La grip causa més morts a Espanya que el coronavirus a tot el món

Molt poques persones contagiades per coronavirus acaben morint. Els col·lectius de risc han d’extremar la prevenció

Guardar

vacuna gripe archivo ep
vacuna gripe archivo ep

Des que va esclatar el coronavirus en Wuhan (la Xina), el Covid-19 s'ha situat en el punt de mira a escala mundial, generant, a vegades, una alarma social innecessària. I és que, encara que és normal seguir de prop un virus amb uns índexs de contagi tan elevats, la veritat és que la grip, hui dia, provoca més morts que el coronavirus.

De fet, com ha detallat el president de la Generalitat, Ximo Puig, "a la Comunitat Valenciana, la grip ha provocat, des de principi d'any, 440 casos greus, 42 morts i 4 en l'UCI; mentre que va provocar 800 morts en 2019". I això només en territori valencià perquè, a Espanya, les dades de la grip ascendeixen a mig milió de casos greus i deixa 6.300 persones mortes. És a dir, en només un any, la grip ha causat més morts al nostre país que el coronavirus a tot el món.

No obstant això, per què aquest temor al Covid-19? Potser, per la ràpida capacitat de transmissió del virus que ha arribat, en dos mesos, a un total de 37 països. Així i tot, molt poca gent de la qual es contagia per coronavirus acaba morint. Igual que amb la grip o altres patògens, les persones que formen part del col·lectiu de risc – persones majors o amb altres malalties – poden veure's més afectades per aquest virus.

A més, davant la situació d'alarma, l'Organització Mundial de la Salut ha desmentit algunes mentides sobre el Covid-19. Així, ha informat que el coronavirus no es propaga a grans distàncies a través de l'aire, sinó que el contagi es produeix a través de les gotícules que es generen quan una persona infectada tus o esternuda. Aquestes gotícules tampoc poden arribar fins als huit metres de distància, sinó fins a un metre.

A la Comunitat Valenciana, la Generalitat ha activat un telèfon – 900 300 555 – per a alertar de possibles casos de coronavirus, especialment dirigit a aquelles persones que hagen estat, en els últims 14 dies, als països on es troba el focus del Covid-19. D'altra banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, han enviat un missatge de calma perquè "el sistema sanitari valencià està preparat" i, de moment, no es duran a terme mesures preventives especials com seria el tancament de fronteres perquè són "innecessàries".

Quins són els símptomes del coronavirus?

Els símptomes més comuns d'aquest virus són la tos seca, la febre i la sensació de falta d'aire. En alguns casos, també pot haver-hi símptomes digestius, com a diarrea o dolor abdominal. De moment, no existeix tractament específic per al coronavirus, però sí que s'estan emprant alguns antivirals que han demostrat certa eficàcia.

Mesures per a prevenir el coronavirus

Des del ministeri de Sanitat s'ha informat d'algunes mesures de protecció individual, com realitzar una higiene de mans freqüent amb aigua i sabó o solucions alcohòliques; cobrir-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús en tossir o esternudar; així com evitar el contacte estret i mantenir una distància d'un metre aproximat amb persones amb símptomes d'infecció respiratòria aguda.

A més, adverteixen que no cal prendre precaucions especials amb els animals a Espanya, ni amb els aliments per a evitar la infecció.

Finalment, l'OMS adverteix que les màscares no es poden reutilitzar si s'ha estat en contacte pròxim amb una persona infectada, ja que la part frontal de la mateixa estaria contaminada.

Recomanacions per a les persones que hagen visitat els països afectats

En el cas de desenvolupar símptomes semblants al del coronavirus, es recomana romandre en el domicili i evitar el contacte estret amb les persones, mantenint una distància superior a un metre, i contactar amb el 112 o amb el telèfon habilitat per la Generalitat – 900 300 555 – per a informar dels símptomes.
Destacats