Guillem Montoro: 'El meu nomenament i aquest exercici de visibilitat és necessari perquè ens adonem que les realitats trans encara necessiten ser verbalitzades'

'Aquests últims dies he rebut comentaris cridant-me 'ser antinatura' o 'no normal'. Se segueix pensant que la transsexualitat és alguna cosa de la qual avergonyir-se'

Guardar

Guillem-montoro
Guillem-montoro

Aquest matí, Paiporta ha presentat al que serà el nou regidor de Transparència, Modernització i Participació Ciutadana. Un fet històric, ja que es tracta del primer home trans que serà regidor en la història de les institucions públiques valencianes, així com una de les primeres persones que accedeix a un càrrec públic a Espanya. Guillem Montoro, de 22 anys, però amb una àmplia trajectòria com a activista pels drets de les persones LGTBI, així com membre de Compromís des de 2014, prendrà possessió, oficialment, del seu nou càrrec dijous que ve, 25 de gener.

A l'acte de presentació ha assistit l'Alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, que ha mostrat el seu orgull per comptar amb Guillem Montoro en el seu equip. 'Guillem substituirà a Encarna Signes, que va renunciar a la seua acta de regidora el passat mes de desembre per motius personals, i passarà a encarregar-se d'una de les regidories més importants. I és que Paiporta és considerat el poble, amb més de 15.000 habitants, més transparents de València. Guillem Montoro, malgrat la seua curta edat, és tècnic en Atenció Sociosanitària i tècnic superior en Promoció d'Igualtat de Gènere. Així mateix, té una llarga trajectòria a l'esquena com a activista pels drets del col·lectiu LGTBI, ha sigut coordinador de la fundació Daniella, proporcionant assessorament i atenció a menors i joves trans i, a més, va participar en l'elaboració de la Llei Integral del Reconeixement del Dret a la Identitat i a l'Expressió de Gènere, més coneguda com la Llei Trans'.

Així mateix, ha afegit que 'el nomenament de Guillem Montoro com a regidor de Paiporta no solament és un fet històric, sinó que, el fet que haja tingut tanta repercussió, mostra que el col·lectiu trans encara ha de lluitar perquè es normalitze la seua situació. Pensem que la seua presència també ajudarà a visibilitzar a aquest col·lectiu, i animarà als joves a fer valdre els seus drets. Per a mi, és un orgull comptar amb ell'.

El que tampoc ha volgut faltar a la cita ha sigut el Director General de l'Agència Valenciana d'Igualtat en la Diversitat de la Generalitat Valenciana, José de Lamo Pastor, que ha recalcat la importància d'aquest nomenament 'per a visibilitzar la situació de les persones trans, i per a dir-los que ells també poden arribar a tots els llocs, fins i tot a un càrrec polític que representa a tota la ciutadania. Considere que és un pas important per a la comunitat LGTBI, per a la societat i per a la democràcia. Com a responsable del Govern Valencià, que ha fet de la visibilitat LGTBI la seua bandera, no podem estar més orgullosos que Guillem ocupe aquest càrrec'.

Finalment, i davant l'expectació dels mitjans de comunicació, Guillem Montoro, Regidor de Transparència, Modernització i Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Paiporta, ha pres la paraula. Així, i després d'agrair la confiança dipositada en ell, ha iniciat un discurs que ha arrancat aplaudiments. En aquest sentit, Guillem Montoro ha expressat que 'gràcies al Govern del Botànic i els governs del canvi municipals s'ha produït un gran avanç en l'impuls de les polítiques inclusives i d'igualtat, com la Llei Trans, que protegeix aspectes tan bàsics com el dret a la mateixa autodeterminació de gènere. Ningú ha d'imposar qui eres. I és que dia a dia hem de seguir vencent l'estigma i la transfòbia, però sobretot, la patologització de les nostres identitats. La transsexualitat no és una malaltia. Durant els últims dies se m'ha preguntat i qüestionat la necessitat d'haver de fer públic el fet de ser transsexual. I és que, malgrat que molts consideren que aquest nomenament siga alguna cosa "normal", la veritat és que suposa un abans i un després'.

Així mateix, Guillem Montoro ha afegit que 'aquests últims dies he rebut comentaris cridant-me 'ser antinatura' o 'no normal'. Se segueix pensant que la transsexualitat és alguna cosa de la qual avergonyir-se. En l'últim any, 325 persones trans han sigut assassinades a tot el món, i només comptant les dades dels 50 països més poblats. En el nostre país, el 82% de les persones trans han patit algun tipus d'agressió, un 31% s'ha sentit discriminat en el seu treball i un 23% han intentat llevar-se la vida. Cada dia, molts menors segueixen sent assetjats en les aules, patint pallisses i, fins i tot, recorrent al suïcidi, com Alan, l'adolescent de Barcelona. Els nostres joves LGTBI necessiten referents visibles per a saber que no estan sols. Per això, el meu nomenament i aquest exercici de visibilitat és tan necessari perquè ens adonem que les realitats trans encara necessiten ser verbalitzades'.

Primer concejal trans Críticas a Guillem Montoro

Destacats