25n
25N
25N

La Generalitat estudia el model islandés d'atenció a xiquets i adolescents víctimes d'abusos

La Generalitat estudia el model islandés d'atenció a xiquets i adolescents víctimes d'abusos
07/11/2019 -

La directora general d’Infància i Adolescència, Rosa Molero, ha participat en una jornada d’anàlisi de creació de recursos específics per a atendre xiquets i adolescents víctimes d’abusos, al fil de models posats en marxa en altres països europeus com Islàndia. El taller s’ha centrat en ‘Barnahus’, un model islandés que el Consell vol implantar en la Comunitat Valenciana.

La sessió ‘Acords formals i treball diari de cooperació interinstitucional multidisciplinària per a promoure l’interés superior del xiquet en la Barnahus’, organitzada per Save the Children, ha comptat amb el creador d’aquest model i membre del Comité dels Drets del Xiquet de Nacionals Unides, Bragi Gudbransson, detalla la Generalitat en un comunicat.

L’objectiu d’aquesta jornada és conéixer la creació d’aquest servei que va començar a funcionar a Islàndia en 1998. Consisteix a agrupar en un mateix espai tots els recursos que intervenen en un cas d’abús sexual infantil, de manera que es cree “un entorn amigable per als xiquets”.

Per a la Generalitat, “es tracta del millor model a l’hora d’atendre els xiquets víctimes d’abús sexual des d’una òptica interdisciplinària i interdepartamental”, per la qual cosa la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives vol treballar en aquesta direcció per a comptar amb espais integrats per cossos de seguretat, servei de protecció, justícia i salut.

La unificació d’espais permet tant agilitar el procés judicial com “reduir la victimització secundària” que poden patir els menors, ha destacat la responsable autonòmica d’Infància. La Llei de Drets i Garanties de la Infància i l’Adolescència va en aquesta línia perquè els xiquets que pateixen qualsevol tipus d’abús tinguen la màxima protecció.

Aquesta normativa, en vigor des de finals de 2018, és “valent i innovadora” i està “a l’avantguarda d’Espanya en protecció i ampliació de drets de la infància i adolescència”, la qual cosa situa a la Comunitat Valenciana “al nivell de les millors lleis europees”.

Gràcies a la nova llei, els xiquets tenen la consideració de ciutadans de ple dret, amb un impuls de la seua participació en la vida pública i avanços en la promoció de drets.

En l’àmbit de protecció, obri la porta al fet que la Generalitat es persone com a acusació popular en els casos de violència contra menors. A més, en els d’agressió masclista o violència intrafamiliar, el Consell impulsarà que siga l’agressor i no la víctima la que abandone el domicili familiar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze + 7 =

Informacion coronavirus