25n
25N
25N

L'Hospital Clínic de València inicia l'assaig en fase 2 d'un tractament per a curar la infecció per Covid

Pablo Enzo

L'Hospital Clínic de València inicia l'assaig en fase 2 d'un tractament per a curar la infecció per Covid
18/04/2021 -

L’Hospital Clínic de València, a través de la Unitat d’Assajos Clínics d’Hematologia de l’Institut d’Investigació Incliva, ha iniciat un assaig clínic en Fase II per a determinar l’eficàcia d’un tractament hematològic per a la curació de la infecció produïda per la Covid-19.

Després de la identificació i selecció de donants que han superat la infecció fa pocs mesos, recentment s’ha administrat la primera infusió a un pacient amb infecció activa que compleix amb els criteris de l’assaig, que tindrà una duració aproximada de tres mesos, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

Es tracta d’una immunoteràpia basada en limfòcits T amb memòria de pacients que ja han superat la infecció. A més, han d’haver obtingut bons resultats en l’assaig clínic Fase I previ, realitzat a l’Hospital La Paz de Madrid i liderat pel doctor Antonio Pérez.

Els limfòcits són glòbuls blancs que formen part del sistema immunitari. En aquest cas, es tracta de limfòcits T (de memòria antiinfecció especialitzada a destruir cèl·lules infectades), que s’han produït durant la infecció per Covid-19 en el pacient ara donant i estan especialitzats a eliminar al virus.

Per això, el pacient que rep el tractament compta amb reforços de cèl·lules especialitzades a destruir al virus. Així, es pretén comprovar si la infusió d’aquests limfòcits en pacients greus de Covid-19 millora el pronòstic i l’estat.

Els pacients donants han de complir una sèrie de requisits per a posteriorment infondre aquestes cèl·lules a altres pacients que actualment es troben ingressats en el centre per aquesta mateixa infecció, com la infecció pel virus Sars-Cov-2 amb ingrés hospitalari recent i un mal pronòstic per la presència de pneumònia bilateral o limfopènia que no necessiten ingrés en UCI.

TERÀPIA ESTÀNDARD I CEL·LULAR DIRIGIDA

L’assaig en Fase II consisteix en la comparació de l’eficàcia del tractament rebut entre dos grups de pacients. D’una banda, un grup rebrà la teràpia estàndard i un segon grup rebrà la teràpia estàndard més la teràpia cel·lular dirigida.

En aquesta línia, el cap de Servei d’Hematologia de l’Hospital Clínic de València i investigador del Grup d’Investigació en Trasplantament Hematopoètic d’INCLIVA, Carlos Solano, ha explicat que es tracta d’una mena de teràpia cel·lular que s’utilitza des de fa poc temps en pacients que han rebut un trasplantament de progenitors hematopoètic, també dit de medul·la òssia, per a “accelerar la recuperació de la immunitat”.

“Els limfòcits actuen en identificar i atacar a les cèl·lules infectades pel virus, per la qual cosa aquest no pot dividir-se i estendre’s a altres cèl·lules”, ha precisat.

Per part seua, la cap d’equip de Coordinadores d’Assajos Clínics d’Hematologia, Merche Bou, ha destacat que poder desenvolupar aquest assaig “no hauria sigut possible sense la inestimable col·laboració desinteressada dels donants que, després d’haver patit la infecció per Covid-19, s’han brindat a col·laborar en aquest projecte, acte pel qual els estem enormement agraïts”.

“És un assaig en el qual ha costat moltíssim crear el circuit de processos perquè presenta unes característiques logístiques i de limitació de temps en els processos que requereix una gran coordinació de tot l’equip”, ha reconegut, al mateix temps que ha apuntat que finalment s’ha procedit al reclutament del primer pacient en el centre i recentment s’ha realitzat el primer tractament.

L’assaig està coordinat per l’Equip d’Assajos Clínics d’Hematologia, el principal investigador de la qual és el cap del Servei d’Hematologia i Hemoteràpia, Carlos Solano. La investigació es desenvolupa en col·laboració amb els Serveis de Pneumologia, a través de Maria Isabel Briones i Julia Tarrasó, i el Servei de Pediatria, amb José Jaime Verdú i compta amb la col·laboració del Centre de transfusions de la Comunitat Valenciana, a través de Dolores Planelles.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 3 =