L'Hospital General de València realitza seguiment de la síndrome post-UCI en malalts Covid-19

Guardar

fotonoticia_20200714114312_1920
fotonoticia_20200714114312_1920

L'Hospital General Universitari de València ha posat en marxa una consulta de detecció i seguiment de la síndrome post UCI en malalts Covid-19, a fi de proporcionar el tractament més adequat i augmentar el coneixement d'aquesta nova malaltia vírica.

Es tracta d'una acció que involucra a un total de set especialitats clíniques en una consulta externa multidisciplinària per a malalts amb seqüeles post UCI amb l'objectiu de controlar la seua evolució i oferir-los tractament de rehabilitació física, psíquica, psiquiàtrica o fins i tot nutricional.

"El SARS-CoV-2 és una malaltia poc coneguda. Sabem que el coronavirus afecta principalment l'aparell respiratori i que en alguns pacients pot causar una afectació sistèmica, fins a abastar tot el cos. També sabem que la malaltia pot deixar seqüeles i que la recuperació plena pot allargar-se", explica Eva Mateo, cap de secció de l'UCI d'Anestèsia, Reanimació i Teràpia del Dolor (SARTD) de l'Hospital General de València i impulsora d'aquesta iniciativa.

S'estima que la meitat dels supervivents d'una malaltia crítica que han sigut ingressats en l'UCI presenten el que es denomina tècnicament la síndrome post UCI, que inclou seqüeles físiques (feblesa, adquirida per l'hospitalització, o desnutrició) neuropsicològiques (dèficits cognitius, pèrdua de memòria o d'atenció) i també problemes emocionals, com l'ansietat, depressió i estrés posttraumàtic.

"La pandèmia COVID-19 ha fet encara més visible aquesta síndrome, ja que aquest tipus de pacients han tingut una estada molt prolongada en les UCIs i en molts casos han requerit ventilació mecànica de llarga duració, la qual cosa encara pot agreujar més la síndrome post UCI", assenyala Eva Mateo.

"Amb aquest programa de seguiment de la síndrome post-UCI aconseguirem conéixer millor les conseqüències d'aquesta malaltia oferint un seguiment extrahospitalari, no sols per a malalties respiratòries, sinó també per a la resta de seqüeles físiques, nutricionals, psiquiàtriques o cognitives, la qual cosa exigeix involucrar, un conjunt d'especialistes diversos del centre en l'atenció extrahospitalària", afirma la doctora.

Els serveis implicats són Pneumologia, Medicina Interna, Rehabilitació, Psiquiatria, Endocrinologia, Planificació i Qualitat amb la coordinació del servei d'Anestesiologia, Reanimació i Teràpia del Dolor (SARTD), que és el servei responsable dels pacients ingressats en l'UCI del General de València i coordinador d'aquest programa de seguiment post-UCI.

Al pacient se'l cita en aquesta nova consulta al cap de quatre setmanes de l'alta hospitalària i se li realitzen una sèrie de test per a valorar les necessitats de derivació a altres especialitats mèdiques i així oferir un tractament específic concorde a les seues necessitats. En una segona cita es valora l'evolució i resultats de les teràpies marcades.

Aquest programa s'ha aprovat pel Comité Ètic d'Investigació Clínica amb medicaments (CEIm) com a projecte d'investigació denominat Avaluació Multidisciplinària POST-COVID 19 atés que compleix amb un doble objectiu. D'una banda, continuar amb l'atenció a pacients que compten amb l'alta hospitalària i pateixen diversos efectes de la malaltia, i d'altra banda, ampliar i compartir el coneixement científic sobre els efectes de la COVID-19 per a millorar l'eficàcia en l'atenció als futurs pacients.

El projecte s'emmarca en la Pla de Millora de la Humanització en les Unitats Assistencials de Pacients Crítics de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que, a l'Hospital General de València es va posar en marxa en 2018 amb la creació d'una Comissió Hospitalària d'Humanització, on participen professionals de l'UCI d'Anestèsia, Unitat de Nounats, Unitat Coronària, Servei d'Urgències, Riscos Laborals, Unitat de Psicologia i UMCE, precisa la Generalitat en un comunicat.

Arxivat a:

Destacats