‘Graners de Creació’ revoluciona la relació entre creadors i públic amb el suport del Consorci de Museus

Graners ha seleccionat 17 residents que desenvoluparan el seu projecte al llarg d’un any en diferents sales i teatres, i en el marc de diversos festivals

Guardar

19.01.01 Graners de Creacio (2)
19.01.01 Graners de Creacio (2)

El programa de residències artístiques ‘Graners de Creació’ celebra aquest dimecres la seua festa de presentació al Centre del Carme Cultura Contemporània, amb la qual es fa el tret d’eixida a la primera edició de les seues residències a València.

‘Graners de Creació’, que s’emmarca dins del programa ‘Cultura Resident’ de la Generalitat Valenciana, es planteja com una nova forma d’entendre les arts escèniques contemporànies, que ofereix la possibilitat de conéixer els processos creatius artístics des de dins i proposa a la ciutadania un tracte directe amb els creadors i artistes. La intenció és que les arts escèniques contemporànies estiguen a l’abast de tot el món.

Graners mostra al gran públic que València és un focus de projectes escènics actuals, experimentals i arriscats que nodreixen les sales de teatre alternatiu de tota la ciutat; una oportunitat de viure en primera persona les arts escèniques alternatives que posen en dubte els assumptes fonamentals de la societat en què vivim.

Fidels al seu esperit cooperatiu i social, la festa que se celebrarà dimecres que ve, 3 d’abril, a les 19 hores al Centre del Carme, serà un lloc i un moment ideal perquè els assistents puguen conéixer un ampli grup d’artistes i creadors de les arts escèniques que treballen a València. També es farà una crida a la ciutadania perquè participe activament i col·labore en les pròximes trobades que es generen: visites per a observar els processos creatius, entrevistes amb els artistes i creadors, col·loquis, visites a assajos, accions amb les companyies, intercanvi d’opinions amb les sales de teatre, etc.

Durant l’esdeveniment, es donarà a conéixer la programació d’estrenes dels projectes seleccionats durant 2019, el cartell, la nova web i el que molts artistes i creadors valencians ja esperen: les bases de Graners 2020.

Graners forma part del programa ‘Cultura Resident’ i compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Centre del Carme; amb la participació directa de les sales Russafa, Espacio Inestable, TEM, Rambleta, Teatro Círculo, Off, Teatre del Raval i Ultramar, i els festivals Cabanyal Íntim, 10 Sentidos, Tercera Setmana, Russafa Escènica i Circuito Bucles.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha destacat “el dinamisme de ‘Cultura Resident’, un programa impulsat per primera vegada per l’actual Consell al qual s’han sumat diferents projectes com el de ‘Graners de Creació’, en l’àmbit de les arts escèniques, amb la intenció d’acabar amb la precarització del sector cultural a la Comunitat Valenciana” i ha recordat “que Cultura Resident ha llançat el seu programa internacional amb la col·laboració d’importants projectes de residències en l’estranger com el HIAP d’Hèlsinki o el Meet Factory de Praga, convocatòries que tenim obertes fins al 4 d’abril”.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “la forma en què ens comuniquem en societat ha canviat i també la manera en què ens acostem a l’art. Les manifestacions artístiques ja no són hieràtiques, els gèneres, les formes d’expressió s’hibriden i transformen, i també els espais on es realitzen. La proposta de ‘Graners de Creació’, a la qual donem suport sota el paraigua de ‘Cultura Resident’, no sols ofereix als creadors un espai i els recursos per a la producció del seu espectacle, sinó l’oportunitat de buscar nous públics i permetre’ls formar part de la creació escènica de forma activa”.

Mediació: s’han acabat les barreres

Graners és un projecte cultural obert i evolutiu que té com a funció acostar els veïns de cada barri a les sales, als espectacles, al procés creatiu i als artistes. Es tracta de fer créixer els creadors i el públic en un coneixement mutu, en un espai on ja no hi ha barreres ni distàncies entre els uns i els altres.

Aquest projecte compta amb 17 residents que treballen en el desenvolupament d’un espectacle al llarg d’un any i, en aquest cas, tan important és el procés creatiu com el resultat final. El treball de gestació artística és el gran desconegut per al públic i és el que Graners ofereix a l’espectador. El coneixement de la tasca que realitza l’artista forma el futur espectador perquè puga entendre i apreciar millor el treball creatiu que hi ha en cada una de les peces seleccionades.

En aquest àmbit de relació, és fonamental el treball de l’equip de mediació de Graners, que s’ocuparà de generar accions de mediació específiques per a cada obra de manera que la ciutadania puga conéixer el procés artístic de cada creador i puga tindre una relació directa amb ells.

Els residents

En la Sala Off, faran la seua residència La República del Lápiz de Gabi Ochoa i Ferrán Benavent, que comptarà també amb el suport del Festival Tercera Setmana; la Companyia Fil d’Arena, que acollirà també el Circuito Bucles, i Sergi Escolano + Mateusz Troupe.

D’altra banda, La Rambleta acollirà els projectes de Marc Sans, amb el suport també del Festival 10 Sentidos; La Lola Boreal, juntament amb el Festival Russafa Escènica; la companyia La Subterránea, i la proposta de Manu Valls i Dacsa Produccions.

A Espacio Inestable, faran la seua residència Frágiles Danza i Mou Dansa, amb el suport del Festival Dansa València; la companyia Onírica Mecánica, acollida també pel Festival Tercera Setmana; així com els projectes de Caterva Teatre; Groc Teatre i Hongaresa de Teatre.

D’altra banda, el Teatre El Musical i el Festival Cabanyal Íntim acolliran la proposta del Colectivo Miss Panamá; el Teatro Círculo rebrà el projecte de Sandra Gómez; la Sala Ultramar acollirà la proposta de David Franch, Alejandra Mandli i Maribel Bayona, i Sala Russafa serà el lloc de residència d’Alarcón i Cornelles.

Arxivat a:

Destacats