Grau: "la Taula de la Salut vol implicar a tota la ciutadania en la promoció i la prevenció de la salut"

Parlem amb el regidor de Salut i Consum d’Alfafar, Eduardo Grau de les grans fites i dels pròxims reptes

Guardar

Grau: "la Taula de la Salut vol implicar a tota la ciutadania en la promoció i la prevenció de la salut"

La localitat d'Alfafar ha aconseguit situar-se en el mapa no solament pel seu creixement econòmic dins de la comarca sinó també per les seues polítiques en matèria de salut. Entre elles destaca la Fira de la Salut que any rere any s'ha posicionat en tota la comarca arribant a ser reconeguda com una de les més capdavanteres de la Comunitat Valenciana.

Precisament en aqueixa línia, la regidoria de Salut d'Alfafar continua treballant en el desenvolupament de polítiques centrades en la salut. Hui València Extra ha tingut l'oportunitat de conversar amb el màxim responsable de l'àrea, Eduard Grau, regidor de Salut i Consum d'Alfafar.

Per què l'eix de la Salut és important per a Alfafar?

A Alfafar estem fent passos molt grans de cara a conscienciar a la gent que la salut ha de ser el tema transversal i més important de la seua vida diària. Al final el que més qualitat de vida ens dóna és el nivell de salut que tenim. Per aqueixa raó, ens adherim en 2016 a l'estratègia del Ministeri de Sanitat, enguany ens hem adherit al Pla de Salut de la Comunitat Valenciana i estem barallant per entrar en la xarxa espanyola de municipis saludables. Aquest seria un pas molt important per al municipi perquè al final són les pròpies associacions i els ciutadans els que han de participar en aqueixa promoció de la salut.

Nosaltres podem posar els mitjans però la participació ha de ser de la ciutadania.

'Sobre la Fira de la Salut, la gent té molt bona resposta i no solament és un referent a nivell local sinó que és a nivell comarcal i fins i tot provincial.'

Feria SaludQuin balanç fas de la Fira de la Salut?

Jo vaig tenir l'oportunitat de tenir en herència la idea i ja estava formada. L'única cosa que vaig haver de fer va ser evolucionar-la al final. La Fira de la Salut ha de ser una constant evolució perquè la gent no ve a veure tots els anys el mateix. Per aqueixa raó, la qual cosa necessita és cada any centrar-se en un tema diferent i evolucionem les activitats, els estands, fins i tot el temps al final. En aquest 2018, ha sigut entrar en els col·legis que mai ho havíem fet juntament amb la unitat de conductes addictives i d'aquesta forma allarguem el que és la Fira. Abans, era un cap de setmana, després va passar a ser una setmana i enguany hem tingut dues setmanes de Fira. Al final totes les activitats no pots concentrar-les en una setmana i la gent té molt bona resposta i no solament és un referent a nivell local sinó que és a nivell comarcal i fins i tot provincial.

Són molt pocs els municipis que organitzen fires de la salut i crec que tant per a la promoció de la salut com per a donar veu les associacions, a aqueixes malalties que poca gent pateix i no tenen els recursos econòmics d'unes altres. Per açò, els donem veu, coneixement, visibilitat i que elles siguen les que expliquen la seua malaltia i puguen veure'ls tota la gent que visita la Fira.

'És el veí el que reclama un poc el que necessita perquè al final no són desitjos el que arrepleguem són necessitats i nosaltres hem de fer de vehicle conductor perquè aqueixes necessitats estiguen cobertes.'

Quin feedback tens dels veïns?

Quant al veïnat, està molt content. Al final, tothom té un sentiment de poble i veure que el teu poble apareix en mitjans, com un referent en matèria de promoció de la salut, al final enorgulleix a tots. Al final, ens fan propostes de millora que nosaltres arrepleguem i intentem introduir.

Al final és anar arreplegant suggeriments. L'any passat per exemple ens van comentar el tema de la salut mental i malalties degeneratives i per açò mateix, estem treballant perquè en la nova edició de la Fira eixes realitats estiguen recollides bé per xarrades, tallers o estands.

Al final és el veí el que reclama un poc el que necessita perquè al final no són desitjos el que arrepleguem són necessitats i nosaltres hem de fer de vehicle conductor perquè aqueixes necessitats estiguen cobertes.

Per què és important el tema de la salut?

Crec que és primordial i bàsic que la gent assumisca aqueixa corresponsabilitat amb l'administració. D'aquesta forma, que veja que l'administració posa els mitjans, participar en la vida en temes de la salut però també són ells els que han de fer el pas i guanyar en qualitat de vida al final.

En què consisteix la taula sectorial de la salut?

Feria Salud AlfafarAquest mes de desembre farem una formació als membres de la taula perquè sàpien exactament que podem oferir nosaltres, que s'espera d'ells i al gener, es farà als polítics de tots els grups com a tots els tècnics de l'ajuntament, centre de salut, policia local i guàrdia civil.

Al final aquesta taula el que vol és implicar a tota la ciutadania, tècnics i polítics en la promoció i la prevenció de la salut i millorar la qualitat de vida. Al final són les mateixes associacions les que han de fer de vehicles per a traslladar les nostres idees a la mateixa ciutadania.

En principi és una formació xicoteta que durarà un parell d'hores i el que mostraran serà les experiències d'altres municipis i com des d'una associació fent una activitat molt senzilla. Per exemple, una activitat de teatre per a visibilitzar una persona amb alzheimer açò és un actiu en salut i açò cal promocionar-ho. Potser tenim 50 familiars que tenen a la seua cura una persona amb alzheimer que no comprenen bé aqueixa situació.

Amb aqueixa activitat que t'organitza i et mostra una associació, pot fer a la persona entendre i comprendre millor el que està ocorrent en el seu entorn.

Quins són els grans objectius en l'àrea de salut per a 2019?

'Nosaltres col·laborarem en tot al final i que siga una Fira de la ciutadania per a la ciutadania i nosaltres solament siguem el vehicle conductor.'

Hem tingut ja una primera reunió. Hem modificat l'ordenança d'animals de companyia per a incloure la botella de les orines i l'anàlisi d'adn que s'engegarà més endavant perquè suposa un cost econòmic més elevat.

Després tindrem la taula sectorial de la salut i que posteriorment entrem en la xarxa espanyola de municipis saludables. A més, anem a canviar una mica la metodologia de la Fira de la Salut i la farem més participativa si cap. A la fi de gener, reunirem a totes les associacions que han col·laborat en aquests últims tres anys. Ens reunirem en el saló de plens i els proposarem la nostra idea i que elles ens aporten també les seues idees perquè para primers de març estiga tancada tota la programació de la Fira que siga la que les mateixes associacions decidisquen.

Nosaltres col·laborarem en tot al final i que siga una Fira de la ciutadania per a la ciutadania i nosaltres solament siguem el vehicle conductor.

Què crees que ha suposat totes aquestes iniciatives en aquesta legislatura?

Crec que hem assegut les bases d'una col·laboració molt important tant en el Centre de Salut com en el departament de salut. Abans no hi havia reunions entre l'administració local i l'administració autonòmica encara que és solament la gerència de l'hospital i l'adreça del centre de salut. Actualment cada dos mesos hi ha una reunió de coordinació perquè al final són objectius comuns i no fer cadascun la guerra per la seua banda. Crec que el més important és haver assegut aqueixes bases que pot donar molt bons productes en un futur.
Destacats