25n
25N
25N

Hisenda destinarà quasi 200 milions a tecnologia per a educació i justícia a distància i 178 per a liquiditat d'empreses

Hisenda destinarà quasi 200 milions a tecnologia per a educació i justícia a distància i 178 per a liquiditat d'empreses
06/11/2020 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presentat el pressupost de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic ascendirà a 375,7 milions d’euros, un 12,9% més que en 2020, dels quals 193 milions es destinaran a tecnologia per a educació i justícia a distància i altres 178 que aniran a l’Institut Valencià de Finances, la qual cosa suposa un 132% d’increment respecte a l’any anterior.

Soler ha defensat que els comptes estan “marcats inevitablement” per la pandèmia, que seran “rigoroses”, i ha citat que inclouran els pactes institucional, polític i social Alcem-nos aconseguits en els últims mesos.

En concret, respecte a la seua àrea, ha defensat que tindrà cinc eixos que serviran per a “augmentar el suport financer al teixit productiu valencià a través de l’IVF i de les ajudes de la Secretaria Autonòmica de Model Econòmic i Finançament, així com per a apostar decididament per la digitalització de l’administració, en la línia dels eixos bàsics per a la recuperació post-Covid marcats per la Unió Europea”.

Soler ha explicat que amb l’objectiu d’impulsar la reactivació econòmica, l’Institut Valencià de Finances (IVF) comptarà amb 178 milions, la qual cosa suposa un 132% d’increment respecte a l’any anterior. “Ara més que mai urgeix augmentar el finançament i el suport a les empreses valencianes i ajudar-les a establir les bases de la recuperació”.

L’objectiu és posar en marxa la nova Estratègia de Suport Financer a les empreses valencianes a través de la creació de quatre fons (Creix, Impulsa, Resiliència i Emprèn) que mobilitzaran fins a 420 milions d’euros en un pla pluriennal. A això cal sumar les línies bàsiques i instruments financers habituals de l’IVF. “El suport financer de l’Administració a les empreses valencianes és més important que mai en l’actual conjuntura”, ha apuntat Soler.

TECNOLOGIES I FONS EUROPEUS

Per part seua, la Direcció General de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (DGTIC) aglutinarà el 51,4% del pressupost de la Conselleria d’Hisenda amb 193,1 milions amb l’objectiu de garantir l’educació i la justícia a distància i el teletreball en l’Administració, aspectes clau en l’actual context de pandèmia.

Per això, aquest departament es dotarà d’un complet conjunt d’eines informàtiques i serveis associats que converteixen al programa “Sistemes d’Informació” en el qual compta amb un major pes en el pressupost d’Hisenda. En concret, suposa el 40,9% del pressupost de la conselleria amb una dotació de 153,5 milions d’euros, un 18,1% més que en 2020.

El programa Telecomunicacions, per part seua, estarà dotat amb 17,2 milions i el d’Innovació Tecnològica Educativa, amb una dotació de 22,4 milions d’euros, té com a objectiu estratègic la integració de les TIC en l’Educació i l’impuls de la seua utilització en l’àmbit educatiu i familiar. En aquest últim punt, destaca el pla Mulan 21 que conformarà el marc d’educació a distància per als centres educatius i el projecte WifiES, que dotarà als centres educatius de xarxes d’accés sense fils.

Model Econòmic comptarà amb una dotació de 21,8 milions -la qual cosa suposa un creixement del 24,1%-, per a impulsar línies d’ajuda en iniciatives empresarials, així com incentius que contribuïsquen a transformar el model econòmic valencià, incrementant l’obertura a l’exterior, i la sostenibilitat ambiental, productiva i social. Des d’aquest departament es va dissenyar el Pla d’Acció per a la Transformació del Model Econòmic de la Comunitat Valenciana 2027.

Per part seua, el programa de Fons Europeus estarà dotat amb 12,3 milions d’euros, un increment de 7,5%, amb l’objectiu de ser més efectius en la captació de fons i agilitar tota la gestió que requereixen els programes europeus.

AGÈNCIA TRIBUTÀRIA VALENCIANA

D’altra banda, l’Agència Tributària Valenciana estarà dotada amb 53,4 milions, que es destinaran principalment a impulsar la presentació de documents per mitjans telemàtics i a continuar lluitant contra el frau i el dúmping fiscal augmentant la planificació i el control tributari. Soler ha recordat que l’any passat, l’acció de l’ATV va permetre recuperar 100 milions.

A més, la Direcció General de Tributs i Joc compta amb una dotació de 5,1 milions per a continuar avançant en la reconfiguració del sistema fiscal valencià augmentant la seua progressivitat.

En la seua intervenció Soler, ha explicat que “en matèria de patrimoni els esforços s’orienten a l’adequació i ampliació del parc immobiliari per a complir amb les mesures de seguretat establides enfront de la COVID. També apostem per tindre edificis segurs, intel·ligents i sostenibles i per la recuperació del patrimoni arquitectònic valencià”.

En aquest sentit, la dotació del programa Patrimoni s’incrementarà un 46,3% fins a aconseguir els 33,7 milions. Per part seua, el Centre Logístic i Arxiu Intermedi de la Generalitat comptarà amb una dotació de 2,75 milions d’euros, un 39,7% més.

Respecte a la Ciutat Administrativa 9 d’Octubre augmentarà el seu pressupost un 52,5% en 2021 fins a aconseguir els 7,8 milions. Aquest augment s’explica per les despeses extraordinàries en neteja, seguretat, subministraments i elements de protecció derivats de la pandèmia.

COMPTES QUE ES FIXEN EN “EL BÀSIC”

L’oposició ha criticat els comptes: des de Vox, Ana María Cerdán, ha assenyalat que els comptes són “encara més fictícies que l’any passat”; en Ciudadanos, Ruth Merino ha acusat Soler de “pressupostar com mai ho faria un pare de família” i Tony Woodward ha lamentat que el pressupost de l’ATV “està lluny de la PNL aprovada per a augmentar els seus fons”, i des del PP, Rubén Ibáñez, ha asseverat: “Vosté es creu el que ha contat?”. Així, li ha instat: “abandone, senyor Soler”, i l’ha acusat de no tindre “crèdit ni credibilitat”.

Mentrestant, Soler ha defensat que els comptes es fixen en “el bàsic” de cada Conselleria, i ha posat com a exemple la seua: “Què és el bàsic? L’IVF i la DGTIC”, ha asseverat. En respecte al diputat del PP Rubén Ibáñez, ha ironitzat: “Per què em recorda a Trump? Vosté molt criticar i no certifica res”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 − 6 =