Hisenda reprén les obres de rehabilitació del Palau de l'Almirall amb un pressupost de 5,3 milions

Guardar

palau-almirall
palau-almirall

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha représ les obres de rehabilitació del Palau de l'Almirall, que tenen com a objectiu principal solucionar les patologies estructurals de l'edifici, fer-lo més eficient energèticament, millorar les condicions d'accessibilitat i les mitjanes antiincendis. L'última reforma de l'edifici es va dur a terme fa quasi 30 anys.

Després de signar-se l'acta de replanteig, han començat els treballs que estan centrats en la substitució d'una columna del pati gòtic que estava deteriorada; i en el reforç de la fonamentació de l'edifici, mitjançant la instal·lació de micropilotes fins a una profunditat de 13 metres.

L'actuació tindrà un termini d'execució de 15 mesos i un cost de 5.386.556 euros, que serà cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), a través del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana, dins de l'Eix Prioritari 4, que busca afavorir el passe a una economia baixa en carboni en tots els sectors. A més, també permetrà augmentar l'eficiència energètica dels edificis públics, en línia amb les prioritats del programa de recuperació econòmica Next Generation.

Així mateix, el projecte compta amb el finançament del Programa '1,5% Cultural' del Govern central, que finança treballs de conservació o enriquiment de béns immobles del Patrimoni Històric Espanyol.

Tal com ha apuntat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, "s'està adequant l'edifici per a augmentar les mesures de seguretat i fer-lo més accessible i més eficient energèticament, en millorar l'aïllament i els sistemes de climatització i enllumenat, la qual cosa permetrà reduir els costos de manteniment d'aquest. Així mateix, s'estan reparant les patologies estructurals de l'immoble".

"Però a més, hem anat més enllà i hem decidit també obrir les zones més emblemàtiques del Palau de l'Almirall a tota la ciutadania valenciana. Es dissenyarà un itinerari cultural per l'edifici, que data de principis del segle XIV i que compta en el subsol amb ruïnes de l'antiga ciutat romana, perquè siga visitable. Es tracta d'un pas important que permet conjuminar el vessant administratiu de l'edifici i la cultural", ha assenyalat Soler.

En aquest sentit, s'ha redactat un pla museogràfic que permetrà posar en valor tot el patrimoni cultural de l'edifici: El pati gòtic del palau, les ruïnes romanes del subsol, així com les sales amb els alfarjes policromats de l'entresol del Palau, i els banys de l'Almirall, com un únic conjunt patrimonial.

Cinc àrees d'actuació

El projecte de reforma abasta cinc àrees d'actuació: millora de l'eficiència energètica de l'edifici; compliment de la normativa en matèria d'edificació, incendis, accessibilitat, i seguretat i salut en el treball; reparació de patologies; accessibilitat a les ruïnes de la ciutat romana; i altres treballs complementaris com el desmuntatge de la coberta de policarbonat del pati lateral de l'edifici situat en el número 14 del carrer Palau i posada en valor del mateix mitjançant la construcció d'un jardí vertical.

Pel que respecta a la millora de l'eficiència energètica de l'edifici, l'actuació preveu la substitució de finestres, col·locació d'aïllaments en façanes i cobertes, i la instal·lació de nous sistemes de climatització i d'enllumenat.

Quant a les actuacions tendents al compliment de normativa bàsica en matèria d'edificació, d'accessibilitat i d'incendis, s'ha previst la instal·lació de nous ascensors i noves condícies en totes les plantes, a més d'un ascensor accessible que connecte la planta baixa amb el soterrani on es troben les ruïnes de la ciutat romana, permetent l'accés a persones amb mobilitat reduïda.

A més, es reparen patologies detectades que afecten elements del pati gòtic i requereixen la implantació d'estructures auxiliars (cimbrat d'arcs) per a permetre el desmuntatge i substitució de peces originals de canteria (fustos i capitells trencats); la consolidació de les fonamentacions de pilastres del pati gòtic mitjançant micropilotes; la injecció de resines en diverses peces de l'estructura de pedra del pati gòtic o la reconstrucció d'escopidor i albardilles per a evitar la filtració d'aigua en façanes.

Amb l'objectiu de fer visitables les ruïnes de la ciutat romana, es realitzarà un accés mitjançant una escala que es construirà en el buit existent de connexió entre la planta baixa i el soterrani, i s'instal·larà un ascensor.

D'altra banda, es muntarà un element separador de circulacions en el vestíbul de Palau 12, consistent en una estructura d'acer que actuarà com a suport d'un jardí vertical que s'obrirà al vestíbul.

Finalment, se sanejaran i repararan les cobertes de la planta primera i quarta, substituint les peces en mal estat, reposant els segellaments de juntes deteriorats i repassant la impermeabilització. Es cobrirà la part de la terrassa situada en la planta quarta de l'edifici de Palau 12, i es reformarà la sala d'actes per a convertir-lo en un espai polivalent.

Fases d'execució

Pel fet que els requeriments de funcionament de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic impedeixen que l'edifici es desallotge per complet per a l'execució de les obres, és necessari que les mateixes es realitzen en dues fases.

En la fase primera es procedirà a l'adequació de l'edifici del carrer Palau 14, mentre s'executen les obres en aquest edifici, l'edifici de Palau 12 es mantindrà en ús.

Una vegada conclosa aquesta fase, es procedirà a la recepció parcial de la mateixa i a la seua posada en ús prèviament a l'execució de la següent fase. Quant a la segona fase s'escometran els treballs d'adequació de l'edifici dels carrers Palau 12 i Miracle 5.

Antecedents

Cal recordar que l'execució de l'obra va ser adjudicada en 2017 a l'empresa Acciona Construcción SA, per 5 milions d'euros, que va donar principi als treballs l'abril de 2018.

No obstant això, després de set mesos de treball, i havent aparegut una sèrie d'imprevistos, com a problemes estructurals ocults pels revestiments retirats o les troballes arqueològiques descobertes durant les obres, i donada la importància patrimonial de l'edifici, es va procedir a sol·licitar la redacció d'un projecte modificat que recollira totes les noves unitats d'obra a realitzar.

Després d'incloure nous treballs per a aconseguir els objectius del projecte, es va constatar que les modificacions superaven el 10% del valor del pressupost de contracta de l'obra, per la qual cosa l'Òrgan de Contractació va procedir a la resolució del contracte de les obres d'adequació del Palau de l'Almirall, així com a redactar un nou projecte que incloguera totes les obres necessàries.

Anteriors actuacions

Cal recordar que la Generalitat va adquirir en 1984 els immobles situats al carrer Palau 12 i 14, carrer Miracle 9 i carrer Baños de l'Almirall 5, els quals en l'actualitat corresponen a una única parcel·la cadastral. En la dècada dels 90 es va dur a terme sobre aquestes parcel·les històriques una important remodelació per a albergar la seu de la Conselleria d'Hisenda.

Per això, es va dur a terme la rehabilitació integral del Palau de l'Almirall, catalogat com BIC, el manteniment de la façana del carrer Palau 12 i l'execució d'una nova edificació a l'interior de la nova parcel·la.

Fruit d'aquestes obres, es va realitzar una excavació arqueològica, el resultat de la qual va ser la incorporació al nou edifici una finestra arqueològica en el vestíbul de la planta baixa.

En una fase posterior, anys després, es va dur a terme la rehabilitació integral de l'edifici dels banys medievals, actualment visitable.

El Palau de l'Almirall és un edifici gòtic construït a principis del segle XIV que encara conserva part de l'estructura i detalls arquitectònics originals, així com una completa col·lecció de cassetonats policromats de tipus alfarje o sostre pla.

És la mansió dels almiralls de la Corona d'Aragó després de la conquesta de València per part de Jaume I. Els que van iniciar l'edifici original i primers habitants van ser de la família Vila-rasa.

També han viscut en aquest immoble els comtes de Sinarcas, descendents dels almiralls, així com les famílies Cardona, Palafox, Llançol de Romaní o Borja, a més dels marquesos de Guadalest i els d'Ariza. Les famílies van anar col·locant els seus escuts d'armes en els cassetonats del Palau.

Actualment, es manté també el pati-vestíbul, l'únic genuïnament gòtic entre els edificis palatins de caràcter privat de la ciutat.

Destacats