25n
25N
25N

'Hilando vidas' cobreixen amb els seus teixits edificis de València perquè "la igualtat arribe al món rural"

'Hilando vidas' cobreixen amb els seus teixits edificis de València perquè "la igualtat arribe al món rural"
08/03/2020 -

L’associació de dones ‘Hilando Vidas’ ha cobert les façanes d’edificis emblemàtics de València en una acció amb motiu del Dia Internacional de la Dona amb la qual reivindiquen que “la visibilització i la igualtat no sols arriben a l’urbs sinó també al món rural”.

Així ho ha explicat la presidenta de l’associació, María José Cabanes, durant un acte amb motiu de la ruta artística ‘Sororitat Regió muntanyenca’ creada per aquesta associació de dones per a celebrar el 8 de març, al qual han acudit el president i vicepresidenta de la Generalitat, Ximo Puig i Mónica Oltra.

Dones de la comarca de La Serrania han teixit a mà hexàgons que fan referència als ruscos de les abelles, un “animal que treballa en equip per un be comú”. “Així som nosaltres”, ha assegurat la representant de l’associació durant l’acte.

Aquest projecte ha cobert amb dissenys artístics les façanes d’edificis emblemàtics de València amb motiu del Dia Internacional de les Dones, per a resignificar el valor expressiu d’un treball tradicional de les dones, considerat com un art menor, com és el de teixir.

Amb això, les dones rurals volen “fer-se visibles”, ha explicat, abans de lamentar que en les “societats més xicotetes els patrons patriarcals estan més arrelats”, un fet que se suma a la “inexistència o existència més limitada de serveis externs i professionals”, com a guarderies i centres de dia”, ha destacat Cabanes.

Tot això, critiquen, “fa que la dona rural continue ocupant majoritàriament el rol de cuidadora, per la qual cosa en molts casos desenvolupar-se professionalment és molt més complicat”, ja que es dóna un “encreuament de camins”: “Renunciar a la nostra vida professional o abandonar els nostres orígens a la recerca d’oportunitats”.

Cabanes ha posat l’accent que les dones rurals han “sigut durant generacions invisibles”, fins i tot per a aquelles dones que han tingut o tenen més oportunitats pel mer fet de viure en una ciutat”. Així, s’ha dirigit a la resta de dones de les ciutats per a assenyalar: “Companyes, les vostres reivindicacions també són les nostres, no som dones de segona per viure en el medi rural, heu de comptar amb nosaltres”.

L’associació, segons la seua presidenta, també ha volgut amb els seus teixits rendir un “homenatge a totes aquelles dones que van treballar durament perquè nosaltres siguem ací, i que de manera invisible i silenciada van treballar durament les nostres terres i van cuidar les nostres famílies”.

‘HILANDO VIDAS’

La iniciativa forma part del projecte ‘Hilando vidas’ nascut en 2015 a Les Alcubles i que compta ja amb la implicació de 650 dones de municipis de la comarca.

L’associació d’art col·laboratiu va nàixer fa 4 anys a Les Alcubles. Després de tres edicions d’art urbà per a dignificar i visibilitzar el paper de la dona rural, va posar en marxa un projecte col·lectiu en tota la comarca, ‘Sororitat Serrania’.

Durant un any, 650 dones dels municipis de la comarca han teixit una obra de gran format. Nombrosos hexàgons teixits en llana cobreixen les façanes d’edificis emblemàtics de la ciutat de València simbolitzant bresques d’abelles, exemple de treball en equip. Les peces estan teixides a mà i per a la seua elaboració s’han utilitzat 1,5 milions de metres de llana.

OLTRA REIVINDICA LA “CENTRALITAT” DE LES DONES

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha senyalat que la iniciativa reivindica “la centralitat de les dones en la societat, la centralitat de les dones rurals que sempre tenen una vida més complicada que en l’àmbit urbà”.

Per part seua, Ximo Puig ha enaltit que “aquestes dones representen la revolució més digna per la causa més digna, que és la igualtat”. “Sense el món rural tampoc hi haurà igualtat, per tant és fonamental que les dones del món rural hagen elaborat un projecte des de cada poble que finalment ha coincidit en tot un procés que defineix molt bé el que és el treball de les dones per la igualtat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 4 =

Valencia activa
bombers
Valencia activa