Gómez reivindica una arquitectura integrada a la ciutat 15’

Guardar

0211 Gómez. Jornada Arquitectura
0211 Gómez. Jornada Arquitectura

La vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha apostat perquè la futura Llei d'Arquitectura "tinga en compte les característiques pròpies i els avantatges del nostre clima i el nostre paisatge". A més ha apuntat, durant la seua intervenció en la Jornada sobre la Llei d’Arquitectura i Qualitat de l’Entorn Construït, la importància que s'aborde "des d'una perspectiva municipalista i metropolitana". Sandra Gómez ha reivindicat una "arquitectura integrada a la Ciutat 15’" enfront del que ha qualificat de "models excloents i dispersos".

"L'arquitectura ha de servir per a millorar la qualitat de vida de les persones a les ciutats", ha remarcat i ha assenyalat que "La qualitat de l'entorn construït influeix directament en el nostre benestar, per això hem de crear entorns cohesionadors, sostenibles, que ens cuiden".

"No es pot contribuir al desenvolupament econòmic i social, sense tindre en compte l'entorn en el seu context", ha afirmat i ha apostat perquè "la renovació i la millora de la qualitat de l'edificació i els entorns construïts, la protecció del patrimoni cultural i natural, o la modernització de l'arquitectura haurà de respectar unes característiques pròpies que ha conformat la nostra identitat".

Sandra Gómez ha advertit que la pandèmia "ha posat a més de manifest manques urbanes". "Les ciutats ens enfrontem a un nou repte: adaptar-nos el més ràpid possible a aquesta nova situació garantint la cohesió social i la sostenibilitat, generant ciutats i comunitats inclusives, segures i resilients", ha indicat

"Des de l'Ajuntament estem treballant sobre aquests criteris, aplicant el model de ciutat 15 minuts als nostres barris", ha recordat perquè València siga "una ciutat més pròxima, més segura i inclusiva i més sostenible, que permeta a la ciutadania disposar de tots els serveis i recursos essencials". Així, ha citat els exemples de Natzaret Campanar, Benimaclet Ciutat Fallera o Torrefiel, entre altres, com els primers en els quals aplicarà aquest model.

Igualment, ha apuntat que Urbanisme està "generant nous espais per als vianants a través de superilles o avançant a la València ciutat de places en, pràcticament, tots els barris". També ha citat la recuperació d'espai en els entorns escolars però ha apuntat que l'objectiu és "anar més enllà i reinventar la proximitat i que les ciutats deixen de ser un nero conjunt de carrers fets per als cotxes".

La vicealcaldessa ha assenyalat que un altre dels eixos fonamentals d'aquesta València dels 15 minuts serà tant "la creació de nous pulmons verds, com la creació d'espais perquè les grans empreses que vulguen instal·lar-se a València puguen comptar amb llocs suficients", en referència a Vara de Quart o a les propostes perquè al Grau o Benimaclet, adquirisca "un pes molt important a l'espai terciari orientat a la nova economia verda i digital".

En matèria d'habitatge, ha indicat que la pandèmia també ha posat de manifest "els dèficits del nostre parc immobiliari". Per això, ha assegurat que promourà "un canvi legislatiu perquè els Habitatges de Promoció Pública compten amb una superfície exterior". "En tots els nous desenvolupaments urbans hem demanat que es destinara el percentatge màxim a la construcció d'habitatge públic. En concret, un 30 per cent. Però volem anar més enllà i reivindicar "el dret al balcó", ha afirmat.

Sandra Gómez ha apostat per transformar València en "una ciutat de cures, una ciutat inclusiva que prioritze el benestar dels qui l'habiten". "Poder arribar caminat a tots els serveis és la major revolució que viuen les nostres ciutats, actualment i de la nostra audàcia per a adaptar-nos dependrà el nostre futur", ha conclòs.

Destacats