Fins a 1.300 dones sota protecció per violència de gènere a València

La Policia Local de València ha detingut a 356 persones per violència de gènere

Guardar

EnlQzV3W4AMbHDf
EnlQzV3W4AMbHDf

El regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València, Aaron Cano, ha fet públic, mitjançant una roda de premsa realitzada a l'ajuntament, el balanç de la lluita contra la violència de gènere durant aquest 2020. En total, mancant dos mesos, la Policia Local ha manat 445 ordenes de protecció i ha detingut a 356 persones, enguany, quasi 50 més que durant tot el 2019. Amb això, ja són 1.300 les dones sota alguna mena de protecció per víctima de violència de gènere a la ciutat de València.

El grup GAMA, especialista en violència de gènere de la Policia Local de València, ha sigut el responsable d'aquest estudi, marcat pels tres mesos de confinament. Uns mesos en els quals es van registrar menys denúncies perquè "durant aquesta etapa les víctimes vivien amb els seus agressors. El confinament fa que el teu domicili es convertisca en una presó i en el qual el carceller és el teu agressor i això impedeix que les dones puguen denunciar o es troben en una circumstància encara més difícil per a fer-ho", ha declarat Cano.

Així, si bé és cert que el nombre d'ordres de protecció ha disminuït respecte a l'any passat per aquesta circumstància, per part seua, el nombre de detinguts per violència de gènere ha anat en augment. Segons dades de la Policia Local, 356 persones han sigut detingudes -a 31 d'octubre- per violència de gènere a València, una xifra major a la mitjana i superior a la de tot l'any passat: 309 persones. Aquestes xifres, per tant, corresponen tan sols a la Policia Local, és a dir, no es té en compte a altres cossos de seguretat de l'estat com la Guàrdia Civil.

Radiografia de la violència de gènere

Aaron Cano ha alertat que "estem davant un problema creixent que, a més, està afectant a tota mena de persones en tots els àmbits socials". El 76% de les dones víctimes tenen entre 21 i 50 anys (igual que els agressors, també situats en aquest rang d'edat), però també hi ha agressions registrades en menors de 16 anys. Les dones solen tindre més estudis que els seus agressors, la majoria d'elles no treballen i són dependents dels seus agressors. A més, el 61% té fills.

El 71% dels casos es produeixen en parelles i el 29% restant en exparelles. En molts d'aquests casos és habitual que l'agressor haja consumit algun tipus de droga o alcohol. No obstant això, segons aquestes últimes dades, les xifres s'igualen. De tal manera que el 52% sí que ha consumit alcohol i drogues, mentre que el 48% restant no ha ingerit cap d'aquestes substàncies. "És una dada que ens ha de fer reflexionar sobre la fredor dels fets i demane col·laboració perquè estem davant un problema creixent a la ciutat, la comunitat i l'estat", ha afirmat Cano.

Quant als menors d'edat, les dades han registrat augments, però que no constitueixen un "increment substancial" respecte a l'any passat. Entre menors, es notifica un 1% del total dels casos, mentre que entre els 16 i 20 anys les xifres han baixat al 5%. No obstant això, és entre la franja d'edat dels 21 i 30 anys, en la qual es registren xifres més altes, un 29%. Però, segons apunta el regidor de Protecció Ciutadana, això és tan sols "la punta de l'iceberg, ja que segur que hi ha moltes situacions que no es denuncien, però no tenim l'element objectiu per a demostrar-lo".

En aquests moments, a la ciutat de València hi ha 1.300 dones amb alguna mena d'ordre de protecció per risc de violència de gènere. 646 es troben sota la tutela de la Policia Local, mentre que la resta romanen sota l'empara del Cos Nacional de Policia.

Destacats