25n
25N
25N

Hisenda contempla aprovar un pla estratègic per a l'avaluació de les polítiques públiques

Hisenda contempla aprovar un pla estratègic per a l'avaluació de les polítiques públiques
05/12/2019 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha indicat que el departament que dirigeix preveu l’aprovació d’un “Pla Estratègic per a l’Avaluació de les Polítiques Públiques, un protocol que marcarà com ha de realitzar-se l’avaluació continua de les polítiques públiques de despesa, així com la valoració dels seus resultats”, tal com preveu la llei de pressupostos de 2020.

Aquesta és una de les mesures que Soler ha apuntat referent a l’informe de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha tornat a assenyalar en el seu informe sobre les línies fonamentals de pressupostos de les Comunitats Autònomes per a 2020, fet públic aquest dijous. Per a la Comunitat Valenciana, l’AIReF recomana que es “dissenyen i planifiquen actuacions concretes que puguen posar-se en marxa al llarg d’un mitjà termini per a continuar la senda de reducció del dèficit i convergència d’objectius”.

“L’objectiu –ha indicat Soler– és assegurar una major eficiència en la gestió dels recursos públics, així com contribuir a la millora en l’assignació dels mateixos i permetrà realitzar un procés de revisió de la despesa en col·laboració amb tots els departaments i entitats del sector públic de la Generalitat”.

L’AIReF recomana així mateix a la Comunitat Valenciana que “realitze un estudi exhaustiu en el qual s’identifiquen les possibilitats de millora en la despesa i/o en l’estructura d’ingressos”.

Referent a això, el conseller d’Hisenda ha assenyalat, no obstant això, que “per a continuar oferint uns serveis públics fonamentals amb uns nivells mínims de qualitat, no podem reduir més la nostra despesa”. “Els ciutadans de la Comunitat Valenciana tenen dret a tindre garantida la sanitat, l’educació i l’atenció social en condicions similars a les de la resta de les comunitats autònomes”, ha asseverat.

Respecte a la millora en l’estructura d’ingressos, que assenyala l’AIReF en el seu informe, la solució, en opinió de Soler, “passa inexorablement per la reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes”, que com ha assenyalat reiteradament el conseller d’Hisenda, “el Consell del Botànic exigirà amb insistència des del primer minut de la presa de possessió del Govern central”.

L’informe de l’AIReF posa, així mateix, de manifest l'”elevat risc de sostenibilitat del deute de la Comunitat Valenciana”. En aquest sentit, el conseller d’Hisenda ha destacat que “més de dues terceres parts d’aquest deute es deriva de l’infrafinançament històric, sent necessari que el Govern Central es plantege mecanismes de compensació que corregisquen una situació que no ha sigut provocada per un major nivell de despesa”.

“Mentre la Comunitat no reba els recursos que li correspon pel sistema de finançament, continuarà depenent del FLA i, per tant, augmentant el seu volum de deute”, ha manifestat.

OBJECTIUS INDIVIDUALS D’ESTABILITAT

Hisenda ha destacat que l’AIReF incideix en el seu informe en “la necessitat que en la fixació dels objectius individuals d’estabilitat pressupostària de les comunitats autònomes (CCAA) es tinga en compte la situació particular de cadascuna d’elles”.

Concretament, l’AIReF recorda que en el seu informe fet públic el mes de juliol passat sobre el compliment esperat de les regles fiscals en 2019, ja va recomanar que la fixació dels objectius d’estabilitat 2020-2022 de les CCAA “es realitzara de manera diferenciada, atesa la posició fiscal de cadascuna d’elles”.

Així doncs, fins que puga dur-se a terme la revisió de l’actual sistema de finançament autonòmic, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha manifestat que “és totalment necessari que el Ministeri d’Hisenda puga establir objectius de dèficit diferenciats” i ha tornat a lamentar “que mentre no tinguem un nou model de finançament, en la Comunitat Valenciana estem condemnats a incomplir l’objectiu de dèficit”.

L’establiment d’objectius de dèficit asimètrics “es fa necessari”, segons Soler, i el Ministeri d’Hisenda ja ha contestat a l’AIReF assenyalant que valorarà la recomanació, perquè “no poden establir-se les mateixes exigències quan l’actual sistema de finançament de les CCAA contempla diferències de fins a 800 euros per càpita entre la comunitat millor finançada (Cantàbria) i la Comunitat Valenciana, que és la pitjor finançada”. “Amb un finançament com la de Cantàbria, la Comunitat Valenciana comptaria amb 4.000 milions més cada any per a gestionar els mateixos serveis”, ha agregat.

El conseller d’Hisenda ha remarcat que els pressupostos de la Generalitat per a 2020 “són rigorosos, realistes i reivindicatius i d’alguna manera, l’AIReF ha destacat en el seu informe l’esforç realitzat pel Consell”. “Hem sigut realistes i responsables -ha assenyalat Soler- perquè, per exemple, l’estimació que fa l’AIReF sobre els lliuraments a compte del model de finançament és del 9%, molt superior al 4% que hem previst en els pressupostos”, ha agregat.

En el seu informe, l’AIReF, destaca la racionalitat del Consell a l’hora d’elaborar els pressupostos de 2020 per no incórrer “en la reiteració en 2020 dels ingressos esperats en 2019 de reintegraments de liquidacions sanitàries, que anul·la el creixement esperat en els ingressos tributaris i altres fons”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 5 =

art en blanc