25n
25N
25N

La gota freda s'intensificarà en la Comunitat Valenciana en 2050, segons l'OS

La gota freda s'intensificarà en la Comunitat Valenciana en 2050, segons l'OS
18/07/2019 -

Les precipitacions mitjanes anuals a Espanya augmentaran a les illes Canàries occidentals, en la Comunitat Valenciana i a Navarra però en general es reduiran en la resta del territori i aquest descens de pluges serà “molt greu” en el quadrant nord-oest, segons un informe de l’Observatori de la Sostenibilitat (US).

L’estudi ‘Aproximació a l’evolució de les precipitacions a Espanya’ ha sigut realitzat pels investigadors de l’OS juntament amb l’investigador Mario Mingarro sobre la base de dades facilitades per l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i analitza dades de precipitacions a Espanya des de 1965 per a observar tendències geogràfiques i temporals tant a Espanya, com per a les seues comunitats autònomes i localitats.

Així, conclou que en el conjunt d’Espanya, entre 1965 i 2018, les precipitacions són “similars a les de fa uns anys” tant en les sèries anuals com en les mensuals, ja que no s’ha observat una tendència “significativa” ni d’augment ni de disminució.

Sí que s’ha observat, no obstant això, que per estacions meteorològiques a l’estiu i a l’hivern plou menys però han augmentat “lleugerament” a la tardor i primavera, encara que la tendència de l’estiu és molt significativa, perquè en aqueixa estació s’ha produït una “forta disminució” mentre que a la primavera, per contra, es registra un gran augment.

Per mesos, l’estudi conclou que en els mesos de juliol i agost, així com al desembre les precipitacions s’han reduït de manera “forta” però, per contra, han augmentat al març, febrer i gener. És a dir que al desembre tendeix a ploure “considerablement menys” i al març plou més.

Per comunitats autònomes, entre 1981 i 2018, s’ha produït una “forta disminució” de les precipitacions a Galícia i a Canàries i s’han estabilitzat a Catalunya. Si bé, les pluges han augmentat “d’una forma més forta” a Astúries, seguida per Navarra, Cantàbria, Illes Balears, Extremadura i País Basc, mentre que en la resta de les comunitats autònomes, van augmentar les precipitacions, però de forma més lleugera.

Aquesta tendència es confirma també en l’estudi, que analitza les tendències per províncies i conclou que entre 1981 i 2018 van disminuir les precipitacions a Pontevedra, León, La Corunya, Orense, Lugo, Lleida, Ávila, Las Palmas i Santa Cruz de Tenerife. Per contra, van augmentar a Astúries, Guipúscoa, Navarra, Cantàbria, Balears i Càceres.

AUGMENTARÀ LA GOTA FREDA

De cara al futur, l’estudi fa una previsió de com seran les precipitacions mitjanes per a 2050 i conclou que només a Canàries occidentals, la Comunitat Valenciana i Navarra experimentaran increments positius encara que “molt moderats” en la precipitació mitjana anual i que probablement la distribució d’aquestes pluges serà “molt més irregular en el temps”, per la qual cosa adverteix que “les inundacions associades a gota freda seran més intenses i freqüents”.

En la resta del territori, preveu que es reduïsquen les pluges amb caràcter general, però disminuiran “de forma molt greu” en el quadrant nord-oest, i en particular a Lugo, Orense i Pontevedra.

Precisament, a Lugo i Orense es perdran més de 500 litres per metre quadrat de precipitació anual, la qual cosa suposa que plourà menys de la meitat que ara en 2050. “El procés de xerificació de tot el nord-oest peninsular serà tan dràstic que la seua vegetació i agricultura es poden acabar semblant més al sud-est peninsular que a la imatge històrica de boscos mixtos caducifolis i prats que ve al capdavant en pensar en aquests territoris”, adverteix l’estudi.

Encara que l’informe conclou que les precipitacions han romàs més o menys constants en el temps a Espanya, com s’ha produït un “important increment” de les temperatures, preveu que la quantitat d’aigua circulant s’ha reduït per als ecosistemes i per a l’home en aquest període.

Respecte a les temperatures, l’observatori alerta també que l’augment de les temperatures, que “ja s’està produint pel calfament global, es continuarà produint pel que si es mantenen aquestes precipitacions com s’observa escala de tot el país, i augmenta la irregularitat d’aquestes, cada vegada hi haurà menys disponibilitat d’aigua real”.

En tot cas, admet que existeix una forta incertesa sobre els escenaris de precipitacions en el futur i que els valors observats poden presentar diferències regionals “molt elevades” a Espanya.

Finalment, assenyala que les tendències observades apunten a una “clara” disminució de precipitacions en algunes ciutats i províncies pel que l’informe de l’Observatori de la Sostenibilitat, aconsella estudiar amb “molt major detall” aquest fenomen per a “prendre mesures com més prompte millor” sobre les necessitats d’aigua per ciutats, sobre la base de la seguretat del proveïment i la necessitat d’aigua per a zones verdes o reg.

Entre les recomanacions, l’Observatori recomana interioritzar que l’aigua és un recurs limitat i que s’ha de fer una gestió “més responsable i intel·ligent”, amb actuacions basades en la naturalesa per a potenciar accions de conservació de l’aigua, el sòl i els boscos en les parts altes de les conques, per a acumular la recàrrega dels aqüífers i al voltant de les ciutats.

També afig que resulta indispensable una major inversió en la investigació i estudi de les dinàmiques espaciotemporals de les precipitacions.

En definitiva, els autors de l’informe han subratllat que l’estudi pretén ser una “trucada d’atenció respecte a l’ús de l’aigua a Espanya” per a poder prendre “mesures preventives” de planificació i gestió territorial.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 5 =