La guerra contra les pseudociències comença en les aules

La Universitat de València es veu obligada a retirar diverses titulacions relacionades amb pseudoterapias mèdiques

Guardar

Universitat de Valencia
Universitat de Valencia

Homeopatia, acupuntura, bioneuroemoció, reflexologia, teràpia orto molecular, reiki, hipnosis Eriksoniana o DMB ('Developmental Behaviour Modelling'). Aquestes són solament algunes de les pràctiques que es trobaven fins fa poc en l'oferta d'estudis de la Universitat de València (UV). L'Associació per a la Protecció del Malalt de les Teràpies Pseudocientífiques (APETP) va demanar al centre universitari el passat mes de juliol la retirada de fins a set màsters i cursos de postgrau que permetien obtenir titulacions especialitzades en pseudoteràpies.

En un informe que es va presentar a la vicerectora d'Estudis de Grau i Política Lingüística, Isabel Vázquez, l'agrupació va denunciar com la inclusió d'aquestes pràctiques en estudis de la UV ajudava a la seua legitimació quan "són responsables directes de perjudicis en la salut i l'economia dels malalts".

Fernando Cervera, biòleg i vocal de l'APETP, adverteix que "sota aquests noms, s'amaguen pseudomedicines que diuen poder curar perquè l'aigua té memòria, que mitjançant la imposició de mans es pot remitir el càncer o que observant l'iris es pot detectar l'estat físic, emocional i mental dels pacients".

Davant la petició, la Comissió d'Estudis de Postgrau de la UV va reunir a diversos experts i va acabar per retirar les titulacions a finals de setembre. Primer van ser els màsters propis en Medicina Regenerativa i Antienvelliment, en Acupuntura i en Recuperació Funcional de l'Activitat Física i l'Esport. L'endemà, el Màster Propi en Developmental Behaviour Modelling (DBM); el certificat universitari en Coaching amb Metodologia DBM per a l'ensenyament, gestió, coaching i teràpia; el Diploma d'Especialització en Hipnosis Eriksoniana i el Certificat Universitari Modelatge de l'Aprenentatge des del DBM.

Fins i tot es va suprimir un altre curs que no estava inclòs en els documents que va aportar l'associació, el títol Certificat Universitari en Modelatge de la Hipnosi i la Teràpia Eriksoniana des del DBM. Tot en menys de 48 hores.

Els mecanismes de control: "adequats i suficients"

A més d'avaluar els set cursos, des de l'APETP es va demanar l'articulació d'una comissió "per a avaluar els mecanismes actuals d'oferta de títols propis, atés que és obvi que no funcionen correctament".

La resposta de la UV no va arribar fins dos mesos després, al setembre, quan el vicerectorat va encarregar l'elaboració d'"informes addicionals" a experts per a ajudar en la decisió, encara que defensant el control de qualitat que apliquen per a l'organització dels cursos. "Sempre vénen avalats per algun departament, centre o estudi de recerca -recalquen- i se sotmeten a un procés de valoració".

Aquesta valoració consisteix en l'exposició pública d'una memòria acadèmica, que és estudiada durant 20 dies per subcomissions formades per professorat de cada branca de coneixement. Una vegada la Comissió d'Estudis de Postgrau emet un informe final, tan solament es necessita l'aprovació del Consell de Govern per a començar a impartir el màster, segons expliquen des de la universitat. "Són adequats i suficients", afirmen.

La lluita continua fora de l'àmbit educatiu

Ara, l'APETP vol seguir amb la seua lluita nacionalment, i ha reclamat l'actuació dels col·legis professionals de metges davant aquells que exerceixen teràpies alternatives. Ja han denunciat a més de 60 metges -"encara que podrien haver sigut 2.000", asseguren- de València i Madrid per oferir pseudoteràpies i incomplir el codi deontològic.

La reacció del Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM) davant açò va ser una declaració en la qual el seu president, Serafín Romero, es mostrava compromés amb la lluita contra les pseudociències, però que considerava "deontològicament correcte l'oferiment i ús per part dels metges de procediments no validats científicament, sempre que no provoquen dany al malalt, no siguen excusa per a abandonar o no iniciar la pràctica mèdica científica, s'informe adequadament i es tinga el consentiment del malalt".

En l'APETP argumenten que aquesta situació és insostenible. "Hi ha màniga ampla en l'àmbit sanitari, cosa que no passa en altres sectors com l'alimentació o l'automoció. Ací solament recordem les pseudoteràpies quan hi ha un mort", explica Cervera. "El problema no és la llei, no hi ha limbe legal, sinó la falta d'inspeccions i de voluntat per a fer-les complir", afig.

Destacats