25n
25N
25N

GrowGreen, projectes verds per a Benicalap

GrowGreen, projectes verds per a Benicalap
27/06/2018 -

Les delegacions de les ciutats i institucions participants en el projecte europeu GrowGreen, gestionat per l’Ajuntament i Las Naves i emmarcat en el programa H2020, es donen cita des d’ahir i fins demà en el centre d’innovació Las Naves amb motiu de la seua primera assemblea general. Representants de Manchester (Regne Unit), Breslau (Polònia), Bujan (Xina) i València estan presents en aquesta jornada de treball que avança en l’elaboració i disseny estratègic del projecte que es desenvoluparà a Benicalap, que té una duració de cinc anys i que injecta una inversió de 3,8 milions d’euros a aquest barri de València.

El regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Roberto Jaramillo, ha destacat en l’obertura de l’assemblea que Benicalap «experimentarà un canvi substancial en la seua fisonomia, aplicant-se solucions basades en la naturalesa que donen resposta al desafiament del canvi climàtic i la sostenibilitat». El projecte, és una iniciativa en què València treballa amb altres tres ciutats pioneres: Manchester (Regne Unit), Breslau (Polònia) i Bujan (Xina); i tres ciutats més -Zadar (Croàcia), Brest (França) i Mòdena (Itàlia)- que replicaran els casos d’èxit de les tres primeres.

La iniciativa es desenvolupa a la ciutat des d’un treball conjunt de diverses regidories i servicis municipals (Innovació, Urbanisme, Parcs i Jardins, Horta, Participació, Canvi Climàtic, Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Qualitat Ambiental, Projectes Urbans, Planejament, Obres i Infraestructures i Cicle Integral de l’Aigua). Com a conseqüència d’aquest treball multidisciplinari, les actuacions que es realitzaran són molt diverses, provocant que el barri experimente un impacte mediambiental, urbanístic, social, cultural i econòmic molt important.

El regidor Roberto Jaramillo ha destacat que el projecte GrowGreen «suposarà un revulsiu importantíssim per al barri, canviarà inclús la seua fisonomia, i es convertirà en un model de creació d’espais verds i actuacions sostenibles, i també participatives».

ACTUACIONS EN BENICALAP

GrowGreen suposarà una important arribada d’inversions que impulsaran la revitalització de Benicalap. El projecte contempla accions mediambientals i urbanístiques, com el disseny de nous espais verds -un bosquet sostenible, la connexió amb l’horta o l’execució de jardins verticals-; la creació d’un corredor verd-blau per elevar l’enfocament forestal cap a l’àrea urbana; la investigació sobre fórmules de ventilació natural induïda -per diferències entre les temperatures d’arbres i edificis-; així com la potenciació d’espais de trobada entre productors i consumidors dels anomenats productes de proximitat. El projecte, a més, planteja el repte de construir un sistema de drenatge sostenible que permet aprofitar l’aigua de pluja per mitjà d’uns sistemes de captació, i reutilitzar-la per al reg i el manteniment de zones verdes.

Igualment hi ha també una línia específica del programa que reforça la participació de la ciutadania, i es duran a terme tallers i convocatòries concretes, sempre amb la premissa de buscar les solucions basades en la naturalesa.

Jaramillo ha destacat que la lluita contra el canvi climàtic «ha d’estar present de manera transversal en totes les nostres polítiques, així com volem que ho estiga la innovació social, amb l’objecte de caminar cap a un canvi de model productiu summament necessari. GrowGreen és un projecte que compleix al 100% amb aquestes màximes. I suposa, a més, la possibilitat d’escalar aquest model a altres polítiques públiques, així com convertir-nos en referent per a altres ciutats».

L’objectiu és que les estratègies a curt termini dels projectes pilot, les actuacions concretes, puguen convertir-se en estratègies verdes a llarg termini que tinguen una cobertura més àmplia, de ciutat. Les persones participants en l’assemblea avançaran hui i demà en el disseny i estratègia del projecte, i visitaran el barri i les infraestructures de la zona.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 2 =

CCCC
torrent