25n
25N
25N

La Generalitat estudia un pla per a trobar punts negres i instal·lar clavegueram després del tancament de platges per E.coli

La Generalitat estudia un pla per a trobar punts negres i instal·lar clavegueram després del tancament de platges per E.coli
10/07/2019 -

La Generalitat Valenciana està estudiant posar en marxa, amb la col·laboració d’ajuntaments, un pla per a localitzar “punts negres” és dur a terme la instal·lació de xarxes de clavegueram i connexions a xarxes de depuració que eviten que es repetisquen episodis de tancaments de platges com els succeïts en les últimes setmanes a la província de València a causa de la presència del bacteri Escherichia coli per damunt dels nivells permesos.

Així ho ha avançat el director general de l’Aigua de l’administració autonòmica, Manuel Aldeguer, en declaracions als mitjans després que en les últimes setmanes la presència de bacteris haja obligat a tancar platges entorn de la ciutat de València. En concret, s’han vist afectades les de la Malva-rosa i la Devesa de València, en el municipi d’Alboraia, Massamagrell i El Puig.

El director general ha explicat que “hi ha una legislació que obliga a fer analítiques que ens porten a fer unes 4.000 anàlisis al llarg de l’estiu”. Quan es troba “una cosa irregular” que indique que pot haver-hi algun tipus d’abocament s’intensifica el mostreig i els ajuntaments, molt preocupats per aquests temes perquè molts compten amb banderes blaves, també realitzen de nou la mostra, la qual cosa fa que “siga més fàcil detectar qualsevol problema per xicotet que siga”.

En aquest sentit, ha recalcat que els problemes detectats aquests dies són “de poca intensitat tant en durada com en concentració o quantitat d’E. coli”. Sobre l’origen, ha asseverat que “s’ha descartat totalment a les depuradores” i també que poguera deure’s a algun creuer.

“La realitat és més quotidiana i més senzilla: estem en unes comarques amb activitat agrícola intensa històrica que usen l’aigua d’aqüeductes i séquies per a donar menjar a animals i altres qüestions domèstiques i s’han desenvolupat habitatges sense col·lectors ni xarxes de clavegueram connectats directament a séquies, la qual cosa fa que l’eliminació del problema siga complexa”.

“No hem de pensar que ho resoldrem en quatre dies però sí que, si no ens fiquem ara, es tornarà a repetir”, ha dit el responsable del departament de l’Aigua. Per això, “de manera immediata”, es convocarà a una reunió amb els ajuntaments més importants afectats, regants la Confederació Hidrogràfica i tècnics de la Conselleria “per a veure com podem actuar d’una manera circumstancial” i que aquest estiu “no tinguem més esglais”.

Però perquè la solució siga “de fons”, ha advertit que fa falta alguna cosa a més llarg termini i ha avançat que la Generalitat “està estudiant alhora contractar una consultoria que dirigisca un tècnic municipal en col·laboració amb ajuntaments que estiguen disposats a tirar una mà per a començar un pla d’instal·lació de xarxes de clavegueram i connexions a xarxes de depuració perquè aquesta situació sol es produïsca quan ploga, una cosa inevitable per l’arrossegament de fangs”.

“ENS POSAREM LES PILES”

Aldeguer ha comentat que si en el seu moment es va advertir de la situació a algun municipi i no es va actuar, ara “cal posar remei”. “Ens posarem les piles i a intentar que, a partir d’ara, mitjançant una consultoria i direcció tècnica de la Direcció General, veure els punts negres i quina solució tenen”.

Ha recordat que “una cosa semblant s’està fent en el sud de València, en el col·lector aquest, on hi ha un problema complex; ací va L’Albufera, un espai protegit, i encara que els ocells i els peixos no es queixen, s’està treballant intensament i en uns mesos tindrem dades i propostes de solució”.

El director general s’ha mostrat convençut que hi haurà consistoris que prestaran la seua ajuda i també ha demanat la col·laboració dels agricultors, els qui s’asseguen “concernits”. “Però nosaltres no els acusem de col·laborar, òbviament hem de col·laborar perquè coneixen molt d’aquest molt problema”, ha dit el responsable d’Aigua, que ha insistit en la conveniència d'”abordar el tema amb solucions tècniques i econòmiques que procedisquen per a intentar resoldre’l”.

Preguntat per què enguany sí que s’estan donant aquests episodis de tancament, ha contestat que “s’han intensificat les analítiques”, la qual cosa s’uneix al fet que “des que el port de València es frena el corrent que baixa de nord a sud; cap amunt, fins a Sagunt, hi ha una vintena de séquies, marjals i desguassos de gola i s’ha donat la circumstància que en la gola de séquies, quan es rega la part final, l’aigua que ja no s’usa es deixa anar al mar perquè no hi ha instal·lacions suficients per a detindre’l”.

En el cas de Massamagrell i El Puig ha apuntat també a aquest efecte comprovat que té la pluja en aqueixa zona. De fet, ha comentat que “hi ha comunitats autònomes que no mostregen l’endemà perquè saben el que trobaran”. “Però nosaltres pensem que ací, amb tanta població, és preferible saber què està passant encara que puga deslligar una certa alarma social”.

Ha agregat que l’any passat va haver-hi tancaments però en zones menys poblades, per la qual cosa no va haver-hi “tanta alarma”, al mateix temps que ha recalcat que els d’aquesta temporada són “episodis de curta durada i no d’intensitat alta quant a concentració” del bacteri. En tot cas, hi ha enviat un missatge de tranquil·litat als ciutadans perquè caldria ingerir gran quantitat d’aigua perquè afectara però “cal ser molt estricte”, ha finalitzat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 4 =

CCCC
activem alfafar