La Generalitat "redimensiona" recursos per a atendre la dependència davant la multiplicació per quatre de les peticions

Guardar

Atenció a la dependència
Atenció a la dependència

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat aquest dimarts que estan "redimensionant" els recursos que necessiten per a atendre les persones en situacions de dependència, ja que havien fet càlculs en funció de la mitjana de sol·licituds d'anys anteriors, mitjana que s'ha multiplicat per quatre.

Oltra ha apuntat que el reforç dels serveis centrals en atenció a les persones en situació de dependència "ja està demanat fa mesos". "El que ha passat és que nosaltres havíem fet uns càlculs en funció de la mitjana de sol·licituds que s'havien produït en anys anteriors, però aqueixa mitjana s'ha multiplicat per quatre", ha dit la vicepresidenta davant els mitjans després de presidir l'acte de commemoració del segon aniversari del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

Així, la consellera ha indicat, preguntada per aquesta qüestió, que estan "redimensionant els recursos que necessitem". Segons ha explicat, "existeix una diferència important si eres d'un poble xicotet o d'una ciutat gran, ja que en un poble xicotet amb tota probabilitat es tindrà la resolució de dependència en menys de sis mesos, però a les ciutats mitjanes i grans encara no hem pogut desfer aquest tap que hem arrossegat des de fa anys".

No obstant això, Oltra ha apuntat que la llista d'espera està en la meitat que en 2015 i que hi ha el doble de beneficiaris en el sistema, "i hem passat de 41.000 a 83.000 persones ateses".

La titular d'Igualtat ha destacat que el temps mitjà d'espera és menys de la meitat que en 2015, "perquè era de quatre anys i mig i en aquest moment la mitjana pot ser que se situe en any i mig, i esperem que d'ací a final d'any puguem donar respostes més ràpides". A més, ha recordat que actualment hi ha més de 700 persones valorant i en 2015 hi havia 17 per a tota la Comunitat -a Castelló dues per a tota la província-.

Així mateix, ha explicat que a l'agost d'enguany s'havien fet ja més valoracions que en tot 2018, "però el tap es desplaça a les resolucions, per això reforçarem també serveis centrals". Oltra, que ha recordat que la província de Castelló és la que millor va en matèria de dependència, ha confiat que prompte el sistema estarà "com toca", doncs "el que estem fent és posant en ordre un sistema que estava totalment col·lapsat".

Sobre aquest tema, ha apuntat que ara en llista d'espera hi ha 26.000 persones, però amb un temps mitjà d'espera d'un terç del qual estava en 2015, "encara que és massa i el nostre objectiu és complir la llei".

Arxivat a:

Destacats