25n
25N
25N

Tornen "El Bigotes", "Don Vito" i Francisco Camps

Hui comença la vista oral de Gürtel, que investiga el presumpte finançament irregular del Partit Popular

Tornen "El Bigotes", "Don Vito" i Francisco Camps
15/01/2018 -

Ja està ací de nou. La trama ‘Gürtel’ torna a la palestra i als jutjats. Hui comença el judici de la peça principal d’aquest cas en l’Audiència Nacional, que s’allargarà fins al 6 d’abril en un calendari de 22 sessions. Tres mesos en els quals es jutjarà, no solament el presumpte finançament irregular del PP valencià, sinó una forma d’entendre la política i de governar. Resumim breument la història de ‘la Gürtel valenciana’.

Els principals personatges

Francisco Correa, sobrenomenat “Don Vito” per ell mateix (en referència a Vito Corleone, El Padrí cinematogràfic de la màfia italiana), és un dels responsables d’Orange Market, l’empresa contractada pel PP en multitud d’ocasions. Fa poc va admetre que el PP valencià li havia pagat en ‘B’ i havia emès factures falses a favor de la trama. Actualment es troba complint una condemna de 13 anys de presó després que el Tribunal Superior de la Comunitat (TSJCV) el declarara culpable per una altra peça de Gürtel.

Álvaro Pérez, àlies “el Bigotes”, el president de l’empresa Orange Market i amic proper de Francisco Camps. Presumptament, és el que rebia els diners negres a Madrid després de les gestions a la Comunitat. Ell, a més, era el que organitzava els actes encarregats pel PP. També el TSJCV el va condemnar a 12 anys de presó.

Pablo Crespo, exsecretari d’organització del Partit Popular gallec i dirigent de l’empresa Special Events, suposadament també va participar en l’organització dels actes a València. El TSJCV el va enviar a presó, junt amb els altres dos, i el va condemnar a 13 anys.

Els polítics imputats en aquest cas són l’ex secretari general del PP valencià Ricardo Costa, l’ex vicepresident de la Generalitat Vicente Rambla, i l’ex diputat David Serra. Destacable és l’absència de Francisco Camps, el president de la Generalitat Valenciana i dirigent del PP mentre se signaven tots els contractes amb la trama. Això sí, ell acudirà a declarar en qualitat de testimoni.

Així funcionava ‘la Gürtel valenciana’

La trama s’organitzava així, almenys presumptament. Segons la Fiscalia, “el Bigotes”, “Don Vito” i Pablo Crespo van articular les seues empreses a la Comunitat amb la “finalitat d’aprofitar les possibilitats de negoci mitjançant l’accés a determinades persones que desenvolupaven la seua activitat política” i per a “aconseguir una posició avantatjosa en la convocatòria i adjudicació de contractes relatius a esdeveniments que pogueren ser organitzats pel propi partit polític, per òrgans de l’Administració autonòmica valenciana”.

Així, suposadament, el Partit Popular de la Comunitat li va encarregar a Gürtel, almenys, els actes de campanya de les eleccions municipals i autonòmiques de 2007 i de les generals de 2008. I tal com va confessar Correa, li va pagar de tres formes: de forma legal, amb factures en ‘B’, i mitjançant factures falses. Si aquest testimoni és cert, es confirmaria el finançament irregular de la formació valenciana.

S’acusa a Ricardo Costa, Vicente Rambla, David Serra d’haver participat en aquests fets, i també a l’exgerent del partit, Cristina Ibáñez, encara que ella no està imputada en el cas.

Els beneficis de la Gürtel

I tot açò amb quina fi? En primer lloc, perquè el PP es dopara de cara als comicis. És a dir, per a saltar-se el límit de despesa establida per a les campanyes electorals dels partits polítics. Es pagava una part, i l’altra s’ocultava per a no depassar el límit. A més, per a saldar els deutes que el PP contreia amb les empreses de la trama, s’emetien factures falses, i de pas, s’ocultaven aquestes despeses.

I finalment, per a afavorir als coneguts dels imputats. I això, en aquesta peça, no s’investiga, però com resa l’acusació de la Fiscalia, se buscava una “posició avantatjosa” per a aconseguir contractes. D’aquesta forma, les institucions valencianes governades pel PP adjudicaven a dit contractes públics a les societats relacionades amb Orange Market. I tots contents.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 2 =