"El més raonable seria cremar les falles el 19 de març"

La Federació dels Gremis i Artistes de Fogueres recomanen "no desmuntar ni retirar cap monument dels carrers"

Guardar

fallas_cullera
fallas_cullera

L'ajornament de les Falles de València 2020 per a evitar la propagació del coronavirus ha comptat amb el suport de gran part de la ciutadania. No obstant això, ara, el problema és què fer amb els monuments que ja eren als carrers i que, molts d'ells, ja s'havien començat a plantar. La Federació dels Gremis i Artistes de Fogueres de la Comunitat Valenciana, composta pels gremis de València, Borriana i Alacant, considera que, amb les falles ja acabades i transportades, "el més raonable seria acabar de plantar-les i cremar-les dins de les dates habituals", és a dir, el 19 de març.

Per aquest motiu, recomanen als artistes fallers que "no desmunten ni retiren cap monument fins que no se'ls informe de qui es farà càrrec del treball de desmuntatge i emmagatzematge de les falles", així com del cost que això requereix. I és que, com asseguren, "representa un alt cost de material i risc per a les persones que representen aquest treball".

Així, aconsella que fins que la Generalitat Valenciana emeta el decret que detalle totes les condicions que suposa l'ajornament de les Falles, "no realitzen cap transport ni retiren els monuments dels carrers". Una postura que, pel que sembla, també compartiria el dissenyador de la Falla Municipal 2020, Escif, que, en el comunicat emés, insta a mantenir la figura central del monument – la dona meditadora – en el centre de la plaça de l'Ajuntament fins que es reprenguen les Falles.

Els motius? "La dona meditadora és un símbol de paciència, calma i esperança tan necessari en aquests dies". Per això, apel·la a "reforçar l'imaginari simbòlic" amb aquesta figura perquè, tal com representa, "la batalla contra el coronavirus és una batalla de comunicació i conscienciació". Així mateix, Escif entén que "els costos de desmuntar, emmagatzemar i tornar a muntar la falla serien infinitament més elevats que els costos, quasi ja coberts, de mantenir l'estructura a la plaça per un temps fitat". De fet, assenyala que "l'estructura d'aquesta falla podria fàcilment aguantar sis mesos intacta".

L'ajornament de les Falles "no s'ha baremat bé"

El president de la Federació de Falles d'Especial, Rafa Mengó, ha titllat de "barbaritat" desmuntar els monuments perquè "comportaria un cost tremend i un perill personal", al que ha afegit que "no s'ha baremat bé" els costos de l'ajornament de les Falles.

"Totes les peces ja estan encaixades i no es poden desmuntar. Què fem amb elles?". La possibilitat que les peces tornen a les instal·lacions dels artistes fallers estaria descartada perquè, ara, comencen els treballs per a preparar les Fogueres d'Alacant. A més, l'opció d'emmagatzemar les peces a Fira València sembla que no ha convençut molt perquè molts monuments no es poden desmuntar. L'ideal, segons Rafa Mengó, hauria sigut ajornar les diferents activitats de la festa, però no la plantà dels monuments.

Per part seua, el vicepresident de la Falla Convent Jerusalem, Eduard Monfort, també ha coincidit que "es podria haver comunicat abans". "Amb una setmana de diferència podríem haver tallat sense haver tret res al carrer. Ara, a part del disgust de la festa, econòmicament és un desastre. Totes les despeses estan fetes i molts dels ingressos es queden en l'aire", ha conclòs.

Destacats