25n
25N
25N

Grezzi reitera la "transparència" de les obres de plaça de l'Ajuntament i la recuperació d'espai públic

PP lamenta “falta d’estima pel patrimoni”, Cs parla de “mala praxi” i “decisions fosques” i Vox d’un “kamikaze de l’urbanisme”

Grezzi reitera la "transparència" de les obres de plaça de l'Ajuntament i la recuperació d'espai públic
28/05/2020 -

El regidor de Mobilitat Sostenible a València, Giuseppe Grezzi, ha reiterat aquest dijous en el ple del consistori de la capital valenciana, l’ordinari de maig, la “transparència” en la contractació i execució del disseny i reforma de la plaça de l’Ajuntament de la ciutat per a dur a terme a primera fase de la seua conversió en zona de vianants.

Així mateix, ha destacat la recuperació d’espai públic i per als ciutadans que suposa aquesta intervenció, mentre que l’alcalde, Joan Ribó, ha subratllat la provisionalitat d’aquest disseny fins que arribe el definitiu.

Grezzi ha afirmat que tota la documentació referida a les obres es pot consultar en el perfil del contractant del consistori i ha assenyalat que no acaba d’entendre la “paralització” d’aquestes actuacions que han plantejat PP i Cs, a més de preguntar si el que volen és “que tornen els vehicles” a aquest enclavament i rebutjar la “demagògia”. Igualment, ha demanat a l’oposició “respecte” en realitzar les seues crítiques i en parlar de “trames” i “interessos ocults”.

El també president de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), encarregada del disseny i de la primera fase de conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament, s’ha pronunciat d’aquesta manera durant el debat de les mocions presentades pel PP “sobre la remodelació vària i el disseny tàctic de la plaça de l’Ajuntament” i per Cs “sobre la paralització de les obres de conversió en zona de vianants i transparència en els processos per encàrrec de disseny” d’aquest espai.

Les mocions han sigut rebutjades amb els vots de l’equip de govern que conformen Compromís i PSPV. Narcís Estellés, de Cs, ha dit que la del seu grup era una “moció senzilla” amb la qual es reclama “que es paralitze” de manera temporal la reforma fins que Grezzi i l’alcalde, Joan Ribó, donen a conéixer “totes les circumstàncies” d’aquesta intervenció.

Estellés ha parlat de “plaça roja”, pel color que es donarà a l’asfalt; de “plaça lletja” i de “plaça negra, la d’un contracte a dit, una mala praxi, decisions fosques de mobilitat, moviments d’ocultació” i una “nova trama”. Ha agregat que s’ha actuat en ella “extemporàniament” i “a capritx” i ha criticat que es faça sense coordinar-se amb la remodelació de la Plaça de la Reina i “en plena crisi de la Covid-19”.

El regidor ha rebutjat un “contracte amb urgència, sense concurs públic i directament a una sola empresa de paisatgisme” per al disseny i que vinga de la mà de l’EMT. “Se salta així els procediments més estrictes de l’Ajuntament”, ha exposat i ha demanat suport a PSPV. Igualment, s’ha referit a la remodelació del carrer Colón i a la remodelació de línia d’EMT i ha ressaltat la falta de consens i les decisions “de manera impulsiva”.

La portaveu del PP, María José Catalá, ha confiat que la “intervenció vergonyosa” en la plaça de l’Ajuntament no servisca “per a tapar la pitjor crisi sanitària” i “desviar l’atenció sobre la crua realitat”, al mateix temps que ha defensat per a aquest enclavament un disseny d’acord amb el qual és l’espai “carta de presentació” de la ciutat.

“No pot ser objecte d’una intervenció de semblant falta d’estima pel patrimoni”, ha exposat, després del que ha destacat que s’actua “en un entorn BIC i BRL” i ha defensat que es pregunte a la Reial Acadèmia de Sant Carles i al Consell Valencià de Cultura “si aqueixa intervenció és respectuosa amb li patrimoni”.

“DEPARTAMENT SERIÓS”

Catalá ha demanat que en aquesta actuació “prenga cartes” un “departament seriós com el d’Urbanisme” i ha anunciat que el PP denunciarà davant la Conselleria de Cultura la possible afecció al patrimoni cultural, així com la que puga ocasionar el desviament de línies de l’EMT. Ha recordat que el seu grup ha porta a Antifrau la intervenció i que estudia portar-la a Fiscalia.

Per part de Vox, Vicente Montáñez ha considerat que Grezzi és “un kamikaze de l’urbanisme” i que la de l’Ajuntament s’ha convertit en la plaça “dels tubarros”, a més apuntar la “casualitat” que l’EMT, “aqueixa empresa fosca”, estiga després de reforma d’aqueix espai i de reclamar a la seua responsable documentació sobre aquesta intervenció. “Han perpetrat un assalt amb màscara quan els ciutadans estaven tancats”, ha agregat sobre les obres, alhora que ha demanat veure les jardineres adequades, “amb autoreg i potes metall”.

Giuseppe Grezzi ha valorat que els valencians estiguen ja “gaudint” de la nova plaça de l’Ajuntament i ha subratllat, com ha fet Ribó, que la intervenció feta és “una fase transitòria” d’un procés més llarg que compta amb un “procés de participació” i un “concurs d’idees” per a donar pas a la reforma i conversió en zona de vianants definitiva dins d'”un projecte més ampli” com “València ciutat de places” i “el Pla Respira”.

D’altra banda, en el ple s’han formulat dues interpel·lacions, una del PP i una altra de Cs relacionades també amb l’actuació en la plaça de l’Ajuntament. María José Catalá ha indicat que esperava que amb la seua pregunta Ribó “isca de la manera avió” i ha insistit en la necessitat d’escometre ara “inversions productives” que “generen ocupació i reactivació econòmica” per a advertir que la de la plaça del consistori “no ho és”.

Així mateix, la ‘popular’ ha demanat l’opinió de l’alcalde sobre projectes “estratègics” per a la ciutat com l’aeroport, el port i el túnel passant. El primer edil ha

Respecte a les obres de la plaça de l’Ajuntament ha manifestat que no s’ha qüestionat que “deixe de ser una rotonda i passe a ser una zona de vianants” i ha insistit que el disseny actual és “provisional” en espera d’un projecte “definitiu” i d’un “concurs d’idees”.

NO “PLAÇA ROJA”

Al seu torn, ha defensat la reforma com a “productiva per a la salut” i la qualitat de vida i ha dit que no ha sigut una iniciativa improvisada perquè estava en el programa electoral dels grups de govern. Ribó, que ha rebutjat que se’n diga “plaça roja”, ha defensat també inversions per al port cap a emissions zero, l’execució del túnel passant i la connexió amb el Corredor Mediterrani.

Sobre la polèmica entorn de les jardineres, Grezzi ha justificat i avalat de nou les modificacions escomeses “per a fer el millor projecte possible en condicions de seguretat”. Cs ha defensat una imatge concorde a la ciutat i ha insistit a qüestionar els contractes duts a terme i la “urgència” del projecte.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + disset =