Hisenda ha realitzat ordres de pagament de 90 dels 100 milions de les Ajudes Parèntesis del Pla Resistir

Guardar

Soler_fons_europeus
Soler_fons_europeus

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha afirmat que el Consell ja ha realitzat ordres de pagament als ajuntaments per valor de 90 milions d'euros dels 100 que contemplen les Ajudes Parèntesis, incloses en el Pla Resistir, i que hui s'abonarà la resta.

Segons Soler, hui dia tots els 523 ajuntaments que podien ser beneficiaris de les ajudes "ja han manifestat a la Generalitat la seua voluntat de participar en aquestes". El conseller ha presentat davant el ple de les Corts el Pla Resistir, que inclou les 'Ajudes Parèntesis' i que destinaran un total de 160 milions entre Generalitat (que aporta 100), diputacions i ajuntaments. El decret es convalidarà el dijous després de la sessió de control al president, Ximo Puig.

Allí, ha defensat que aquest constitueix una resposta "eficient, contundent i àgil", que beneficiarà a 22.000 empreses, 44.000 autònoms i 136.000 treballadors per compte d'altri.

El conseller ha fet referència en la seua intervenció a l'estudi realitzat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), sobre la base de la caiguda d'activitat definida pel Banc d'Espanya, en el qual s'observa que els sectors que s'han vist més afectats per les restriccions derivades de la Covid-19 són l'allotjament, els serveis de menjars i begudes, les activitats turístiques i les d'oci.

El Pla Resistir, que Soler ha definit com un "exercici d'empatia" amb els sectors més afectats, està compost per sis blocs d'ajudes i "és un pla viu que ha anat incorporant i podrà ampliar-se segons les necessitats dels principals sectors afectats per la Covid".

En aquest sentit, Soler ha recordat que va començar amb 340 milions i actualment la dotació ja supera els 400 milions d'euros en ampliar-se algunes de les línies inicials, com la de les 'Ajudes Parèntesis' així com per incorporar-se noves línies d'ajuda com les destinades específicament per al Turisme o el transport.

El torn de defensa l'ha exercit Silverio Tena (Compromís), qui ha destacat la "necessitat imperiosa" que aquestes ajudes es tramiten amb rapidesa i agilitat, i ha destacat la coordinació institucional. En aquest sentit, ha considerat que el pla "pot no ser perfecte" ja que els recursos "són limitats, són els que són", però també ha indicat que "aquest decret és el primer, no ha de ser l'últim".

A més, ha felicitat les diferents administracions ja que el decret ix "unanimitat del Consell, les tres diputacions, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i tots els ajuntaments", per la qual cosa ha esperat que el decret isca també amb el suport de tots els grups polítics, "com no pot ser d'una altra manera".

"AUTOCOMPLAENTS"

Des de Unides Podem, Ferran Martínez ha assenyalat que són necessaris "més recursos" i ha assegurat que no són "autocomplaents". "Sabem que no és suficient, i hi ha molt a fer", ha agregat, al mateix temps que ha instat l'oposició que "a més d'escoltar les exigències de les grans cadenes hoteleres, s'escolte alguna cosa a les Kellys o els treballadors de l'hostaleria que no poden accedir a ajudes perquè han estat treballant en negre".

Per part de Vox, Ana María Cerdán, ha defensat que donaran suport al decret encara que no "els agrade", i ha enlletgit al Consell que deixen arrere a "tota la gent que viu de l'hostaleria i de rebot a carnissers, forners i pescaters", entre altres. Cerdán ha criticat que el Consell "embena fum" a "sectors saturats de cobrar-los i impostos i que no els deixen treballar", per la qual cosa ha instat que els atorgue ajudes a fons perdut o préstecs al 0% i amb una manca d'almenys dos anys.

Des de Cs, Ruth Merino també ha indicat que donaran suport a aquest decret encara que "és tan urgent que hauria d'haver-se adoptat abans". A més, ha considerat "frívol" que alguns "vagen tret pit", i s'ha mostrat preocupada per quan arribaran les ajudes perquè "ja arriben tard".

Juan Carlos Caballero (PP) ha assenyalat que donaran suport "al pla Almoina" perquè la situació és una "catàstrofe" i les xicotetes i mitjanes empreses s'està "dessagnant" i "necessiten liquiditat en vena". En aquest sentit, ha considerat que és un "pegat insuficient" que "no soluciona res" i "no impedirà la fallida de milers d'autònoms".

Des del PSPV-PSOE, José Chulvi ha defensat que aquest pla és "pioner i avantguardista" i que "no hi ha cap comunitat autònoma que arribe ni a la meitat del que s'ha aportat en aquest pla". "Miren com serà el pla que la Diputació d'Alacant, que qüestiona tot el que fa aquest govern, s'ha adherit. 523 ajuntaments de tots els colors s'han adherit. Almoina? És un esforç brutal de tots els valencians?", ha assenyalat, al mateix temps que "clar que tots volem més", i "hi haurà més", però "això no s'acaba ací".

Durant el seu temps de rèplica, Caballero ha assenyalat que Soler hauria de "dimitir per mentider" i ha assegurat que, en el cas d'un ajuntament, ha rebut una ordre de pagament amb un interés del 0,9% i comissions. Fonts d'Hisenda han negat aquesta afirmació i han assenyalat que tots els consistoris tenen el confirming al 0%.

"No per repetir 1.000 vegades una mentida es converteix en veritat. Zero per cent, zero per cent el confirming, els diners que s'envia als Ajuntaments i el podem utilitzar", ha replicat Chulvi, que també és alcalde de Xàbia.

Destacats