La Comunitat Valenciana afronta una "crisi profunda" en el sector citrícola

Entitats agràries demanen a la Unió Europea que "iguale les condicions de mercat" per als productors europeus.

Guardar

naranjas_ep
naranjas_ep

El sector citrícola de la Comunitat Valenciana registra una "crisi profunda" segons ha denunciat el secretari general de la Unió de Llauradors valencians, Carles Peris, en declaracions a Europa Press, de la qual ha responsabilitzat a la "baixada de preus en un 23%", una situació que els productors han experimentat "per les pressions d'importacions de partides de fruita de països tercers".

Els cítrics importats des de Sud-àfrica, el Marroc, Egipte i Turquia, segons Peris, han provocat "una competència deslleial" en el mercat perquè les seues condicions "no s'adapten a la normativa europea", per la qual cosa en la seua opinió "no hi ha control en els costos de salaris ni els requisits fitosanitaris" i això repercuteix en un descens en el preu de venda del producte cítric. "Si a Espanya s'està pagant 24 cèntims el quilo de taronges, en aquests països tercers poden arribar a costar 10 cèntims el quilo", una situació que Peris sosté que ha suposat que molts agricultors no hagen tret a mercat les seues partides i hagen acabat "tirant al sòl" la seua producció, a causa del caràcter perible dels cítrics.

Les conseqüències, segons aquesta entitat agrària, poden ocasionar unes pèrdues valorades en "més de 200 milions d'euros, en un sector prioritari en l'economia valenciana".

En aquest sentit, Peris matisa que de tota la cadena productiva, serà el productor "el més penalitzat perquè ha venut tota la seua campanya, però per un preu per davall dels costos de producció" i això puc provocar un "abandó del camp". Una circumstància que se suma a la falta del relleu general en la producció agrícola, la qual cosa Peris lamenta perquè "hi ha capacitat d'exportació".

LA COMISSIÓ EUROPEA "POC RECEPTIVA"

La Unió de Llauradors juntament amb una altra organitzacions agràries i representants del govern de la Generalitat Valenciana, van assistir dijous passat a la Comissió Europea, per a exposar la necessitat que Brussel·les aplicara la clàusula de salvaguarda per a controlar "una crisi profunda d'aquest sector". No obstant això, la resposta de la Unió Europea "no va ser l'esperada" entre la delegació valenciana i en opinió de Peris, la Comissió Europea va ser "poc receptiva per a equilibrar aquesta competència deslleial amb països tercers", que ha assegurat també afecta altres productors europeus de la conca del Mediterrani.

En aquest sentit, l'entitat agrària demana que aquest organisme europeu "iguale condicions de mercat" perquè "tots els països juguem a les mateixes regles de joc". Alguns d'aquests tercers països, segons Peris, "no compleixen amb els protocols i tractaments -com el tractament en fred que es duu a terme en la producció citrícola a Espanya- i no garanteix que s'expandeixen plagues".

Les organitzacions agràries han indicat que continuaran intentant "obrir els ulls a la Comissió Europea", perquè de moment la institució europea "no comparteix les nostres dades, i no veuen preocupant l'augment del 40% d'importacions de països de tercers". Peris insisteix que "no és el camí, ni el model agrícola que ha de defensar Europa perquè perilla la sobirania alimentària" i considera que en l'horitzó productiu dels cítrics pot acabar "controlada per oligopolis".

La Unió de Llauradors tornarà a presentar informes per a mostrar la problemàtica que afronta el sector i no descarten "noves mobilitzacions per a fer pressió" perquè defensen que "la gent està indignada i el sector citrícola està en crisi".

Destacats