25n
25N
25N

Hisenda aprovarà un 'extraFLA' de 5.932 milions per a les CA i convocarà el Consell de Política Fiscal

Hisenda aprovarà un 'extraFLA' de 5.932 milions per a les CA i convocarà el Consell de Política Fiscal
30/04/2020 -

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat aquest dijous que dilluns que ve mantindrà una reunió amb els consellers d’Hisenda de les comunitats autònomes i ha mostrat la seua intenció de convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a acordar mesures, al mateix temps que ha anunciat que en els pròxims dies s’aprovarà una ‘extra FLA’ o extra Facilitat Financera de 5.932 milions d’euros per a refinançar la desviació de dèficit del 2019, d’ells 2.500 milions “a tipus zero”.

A més, les comunitats podran sol·licitar a l’Estat l’avançament de la mitat de la liquidació corresponent al 2018 per uns 5.500 milions d’euros.

Així ho ha assenyalat durant la seua intervenció en la Comissió d’Hisenda en el Congrés per a informar sobre les mesures i actuacions adoptades pel seu Ministeri per a abordar la crisi sanitària generada per la Covid-19, en la qual ha assegurat que el Govern no va a permetre que “cap administració es quede sense liquiditat”, amb un “esforç important” perquè se seguisquen prestant els serveis públics i es done resposta a les necessitats derivades de la crisi.

Montero ha avançat que mantindrà una reunió dilluns que ve amb els consellers d’Hisenda de les diferents comunitats autònomes i ha avançat que es convocarà una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a poder acordar mesures i establir una “via afegida que siga adequada”, en ser “molt conscient” que les comunitats necessiten recursos per a fer front al coronavirus.

Per això, després d’haver rebut 115.887 milions del sistema de finançament, un 7,3% més respecte a 2019 en haver calculat el Govern els lliuraments a compte amb la previsió desfasada d’un creixement de l’1,6% enguany, ha anunciat que en les “pròximes reunions” la Comissió Delegada d’Assumptes Econòmics adoptarà noves mesures sobre aquest tema.

En concret, ha indicat que l’any passat es va produir una desviació “molt important” de l’objectiu de dèficit (0,55% enfront de l’objectiu del 0,1%), per la qual cosa es posarà en marxa un ‘extra FLA’ o un extra de Facilitat Financera de fins a 5.932 milions, del que un 75% s’abordarà de manera “immediata” i el 25% restant a l’octubre, quan es coneguen les dades definitives de liquidació dels comptes públics de les regions.

En aquest sentit, ha assenyalat que com es va comprometre en l’última reunió del CPFF, l”extra FLA’ i l’extra de Facilitat Financera per a les CCAA complidores de l’objectiu de dèficit tindran un tipus zero per a la part de dèficit imputable al Subministrament Immediat d’Informació (SII) de l’IVA, amb el que “2.500 milions seran a cost zero”, una cosa rellevant en un context d’emergència sanitària”.

A més, ha recordat que el Govern ha aprovat transferir altres 625 milions de partides especials que es vinculen a la resposta de la Covid-19, de manera que en total veuran la llum 14.000 milions d’euros addicionals de liquiditat, com va precisar el president del Govern.

“Hem fet el possible perquè, en els llits legals, les CCAA disposen ja de recursos necessaris davant les necessitats de la crisi”, ha apuntat Montero, qui ha detallat que el passat 23 de març van cobrar 2.867 milions corresponents al 40% de l’actualització dels lliuraments a compte i el 20 d’abril cobraran el 50% restant.

Així, Hisenda ha anticipat la liquidació corresponent a 2019, al mateix temps que Montero ha indicat que no s’esperarà a juliol, quan correspondria fer front a la resta de la liquidació, per la qual cosa les CCAA disposaran de recursos en funció de les seues necessitats en matèria sanitària social o econòmica.

INGRESSARAN EN DIES 5.500 MILIONS SOL·LICITATS DE FORMA ANTICIPADA

La ministra ha informat que les CCAA han pogut sol·licitar de forma anticipada 5.500 milions en concepte del 50% de la liquidació definitiva corresponent a l’exercici 2018, concepte que s’eleva a quasi 11.000 milions i que en “condicions normals” no cobrarien fins al mes de juliol. Segons Montero, en els “pròxims dies” es farà efectiu aqueix 50% de la bestreta que han sol·licitat les CCAA que tenien major desviació de dèficit.

A això se suma que s’han aprovat les quanties del segon trimestre del Fons de Finançament, al costat de la transferència de 300 milions per al pla concertat de serveis socials destinat a la cura a domicili i teleassistència, i l’ampliació de la suspensió de terminis tributaris i deutes no tributaris en el seu àmbit i en les entitats locals.

A més, s’ha ampliat el termini del calendari del reembossament de préstecs concedits per les CCAA i les entitats locals a les empreses i autònoms amb inactivitat.

La portaveu del Govern ha detallat que s’ha aprovat destinar 1.400 milions del Fons de Contingència per al Ministeri de Sanitat per despeses extraordinàries i compres de material per import de 900 milions fins hui, amb una distribució de fons de 300 milions entre les CCAA.

Igualment, s’ha suprimit l’IVA a l’adquisició de material sanitari per entitats públiques, hospitals i clíniques amb un impacte pressupostari de 1.022 milions menys de recaptació.

AJORNAR DEUTES EN DUANES I SUPERÀVIT D’AJUNTAMENTS

També ha informat que després que Brussel·les haja deixat exempt de duanes i sense IVA les importacions de productes sanitaris amb efectiu retroactiu des de la pandèmia, el Govern estendrà a l’àmbit duaner la possibilitat d’ajornar durant sis mesos, sense reportat d’interessos de demora els tres primers, deutes tributaris sempre que l’import del deute a ajornar siga superior a 100 euros, ja que per davall la despesa de gestió seria superior.

“Hi ha un compromís ferm perquè les CCAA compten amb recursos”, ha postil·lat Montero, qui ha recordat que s’han aprovat per als ajuntaments 300 milions de major utilització de superàvit per a protecció social i ha assegurat que el Govern vol aconseguir una “proposta acordada” amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) perquè la utilització del superàvit es puga emprar en polítiques prioritàries, en coordinació amb l’Estat, CCAA i ajuntaments.

Ha advocat per un esquema per a cobrir “allò que la resta d’administracions no pot llegar” per a actuar “entre tots enèrgicament sobre un ciutadà únic o una empresa única”, i no es produïsca una “asimetria” en funció d’ajuntaments amb superàvit o sense ell.

Per això, ha avançat que es plantejarà la possibilitat d’arbitrar un procediment que permeta als ciutadans o sectors productius d’ajuntaments sense superàvit no veure’s “clarament perjudicats”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 − dos =