25n
25N
25N

Hidraqua estalvia la quantitat equivalent al consum d'aigua d'una ciutat de 430.000 habitants gràcies a l'eficiència i la reutilització

Hidraqua estalvia la quantitat equivalent al consum d'aigua d'una ciutat de 430.000 habitants gràcies a l'eficiència i la reutilització
22/03/2017 -

Hidraqua, empresa gestora del cicle integral de l’aigua en 77 municipis de la Comunitat Valenciana, ha treballat sempre sota la premissa d’eficiència i la sostenibilitat. Així, l’aplicació d’aquestes línies estratègiques han portat a la companyia a estalviar en l’últim any 30 milions de metres cúbics, l’equivalent al consum anual d’una ciutat costanera de 430.000 habitants.

2017-03-02-photo-00000018Hidraqua cada any realitza inversions per a engegar noves infraestructures i renovar les ja existents. A més d’oferir solucions tecnològiques com la sectorització, el telemando, la informació geogràfica, el control de xarxes per a la detecció de fugides, etc. que permeten millorar el nivell d’eficiència de les xarxes de proveïment d’aigua potable. D’aquesta forma en 2016 Hidraqua i les seues empreses participades van aconseguir millorar el rendiment de les xarxes al voltant d’un 2% respecte a l’any anterior; i amb l’objectiu de seguir construint a optimitzar les dades, la companyia preveu invertir enguany 27 milions d’euros a la Comunitat Valenciana.

Agamed, empresa participada per Hidraqua i l’Ajuntament de Torrevella, preveu realitzar fortes inversions per a seguir millorant la xarxa d’aigües pluvials en el municipi, de tal forma que s’aconseguisca pal·liar les inundacions que es produeixen en la ciutat en època de pluges. Així mateix, es durà a terme la renovació de xarxes d’aigua potable i clavegueram.

També es durà a terme la renovació de xarxes d’aigua potable en diversos municipis gestionats per la companyia com Santa Pola i Beneixama, on a més es realitzaran inversions per a millorar la captació i el control de les xarxes.07-relleno-de-zanjas

En el cas d’Aigües d’Elx, empresa participada per l’Ajuntament d’Elx i Hidraqua, es continuarà amb les actuacions per a l’evacuació d’aigües pluvials en Carrús i amb l’execució del clavegueram en Penya de les Águilas, a més de la renovació de diversos trams de les xarxes d’aigua potable i clavegueram de la ciutat.

En la zona sud de la província d’Alacant, Hidraqua també durà a terme actuacions. Així, a Oriola està prevista la renovació de diversos trams de la xarxa de clavegueram i en Sant Fulgenio s’ampliarà la xarxa d’aigua reutilitzada. Així mateix, a Oriola s’executaran diverses obres en els col·lectors i les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals amb l’objectiu de millorar els sistemes de comunicacions, automatitzar les instal·lacions i millorar l’eficiència energètica d’aquestes.

En les localitats de la Vila Joiosa, l’Alfàs del Pi i Finestrat es duran a terme actuacions per a millorar l’evacuació d’aigües de pluja. I a Benidorm i Benitatxell estan previstes diverses millores en depuració.

Finalment, Aigües d’Alacant, empresa participada per l’Ajuntament i Hidraqua, preveu realitzar obres de renovació i millora de les infraestructures hidràuliques existents. En el sistema de proveïment s’inclouen actuacions de renovació i sectorització de les xarxes amb l’objecte de reduir les pèrdues i millorar la seua capacitat hidràulica i fiabilitat; mentre que les actuacions a realitzar en el sistema de sanejament es basen en la renovació de col·lectors antics. Destaca, entre aquestes obres, les del col·lector principal de sanejament per a evacuació d’aigües residuals en les rambles del Rambuchar i del Pepior, i el reforç de les xarxes d’aigua regenerada entorn dels barrancs de Orgegia i Juncaret.

Aigua residual

Enguany, el Dia Mundial de l’Aigua porta per lema ‘Aigua residual’. Aquest lema posa de manifest la necessitat de seguir avançant en una gestió sostenible que permeta tractar l’aigua amb l’objectiu que siga reutilitzada per a altres usos que no requereixen l’ocupació d’aigua potable, com l’agricultura, el baldeo de carrers, la neteja de clavegueram o el reg de zones verdes urbanes. Aquesta premissa és fonamental de cara a complir l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, establida en l’Assemblea General de l’ONU l’any 2015, on queda recollit en l’article 6 la disponibilitat i accés a l’aigua potable i sanejament.

L’aigua reutilitzada suposa per tant un gran estalvi econòmic, energètic i ambiental. Per aquest motiu en els últims anys Hidraqua haja apostat per avançar en la reutilització d’aigua depurada i que en 2016 s’haja incrementat en 800.000 m3 el volum d’aquesta aigua respecte a l’any anterior.

edar-2Perquè l’aigua residual puga ser reutilitzada, passa un llarg procés fins a la seua regeneració. Així, una vegada que l’aigua potable arriba a la xarxa de clavegueram, és bombada fins a les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals a través de la xarxa de col·lectors. Una vegada ací, s’inicia la fase de pretractament on s’eliminen les partícules de major grandària, així com flotants i arenes; a continuació, es condueix a uns tancs circulars per a la sedimentació de la matèria col·loïdal i productes inorgànics. En el següent pas, amb la finalitat d’eliminar la matèria orgànica, es realitza una fase de depuració biològica on s’oxida la càrrega contaminant dissolta mitjançant l’acció dels microorganismes. Finalment, perquè l’aigua puga ser reutilitzada, pansa per una tercera fase coneguda com a tractament terciari, on mitjançant tractaments avançats s’aconsegueix aconseguir una aigua totalment transparent i lliure de contaminació, apta per als usos ja comentats.

La política d’economia circular duta a terme per Hidraqua i les seues empreses participades ha portat al fet que hui en dia el 100% dels fangs extrets s’utilitzen com a esmena orgànica per a l’agricultura, l’elaboració de compost i la valorització energètica per a la producció d’energia renovable.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 + 20 =

museo prehistoria