25n
25N
25N

Golejada al clientelisme

En any i mig de legislatura, els governs progressistes vénen golejant al clientelisme que durant més de 20 anys s’ha assegut en la banqueta d’aquesta Comunitat i de la major part dels seus municipis. Ara, mentre els tribunals senten en un altre tipus de bancs a diverses dels estels d’aqueix model de pa i circ que ha exhibit aquesta terra en l’aparador de la vergonya, els hereus d’aqueixa enverinada hipoteca reputacional tanquen files per a recuperar la confiança d’una ciutadania que es debat entre la indignació i l’escepticisme.

És el moment de passar de les paraules als fets com a manament primer per a revertir aqueixa desafecció dels ciutadans amb els seus legítims representants públics. I en aqueixes estan tant el govern autonòmic que se sustenta en el Pacte del Botànic com el de la Diputació de València, que han voltejat la relació entre ambdues institucions per a passar de tirar-se pedres, com succeïa en temps de Rus i Fabra, a pujar-se al mateix carro, el de l’estreta col·laboració entre ‘palaus’.

Primer va ser la comunió entre la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments per a frenar la sagnia econòmica en què s’havia convertit per a les famílies, pudentes i no pudentes, la compra de llibres de text cada mes de setembre. Més tard van arribar els acords de col·laboració en turisme, amb la idea d’aportar un valor afegit que desestacionalitze les destinacions; i en transports, per a mantenir el servei de línies deficitàries, algunes molt demandades per la població; i també en matèria social, amb més de 12 milions del pressupost de la Diputació per al manteniment de col·legis i la creació de quatre centres socials.

La golejada dels governs progressistes al clientelisme es completa amb un Fons Valencià de Cooperació Municipal que ja arreplegava l’Estatut d’Autonomia i que mai havia superat la barrera de les nobles paraules. El que uns altres van prometre, endolcint les oïdes d’alcaldes i alcaldesses i regalant lloes al municipalisme, ho han convertit en realitat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el de la Diputació, Jorge Rodríguez. Amb fets, amb 41,2 milions d’euros que els ajuntaments podran destinar a inversions i/o despesa corrent.

La majoria d’edat del municipalisme no és possible sense un finançament adequat, i així ho han entés els presidents dels executius autonòmic i provincial. I no solament Puig i Rodríguez, paladins de sengles governs de progrés; també Javier Moliner, que comanda la Diputació de Castelló sota les sigles del PP. No serà tan dolent un Fons que respecta i reforça l’autonomia dels alcaldes, li diu algú que ha tingut plaer de ser-ho. I el millor, en vistes de com va el joc, és que encara queda partit…

Pablo Seguí és portaveu del Grup Socialista en la Diputació de València i diputat de Carreteres i Infraestructures

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre − 1 =