25n
25N
25N

Xàtiva ret homenatge a les víctimes del bombardeig de 1939 com a "antídot contra l'oblit"

Xàtiva ret homenatge a les víctimes del bombardeig de 1939 com a "antídot contra l'oblit"
16/02/2020 -

La ciutat valenciana de Xàtiva ha retut homenatge aquest diumenge a les víctimes del bombardeig franquista que el 12 de febrer de 1939 va deixar 145 morts i 145 ferits. La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha reivindicat l’acte com una “exigència democràtica de recuperació de la memòria perquè representa el nostre antídot contra l’oblit”.

Pérez Garijo, acompanyada de familiars, representants de l’Ajuntament i del Consell de la Joventut de Xàtiva, ha participat aquest diumenge en l’acte d’homenatge a les víctimes del bombardeig a l’estació de la ciutat, segons ha explicat la Generalitat en un comunicat.

L’acte, organitzat per l’Ajuntament de Xàtiva, coincideix amb la setmana en la qual es compleixen 81 anys del bombardeig de l’estació ferroviària de la ciutat per part de les forces aèries italianes en suport al bàndol franquista.

La cerimònia ha començat amb el so d’avions i del bombardeig, per a continuar amb una peça musical tocada en directe per l’orquestra de la societat musical ‘La nova’, mentre ha ballat el grup ‘Cos i Ànima’.

La conductora de l’acte, Laura Sanchis, ha agraït als familiars de les víctimes del bombardeig la seua presència en l’acte commemoratiu per a posteriorment donar pas a la lectura conjunta d’un manifest per part d’un representant dels familiars i d’un membre del Consell de la Joventut de Xàtiva.

L’acte ha conclòs amb una ofrena floral al monument ‘Aixopluc’ en memòria de les víctimes, obra de l’artista xativí, Miquel Mollà, per a finalitzar amb una solta de coloms.

“EVITAR ELS PASSATGES MÉS FOSCOS DE LA HISTÒRIA”

En aquest marc, la consellera ha defensat que cal “reforçar la memòria com a eina per a evitar els passatges més foscos de la història del nostre poble”. “És una exigència democràtica que les persones supervivents, els seus familiars, les amistats i les generacions futures se senten reconegudes de manera justa”, ha afegit.

“Hui som ací perquè fa 81 anys l’aviació italiana que feia costat al colpista Franco va bombardejar l’estació de Xàtiva de manera covarda, produint molt dolor i angoixa, una prova més del genocidi franquista que, com la resta, van quedar impunes”, ha manifestat.

Pérez Garijo ha lamentat els “molts anys de polítiques de desmemòria amb un resultat nefast per a la societat”, però ha defensat que aquesta situació “ha canviat en els últims quatre anys”, ja que la Generalitat “ha apostat per polítiques memorialístiques i ha començat a obrir les fosses de la vergonya, estendre la memòria per les escoles, retirar els vestigis franquistes i posar en valor els llocs de la memòria”.

“REDOBLAR ESFORÇOS PERQUÈ NO ES TORNE A REESCRIURE LA HISTÒRIA”

Per part seua, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha manifestat que “més de huit dècades després del bombardeig, ens retrobem en la plaça de l’Estació de Xàtiva en companyia dels familiars de les víctimes, per a honrar el seu record i recuperar la dignitat de totes aquelles persones innocents que van veure la seua vida segada de manera atroç i injusta”.

“En un moment on veiem com opcions polítiques que simpatitzen amb el totalitarisme feixista ocupen les institucions al nostre país i des d’allí llancen el seu missatge d’involució, és fonamental redoblar esforços perquè no es torne a reescriure la història i no s’oculte la veritat”, ha afegit.

Prèviament a l’acte d’homenatge, Pérez Garijo s’ha reunit amb familiars de les víctimes i representants de la corporació municipal de l’Ajuntament de Xàtiva, encapçalada pel seu alcalde, Roger Cerdà, moment en el qual ha signat en el Llibre d’Honor de la ciutat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + 6 =

caixaontinyent
paterna