25n
25N
25N

'Blinda els teus perfils contra les fake news': la guia per a no ser còmplice de la desinformació

Tan sols és necessari seguir cinc senzills passos per a detectar si estem davant una notícia falsa

Esther Vargas

'Blinda els teus perfils contra les fake news': la guia per a no ser còmplice de la desinformació
09/04/2020 -

La Policia Nacional ha llançat la primera guia per a impedir ser manipulats per les fake news. En aquests moments de crisi sanitària, i davant la preocupació de la ciutadania per l’avanç de la Covid-19, així com per l’aplicació de mesures per a ajudar els col·lectius més vulnerables, però també per a pal·liar les pèrdues econòmiques, la societat es torna més vulnerable i, per tant, un blanc fàcil per a donar crèdit a les nombroses informacions falses que circulen per les xarxes socials.

Per aquest motiu, s’ha posat en marxa la campanya ‘Blinda els teus perfils contra les fake news‘, una eina que, seguint cinc senzills passos, la ciutadania podrà identificar si es troba davant una notícia falsa abans de donar-li credibilitat i compartir-la. I és que “cada internauta que reenvia aquests missatges falsos sense contrastar-los contribueix a generar alarmes innecessàries, a desprestigiar la imatge d’una persona, empresa o institució i, fins i tot, manipular les decisions dels ciutadans que tinguen accés a elles”.

Milions de persones utilitzen, cada dia, les xarxes socials per a informar-se de l’actualitat. No obstant això, la ràpida viralització que tenen aquestes notícies falses fa que es genere una alarma sense fonament. Així, amb aquesta guia, la Policia Nacional vol evitar que la ciutadania es convertisca en còmplices de la desinformació, però també conscienciar de la importància de no contribuir a la seua viralització perquè, precisament, un dels objectius principals dels creadors de les fake news és aconseguir una difusió àmplia i ràpida.

Però, com detectar una fake news? Per a començar, és important conéixer la font de la notícia. Així, realitzar una ràpida cerca a Google ens pot donar una resposta sobre la fiabilitat del contingut. I és que, a vegades, es tracta de notícies antigues o fets exagerats. Si eixa informació la veiem a les xarxes socials, la Policia Nacional adverteix que cal desconfiar dels perfils anònims.

El segon pas seria contrastar la notícia en mitjans d’informació que confies, o bé a les fonts oficials. Per descomptat, prestar especial atenció a captures de pantalla o imatges que hagen pogut ser retocades. A vegades, els creadors de les fake news incorporen un logo o un segell per a fer que la informació semble veraç.

Un altre dels passos a seguir seria consultar qui és l’emissor d’aquesta informació per a assegurar-nos si es tracta d’informació objectiva o és una opinió i, sobretot, no compartisques si tens dubtes o penses que pot tractar-se d’una fake news. I és que, diuen, “per molt alarmant que siga la notícia, pren-te uns segons per a pensar en si està justificat reenviar-la”.

La responsabilitat de la difusió d’aquesta mena de missatges falsos és de tots i totes. Per això, els perfils a les xarxes socials de la Policia Nacional també estan a la disposició de la ciutadania per a resoldre els dubtes.

guia fake news

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × quatre =