25n
25N
25N

El Govern reconeix existeixen 43 vestigis franquistes en casernes de la Guàrdia Civil però no tenen pla, terminis, interés ni pressupost per a retirar-los

El Govern reconeix existeixen 43 vestigis franquistes en casernes de la Guàrdia Civil però no tenen pla, terminis, interés ni pressupost per a retirar-los
22/08/2020 -

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet va registrar una sèrie de preguntes sobre la presència d’escuts franquistes en la Comandància de la Guàrdia Civil de València, del carrer Calamocha, Guàrdia Civil Destacament València-B de València, situat al carrer Tírig, de la caserna de la Guàrdia Civil situat en el Passeig Cantarranas de València, i va exigir saber, de tot l’estat, les casernes o dependències de la Guàrdia Civil en els quals existeixen encara símbols franquista, detallant la ciutat i la dependència concreta.

El Govern va evitar comprometre’s a retirar els símbols en les casernes de València i respon ara “ per Ordre CUL/459/2009, de data 19 de febrer de 2009, es va crear una Comissió Tècnica d’Experts de la Llei de Memòria Històrica, adscrita al Ministeri de Cultura a través de la Direcció General de Belles arts i Béns Culturals. Entre les seues missions es trobava determinar els vestigis existents en edificis que hagueren de ser retirats en compliment de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s’estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura.

La citada Comissió Tècnica d’Experts va procedir a catalogar els vestigis presents en els edificis pertanyents al Ministeri de l’Interior, reflectint les seues conclusions en una acta de data 8 d’abril de 2011. En el citat document apareixien catalogats 43 vestigis presents en dependències de la Guàrdia Civil, dels quals es va considerar que 38 havien de ser retirats i els 5 restants podien ser conservats.
La retirada dels vestigis relacionats es ve efectuant de manera gradual, conforme ho permet la disponibilitat pressupostària, pel fet que no existeix un crèdit específic habilitat a tal fi.

Per a Mulet “ si després de 9 anys d’elaborar-se eixe informe, els almenys tres escuts que llueixen en tres casernes de la Guàrdia Civil de la tercera ciutat de l’Estat, no han sigut retirats ni hi ha termini per a això, ni el més mínim compromís, és que s’estan burlant de la ciutadania, demostra que la llei 52/2007 és una aixecada de camisa, i que tant als governs del PP com del PSOE i ara PSOE-UP, dignificar la memòria democràtica, solament està en els titulars i no en els fets. És un autentica vergonya que a hores d’ara a València encara figuren escuts franquistes en les casernes, per a sorpresa i indignació de tots i totes els que passen per davant d’ells”

Mulet ha afirmat que igualment és greu que de nou “ el Govern més progressista de la història” torne a burlar-se del control parlamentari i no aporte la documentació sol·licitada per Compromís, que és el propi catàleg on es puga veure aquests 43 vestigis catalogats, i que tampoc s’explique per què dels 43, 5 poden ser conservats, ni tampoc explicació de quants dels 38 restants s’han retirat. Són un frau de Govern, com els anteriors”

Aquests 43 símbols catalogats serien solament els existents en casernes de Guàrdia Civil, als quals s’haurien de sumar els presents en edificis de l’administració pública “ en internet es poden veure catàlegs parcials d’aquesta comissió citada, que exposen part dels vestigis presents en Defensa, Interior o altres ministeris, però és informació que dista molt de ser completa. PSOE-UP ha ocultat ara el llistat, i no s’ha compromés a retirar-los. Ens dol especialment a València, que almenys tres que hem vist siguen presents i a saber puix que temps, per part nostra, no deixarem d’exigir la seua retirada fins a fer-la efectiva. És un greu atemptat contra la memòria democràtica, contra les víctimes del franquisme, contra les Corts Generals de les quals es burla aquest Govern de PSOE-UP i contra la pròpia imatge de la Guàrdia Civil”

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − huit =