25n
25N
25N

L'Hospital General de València incorpora la crioablació per als nòduls tumorals de pulmó

Aquesta tècnica, que utilitza el fred extrem, aporta grans avantatges als pacients que tenen el tumor en unes certes zones en les quals és millor no cremar el teixit

L'Hospital General de València incorpora la crioablació per als nòduls tumorals de pulmó
01/04/2021 -

La Unitat de Radiologia Intervencionista de l‘Hospital General de València ha incorporat un nou procediment radiològic mínimament invasiu per al tractament de nòduls pulmonars anomenat crioablació.

La crioablació és una tècnica radiològica mínimament invasiva en la qual s’empra una agulla de fi calibre amb la qual s’arriba al tumor i es congela gràcies a la introducció d’un gas extremadament fred.

“Aquesta és la primera crioablació pulmonar que s’ha fet en la Comunitat. A la pacient li hem aplicat aquesta tècnica perquè el tumor que tenia estava molt pegat a la pleura i, en aquest cas, era recomanable utilitzar el fred en lloc de la calor per a aconseguir una millor recuperació”, explica Amalia Talens, cap de la unitat de Radiologia Intervencionista.

En aquesta tècnica, l’agulla es posiciona en la lesió a tractar mitjançant sistemes d’imatge que garanteixen la seua precisió. Una vegada aconseguit el tumor, es fa fluir gas d’argó a alta pressió a través de la sonda, la qual cosa permet aconseguir un fred intens de fins a 120° sota zero, provocant la congelació i mort de les cèl·lules canceroses.

Segons explica María Ponce, facultativa especialista en radiologia intervencionista, “en aquells tumors candidats a aquesta mena de tractament percutani, és a dir, que s’administren a través de la pell, les lesions localitzades en uns certs llocs on destruir els nòduls tumorals amb calor pot generar altres complicacions, el fred representa una opció terapèutica eficaç i segura”.

La crioablació (fred) és semblada a l’ablació per microones (calor), ja que en tots dos casos s’administra energia al tumor a través d’una sonda que s’introdueix per un xicotet tall en la pell.

“Però a l’ésser un principi físic diferent, no es crema el teixit, no arriba a ‘evaporar-se’, de manera que manté la seua estructura, per això presenta tants avantatges en unes certes localitzacions”, afig Ponce.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − cinc =