25n
25N
25N

Els transportistes deixen de guanyar 3000 euros per les vagues encobertes en el Port

Els privilegis de l’estiba perjudiquen la resta de treballadors del Port de València

Els transportistes deixen de guanyar 3000 euros per les vagues encobertes en el Port

Que el Port de València treballa a ralentí és alguna cosa que tothom sap, accepten o no el terme ‘vaga encoberta’ els estibadors no treballen amb el ritme habitual de quan no tenen res a protestar o reivindicar. Fa mesos que l’estiba està en peus de guerra amb el Govern Central doncs es vol, ara ja quasi per decret, acatar la sentència del 2014 del Tribunal de Luxemburg que va obrir una bretxa en el model actual per considerar que vulnerava les normes europees de lliure competència.

“Des que van començar les protestes els estibadors estan fent una vaga encoberta. És cert que tots acudeixen a treballar en els seus torns però van molt més a poc a poc del que és habitual en les temporades en les quals no tenen res a protestar. Ara en lloc de fer 30 moviments de contenidors, per dir una xifra, mouen 10. Açò provoca un retard en el funcionament del Port i les cues de camions esperant a carregar arriben fins a Xirivella”, explica un dels xofers que treballa diàriament des de fa més de 20 anys en el Port de València i afig que “he deixat de guanyar més de 3000 euros al mes en este temps que estan funcionant així”. Este treballador prefereix mantenir-se en l’anonimat doncs és coneixedor que es podrien prendre represàlies quant al seu treball de transportista. “En el Port ens coneixem tots i més després d’estar treballant vint anys allí. Preferisc que no em nomeneu per si de cas senta malament i algú pren algun tipus de represàlia laboral contra la meua”, argumenta a València Extra.

“Els transportistes tenim regulat el temps que podem treballar i molt controlat pel que l’actual forma de treballar dels estibadors ens perjudica notablement. Podem treballar dues jornades de 10 hores i tres de 9. El temps comença a explicar en el moment en el qual encenem el camió pel qual les 4 o 5 hores de cua que fem a l’espera de carregar en el port és temps que ens resten de fer viatges. Si quan tot funciona correctament podem fer dos o tres viatges de mercaderia, en estos moments fem un i donant les gràcies” assenyala el xofer qui explica que “perquè us feu una idea, ahir vaig arrancar el camió a les 7 del matí i ho vaig parar a les 7 de la vesprada i només em va donar temps a fer un viatge de 40 quilòmetres”.

Les dues primeres jornades de vaga anunciades pels sindicats de l’estiba van ser desconvocades, la del dilluns 6 i el dimecres 8, però no la del divendres 10. “No m’estranyaria que la desconvocaren també encara que ells no perden gens per fer-la. La seua forma de dur-la a terme és treballar una hora si i una no dins de la jornada laboral amb el que paren només la meitat i amb açò ja cobren el dia sencer. Preferiria que pararen la jornada completa doncs a nosaltres no ens tindrien esperant per a carregar. A més, si paralitzen el Port durant diverses jornades, la solució és que l’exercite ocupe el seu lloc i tot torne al correcte funcionament com ja va passar amb els controladors aeris”, explica esta font qui assegura que el Govern hi hauria de prendre mesures però sembla que el respecte que se’ls té als estibadors pot més que la productivitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + 19 =