25n
25N
25N

La Generalitat apel·la a la "unitat d'acció" en el Pacte Valencià contra la Violència Masclista

La Generalitat apel·la a la "unitat d'acció" en el Pacte Valencià contra la Violència Masclista
08/01/2019 -

El secretari autonòmic d’Igualtat, Alberto Ibáñez, ha presidit aquest dimarts la comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i ha defensat que actualment hi ha “un gran consens” entorn de la lluita contra aquesta xacra. De cara al futur, ha cridat a “continuar amb aquesta unitat d’acció, en favor d’una societat igualitària i justa”.

“Qualsevol que es posicione fóra d’això o vulga traure rèdit electoral d’aquest debat s’exclourà d’una qüestió tan fonamental com és la democràcia i la legalitat actual”, ha reivindicat, informa la Generalitat en un comunicat.

La comissió de seguiment, reunida en sessió ordinària, ha acordat reivindicar aquest acord com una eina fonamental en la lluita contra la violència cap a les dones, al costat del Pacte d’Estat, el Conveni d’Istanbul i les lleis estatal i autonòmica vigents. En la sessió, les entitats feministes han plantejat que s’aprovara una declaració de suport “en un moment complex com l’actual”.

Sota aquest prisma, el responsable d’Igualtat ha afirmat que “la millor forma de defensar el Pacte és continuar implementant totes les mesures que recull, reivindicant que tant aquest com l’estatal són els millors instruments per a lluitar contra la violència de gènere i en defensa d’una societat feminista”. Ha recordat així que un dels seus grans assoliments és ser fruit de la participació de tota la societat civil, la qual cosa “deixa fora de la confrontació partidista la violència contra les dones”.

Entre les mesures posades en marxa, ha destacat el nou sistema d’indemnitzacions que equipara i amplia les ajudes per violència masclista a les quals es concedeixen a les del terrorisme. En 2019 els fills seran els primers que cobraran la indemnització per causa de mort, que passa de 6.000 a 75.000 euros, i percebran aquesta quantitat amb independència que siguen menors o no depenguen de la mare.

Mentrestant, en el cas que no hi haja fills, els pares o mares de la dona víctima percebran a parts iguals els 75.000 euros de l’ajuda, i si aquests no visqueren seran els germans o germanes. En el cas que la dona morta haguera refet la seua vida amb una altra parella, aquesta percebrà una indemnització de 26.460 euros, i serà sempre excloent de qualsevol altre tipus d’ajuda estatal.

Enguany s’amplia l’equiparació amb les víctimes de terrorisme, quan la conseqüència de l’agressió masclista és una incapacitat laboral permanent absoluta (54.000 euros) o una gran invalidesa (150.000). També es reconeix el dret d’una mare a rebre una indemnització de 75.000 euros per violència masclista quan maten als seus fills “per a fer-li mal” i es concediran indemnitzacions a les persones que resulten assassinades o incapacitades com a conseqüència d’ajudar una dona que estiga sent agredida.

El nou sistema preveu el dret a una indemnització de 54.000 euros a víctimes d’una agressió masclista quan la conseqüència siga una incapacitat laboral permanent absoluta, i de 150.000 per una gran invalidesa i no solament per mort. I es milloren les ajudes d’emergència per a víctimes, que passen de 200 a 2.205 euros en el cas de les quals s’atorguen per a cobrir necessitats bàsiques, de 2.000 a 2.940 per a allotjament, de 500 a 735 per a transport o desplaçament i de 2.000 a 2.205 per a seguretat i protecció.

NOVA XARXA VALENCIANA D’IGUALTAT

Altres de les mesures adoptades pel departament de Mónica Oltra és la implementació de la Xarxa Valenciana d’Igualtat, que comptarà en 2019 amb una dotació pressupostària de 5,3 milions d’euros, “mentre que en 2015 disposava d’1,2 milions”, i 32 punts d’atenció.

Amb aquesta nova xarxa pública, la Generalitat preveu arribar a 101 entitats locals i generar 185 llocs de treball entre agents d’igualtat i persones tècniques superiors en promoció de la igualtat de gènere. Paral·lelament, s’amplien els mitjans de prova per a acreditar la situació de violència masclista a l’informe del Ministeri Fiscal i el certificat acreditatiu d’atenció especialitzada que emeten els Centres Dona 24 hores, que serviran per exemple per a l’accés a ajudes econòmiques o d’habitatge perquè puguen rebre protecció sense sentència judicial ferma.

Aquestes mesures, juntament amb altres de les 293 que componen el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i de les quals ja hi ha executades o en marxa un 76%, han sigut revisades en la comissió de seguiment on també ha participat la directora general de l’Institut dels Dons, María Such.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − tretze =