La Fe participa en una investigació europea per a diagnosticar tumors infantils mitjançant biòpsies líquides

Guardar

Fe_investigacion
Fe_investigacion

El Grup d'Investigació Clínica i Traslacional en Càncer de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) participa en el consorci Liquidehope del programa europeu ERA-NET, que duu a terme una investigació per a diagnosticar i monitorar tumors infantils mitjançant biòpsies líquides.

L'objectiu del projecte és detectar aquells marcadors tumorals en sang i medul·la que permeten realitzar un diagnòstic i seguiment precisos de l'evolució d'alguns neuroblastomes infantils amb pitjor pronòstic, segons ha informat el IIS La Fe en un comunicat.

Amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil, l'Associació Espanyola contra el Càncer de València, AECC València i Banc Santander han visitat el IIS La FE per a conéixer "de primera mà" el projecte, liderat per l'investigador Jaime Font De Mora Sainz per a avançar en el tractament personalitzat del neuroblastoma infantil i que totes dues entitats han donat suport.

Aquest projecte d'investigació, que es desenvoluparà fins a 2022, té com a objectiu millorar el tractament del neuroblastoma infantil, un càncer que cada any afecta 80 xiquets a Espanya, i representa l'11 per cent de totes les morts relacionades amb tumors en edat infantil.

"La lluita contra el càncer comença amb la investigació. És essencial esbrinar quines són les bases moleculars que fan que una cèl·lula normal es convertisca en cancerosa per a trobar millors tractaments", ha assegurat el doctor Font de Mora.

Quasi la meitat dels nous diagnòstics de neuroblastoma són considerats amb "alt risc de recaiguda". Així, encara que la poliquimioteràpia produeix una resposta inicial "positiva", aquests tumors provoquen "sovint recaigudes" amb metàstasis a altres teixits.

A pesar que les biòpsies quirúrgiques permeten en algunes ocasions monitorar l'evolució dels tumors, no sempre pot recórrer-se a elles a causa del seu caràcter invasiu. A més, moltes vegades aquestes biòpsies no poden reflectir de manera "precisa" la dinàmica del càncer, l'hetereogeneitat intratumoral i la sensibilitat farmacològica amb major probabilitats de canvi durant el tractament.

ESTUDI RETROSPECTIU

Des del mes vinent d'abril i fins a 2022, LiquidHope realitzarà un ampli estudi retrospectiu per a identificar aquells marcadors tumorals que poden predir la resposta de l'organisme als tractaments.

D'aquesta manera, el personal mèdic podrà "no solament detectar de manera primerenca els tumors sinó també monitorar l'evolució i detectar la resistència als tractaments", ha detallat. Això ajudarà a triar tractaments alternatius i personalitzats per a xiquets amb neuroblastomes d'alt risc.

A més, avançar en l'àmbit de les biòpsies líquides contribuirà "decisivament" al diagnòstic i seguiment de tumors de difícil accés.

En una primera fase de dos anys, s'estudiaran de manera retrospectiva mostres de sang i de medul·la òssia de 390 pacients recollides en un assaig clínic europeu de neuroblastoma d'alt risc.

En una segona fase d'un any de durada, es validaran els resultats obtinguts en mostres de 30 pacients del nou assaig clínic "d'alt risc" (Siopen-HRNBL2) que té previst obrir-se al maig o juny de 2019.

El grup d'investigació de la Fe estudiarà els canvis epigenètics mitjançant metilació de l'ADN lliure circulant en plasma.D'aquesta manera, serà possible identificar aquells pacients l'evolució dels quals serà pitjor i els gens implicats en això.

El neuroblastoma és el tumor extracraneal més habitual en xiquets. Són poc freqüents, però cada any a Europa es diagnostiquen uns 35.000 casos nous de xiquets i adolescents. A Espanya es diagnostiquen al voltant d'uns 1.000 casos per any.

Amb una mitjana d'edat al diagnòstic de 16 mesos i més del 95% dels casos diagnosticats abans dels 7 anys, el neuroblastoma representa d'un 8 a un 10% de tots els casos de càncer pediàtric i es caracteritza per la seua gran heterogeneïtat biològica, clínica i de supervivència.

L'edat, l'estadi clínic i l'amplificació de l'oncogen N-myc (NMA) van ser els primers factors emprats pels clínics per a discriminar als pacients en grups de risc.

Arxivat a:

Destacats