pulmonars

L'Hospital General de València implanta el primer filtre venós reabsorbible que evita embòlies pulmonars
04/04/2021 -

La unitat de Radiologia Intervencionista de l’Hospital General de València ha dut a terme el primer procediment amb filtre reabsorbible implantat en la vena cava per a impedir que els trombes originats en les venes de les cames i la pelvis passen als vasos pulmonars i produïsquen una embòlia pulmonar.

Els filtres de la vena cava ajuden a reduir el risc de l’embòlia o obstrucció pulmonar, en atrapar els grans coàguls i impedir-los arribar al cor i als pulmons, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

En concret, la cap de la unitat de Radiologia Intervencionista, Amalia Talens, ha precisat que aquests dispositius se solen implantar en la vena cava inferior i poden ser permanents o transitoris. “S’utilitzen en pacients que no responen o que no poden ser sotmesos a teràpies convencionals com els anticoagulants”, ha agregat.

El filtre de la vena cava inferior, en atrapar i detenir els trombes des de les venes de les cames i/o pelvis, evita que es desprenguen cap al torrent sanguini i causen una embòlia pulmonar, una situació “molt greu” que “impedeix l’oxigenació de la sang” i que “pot arribar a ser mortal”.

Fins fa “poc de temps”, els filtres de la vena cava es trobaven disponibles solament per a ser implantats de manera permanent. “Poden deixar-se permanentment o ser retirats del vas sanguini més tard per a evitar les complicacions associades a la presència d’un cos estrany en la llum vascular”, ha explicat Talens.

Els filtres absorbibles presenten la mateixa col·locació i eficàcia que un filtre clàssic temporal, però aporten “grans avantatges” als pacients perquè no requeresquen una segona intervenció per a extraure’ls ni presenten “altres complicacions”.

D’aquesta manera, s’introdueixen en el cos del pacient a través d’un catèter i es queden fixats a la paret de la vena cava fins que es reabsorbeixen. Estan fets de polidioxanona, el mateix material que s’usa en sutures reabsorbibles, que es descompon en diòxid de carboni i aigua, i permeten monitorar la seua posició mitjançant radiografies o TAC.

“El filtre reabsorbible s’aplicarà, en principi, en aquells pacients que tinguen alt risc trombòtic de manera transitòria i amb contraindicació de rebre tractament anticoagulant o en els quals cal prevenir el tromboembolisme perquè seran intervinguts, de manera temporal”, ha conclòs la cap de la unitat de Radiologia Intervencionista.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 1 =