25n
25N
25N

La gratuïtat del bus urbà d'Ontinyent incrementa un 20% el seu ús

”Moltes persones no utilitzaven el transport públic pel seu cost; l’augment de passatgers en fer-lo gratuït així ho demostra i ens parla de la vessant social de la iniciativa”, afirma la regidora Inma Ibáñez

La gratuïtat del bus urbà d'Ontinyent incrementa un 20% el seu ús

Amb el començament de 2021 es complia un any de l’inici de la gratuïtat del servei de bus urbà a Ontinyent. Una iniciativa pionera que permet que tota la ciutadania puga fer ús lliure del transport públic sense necessitat de cap pagament ni targeta.

Aquest fet ha sigut possible gràcies a una municipalització del servei, reordenant també la línia urbana i reduint el temps d’espera. A més, segons les dades conegudes aquesta setmana, s’ha propiciat un notable increment d’usuaris en la línia des de la seua gratuïtat, un 20% més.

“Com més gent utilitze el bus més rendibilitzem aquesta inversió, sense comptar que és la manera més ràpida i segura de desplaçar-se per la ciutat”, destacava fa unes setmanes l’alcalde Jorge Rodríguez, qui incidia en què aquesta mesura té un vessant social molt important perquè moltes famílies deixaven d’utilitzar l’autobús per no poder atendre el seu cost: “el preu del bitllet ha deixat de ser un problema per a pujar a l’autobús urbà“.

Aquest model de gestió està servint com a prova abans d’implantar la línia 2, que millorarà les comunicacions amb els instituts, l’estació de ferrocarril o el cementeri, i que serà imprescindible de cara a la posada en funcionament del nou hospital.

Ontinyent és una de les poques ciutats europees de més de 30.000 habitants que han apostat per serveis com aquest de mobilitat gratuïta, que aquesta setmana celebra aquest increment de xifres amb el repartiment de mascaretes del Clúster Tèxtil entre els usuaris i les usuàries.

INCREMENT MALGRAT EL CONFINAMENT

En aquest sentit, la regidora de Transport Inma Ibáñez explica que el balanç del primer any de gratuïtat del transport públic urbà “és molt positiu”, ja que s’estima en al voltant d’un 20% l’augment dels passatgers, passant d’una mitjana de 110 a 135 persones diàries.

Unes xifres que compten amb més valor, ja que el servei va estar detingut durant 3 mesos pel confinament i ha patit limitacions d’ús en els mesos de desescalada i amb les noves restriccions. “Podem concloure que són xifres molt bones, que ens mostren que la resposta ha estat altament favorable”, considera l’edil.

Per a Ibáñez la gratuïtat d’aquest servei “suposa un pas important cap a una ciutat més sostenible, amb menys vehicles i menys contaminació” i recorda que “moltes persones no utilitzaven el transport públic pel seu cost; l’augment de passatgers en fer-lo gratuït així ho demostra i ens parla del vessant social de la iniciativa”.

Pel que respecta al perfil de les persones usuàries, aquest servei arriba a tota classe de sectors, ja que l’utilitzen persones majors, de mitjana edat i també joves i menuts fins i tot per a anar als centres educatius.

La regidora convida al conjunt de la ciutadania “a aprofitar-lo i fer ús de manera responsable, perquè com més gent utilitze aquest servei, més rendible i útil és per al conjunt de la societat”.

APOSTA PER LA MOBILITAT SOSTENIBLE

El Govern d’Ontinyent té previst destinar enguany un total de 2,6 milions d’euros al foment de la mobilitat sostenible i la consecució d’accions directes per a aconseguir una ciutat més sana i verda.

Concretament, en els comptes municipals elaborats per al present exercici es destinen més de 900.000 euros a accions en el camí cap a un model de mobilitat òptim, com les obres de l’anell ciclopeatonal que connectarà l’IES l’Estació, el poliesportiu i el nou hospital amb la coneguda com a “ruta del colesterol” i el passeig de Benarrai (372.000 euros); l’anualitat del servei de lloguer de bicicletes elèctriques (70.000 euros); les ajudes per a l’adquisició de bicicletes elèctriques, o, entre altres, a l’impuls al transport públic amb una inversió global de 445.530 euros, destacant l’adquisició dels dos autobusos nous per import de 295.000 euros.

En aquest sentit, està previst que en el primer semestre d’enguany es posen en marxa els dos nous autobusos urbans de baixes emissions adjudicats a l’empresa Iveco España SL, amb una inversió de prop de 300.000 euros dels quals 112.000 estan subvencionats amb Fons Europeus de Desenvolupament Integral (FEDER) dins del programa EDUSI.

Un impuls a la mobilitat sostenible que l’alcalde Jorge Rodríguez ja avançava el desembre de 2019 durant l’anunci de la gratuïtat del servei de bus: “lluitar contra el canvi climàtic des de qualsevol àmbit ja no és una opció, com vam poder comprovar a la nostra ciutat amb el pas de la DANA de setembre. I si hem d’exigir als governs dels països que actuen, també hem de contribuir a escala local amb el nostre granet d’arena, amb accions com la potenciació de l’ús transporte públic. Perquè amb xicotets gestos també podem ajudar a canviar el món”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − un =