25n
Orgull
Orgull

La Generalitat declara huit noves microreserves de flora a la província de Castelló

La Generalitat declara huit noves microreserves de flora a la província de Castelló
21/08/2019 -

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a través de la Direcció General de Medi natural, ha declarat un total de huit enclavaments naturals localitzats dins de la província de Castelló com a microreserves de flora, tal com publica un orde del Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

La declaració afecta en concret a huit espais, com són el Barranc de l’Assut (Eslida), Mes Riu d’En Bosch (Benassal), Mola d’Llaures D (Ares del Maestrat), La Moreria (Coves de Vinromà), Ombria del Mes de la Vall C (Ares del Maestrat), Platja del Serradal (Castelló de la Plana), Tancat de la Torre (Morella) i Ombria del Villar (Algímia d’Almonesir), segons informa la Conselleria en un comunicat.

La certificació de les zones com a microreserves de flora permet l’establiment de possibles mesures per a reduir l’impacte de l’excés de visitants, si es comprovara una degradació de la vegetació existent.

La Direcció Territorial de Castelló de la Conselleria d’Agricultura és la responsable de la gestió d’aquestes microreserves de flora així com de la concessió les autoritzacions corresponents per al desenvolupament d’activitats educatives, científiques i conservacionistes a desenvolupar en la microreserva, o per a l’alçament excepcional de les prohibicions establides en aquesta ordre.

Totes aquestes limitacions s’inclouen dins dels plans de gestió d’aquests espais, entre els quals es contemplen la realització de diferents actuacions per a preservar la sostenibilitat de la zona, com la instal·lació de cartells informatius i murs de protecció, la realització de censos de les espècies, actuacions de conservació, manteniment de sendes, l’eliminació d’espècies exòtiques i invasores o la recol·lecció de llavors en alguns casos.

25 ANIVERSARI DE LA XARXA DE MICRORESERVES

La xarxa actual de microreserves de flora inclou més de 300 llocs que cobreixen una superfície que supera les 2.300 hectàrees, acollint una representació del 67% de les espècies de la nostra flora nativa.

Precisament enguany se celebra el 25 aniversari de la creació d’aquesta figura de protecció per part de la Generalitat Valenciana (Decret 218/1994), figura que ha inspirat propostes similars en altres Comunitats Autònomes i altres països europeus.

AFAVORIR LA CONSERVACIÓ DE LES ESPÈCIES BOTÀNIQUES

Una microreserva de flora és una zona de menys de 20 hectàrees d’extensió que busca afavorir la conservació de les espècies botàniques estranyes, endèmiques o amenaçades, o les unitats de vegetació que la contenen. Per això, amb l’objectiu de dur a terme aquesta preservació i evitar el calcigament generalitzat de les microreserves, queda prohibit als usuaris eixir-se de les sendes o camins existents en aquestes zones.

Es prohibeixen també, excepte en excepcions recollides en l’ordre, altres activitats, com la captura o recol·lecció de fongs, ja que suposen una peça clau en el correcte funcionament de les microreserves, així com la realització de senyals amb pintura o altres materials.

Tanmateix, queden limitades en la majoria de casos el desenvolupament d’activitats d’escalada, aprofitaments fusters, clareos, labors silvícoles, la circulació de bicicletes i de vehicles de motor.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 1 =