Hisenda aprova dues operacions per a disposar de finançament

Guardar

Façana de l'Ajuntament de València
Façana de l'Ajuntament de València

El regidor d'Hisenda, Ramon Vilar, ha informat aquest dilluns que l'Ajuntament ha aprovat la segona modificació de crèdit del Pressupost de 2019 que consisteix a l'amortització de 38 milions d'euros de deute finançat amb part del romanent de laTresoreria de la liquidació dels comptes municipals de l'exercici passat.

Vilar ha precisat que la Llei d'estabilitat pressupostària obliga a destinar els romanents i superàvits de la liquidació del pressupost a la liquidació de deute, llevat que es produïsca una excepcionalitat en la Llei d'acompanyament dels PGE o mitjançant un Reial decret específic.

D'altra banda, s'han aprovat dues operacions de crèdit: de 18 milions d'euros i una altra de 15 milions d'euros. La primera estava recollida en el Pressupost inicial d'enguany, mentre que la segona és complementària a la mateixa i es destinarà al finançament de projectes de 2018, fonamentalment cofinançats, com és el cas de programes FEDER, ARRU o EDUSI, entre d'altres.

Sobre aquest tema, Vilar ha destacat que la diferència de 5 milions d'euros entre el deute amortitzat i els nous crèdits que se sol·licitaran suposa una reducció neta del deute. D'aquesta manera, ha precisat que al final d'aquest mandat el deute municipal ascendirà a 430,5 milions d'euros, la qual cosa suposa una reducció de 16,15 milions respecte als 446,65 amb els quals es va liquidar el 2018. Part d'aquesta reducció són els 5 milions d'amortització que s'aprovaran el pròxim Ple.

L'edil ha garantit que la liquidació del pressupost de 2019 que s'aprovarà el pròxim any es preveu que baixe als 390 milions d'euros quan la previsió inicial era que se situara en 409 milions.

En un altre ordre, ha donat compte del treball desenvolupat per la Delegació per a iniciar els tràmits de l'aprovació de l'Ordenança fiscal reguladora de l'aprofitament especial de domini públic per al lloguer de vehicles compartits i vehicles d'utilització turística amb guia o conductor. Referent a això, ha informat que l'Ajuntament ha detectat «més de 3.000 motocicletes i ciclomotors que operen a la ciutat des de l'alegalitat fiscal».

Ramón Vilar ha anunciat que de seguida s'iniciarà la tramitació d'aquest projecte d'ordenança que preveu uns preus mínims anuals aproximats de 60 euros per als patinets lleugers; 70 euros per als patinets elèctrics grans i bicicletes elèctriques; 75 euros per a ciclomotors i 82 per a motocicletes. Pel que respecta als turismes elèctrics, la taxa anual se situaria en 960 euros (amb l'actual regulació de l'ORA) o amb 715 euros (amb una regulació de l'ORA que eximisca de tarifa a qualsevol vehicle elèctric).

Igualment, l'ordenança regularà els elements d'ús turístic com són els vehicles tuk-tuk amb 100 euros a l'any per vehicle de fins a quatre places més conductor i 180 euros anuals si és de 4 a 8 places més conductor. Finalment, els segway haurien d'abonar 35 euros a l'any per unitat i solo es podran utilitzar en grups de 18 persones com a màxim, amb guia.

Ramón Vilar ha posat l'accent que «no es tracta d'una taxa recaptatòria sinó que té com a finalitat regular els nous models emergents de mobilitat urbana».

Destacats