25n
25N
25N

El Govern permet les rebaixes des d'aquest dilluns en tota Espanya, però sense aglomeracions

Tots els locals comercials podran obrir sense cita prèvia i els grans establiments, en Fase 1, també si fiten el seu espai a 400 metres

El Govern permet les rebaixes des d'aquest dilluns en tota Espanya, però sense aglomeracions
18/05/2020 -

El Govern permet les rebaixes des d’aquest dilluns, fins i tot en els llocs que encara segueixen en la Fase 0 de la desescalada, sempre, això sí, que no generen aglomeracions.

De fet, el Ministeri de Sanitat estableix que, en el cas de produir-se una gran afluència de persones, haurà de procedir-se al cessament immediat d’aquestes promocions “si fóra necessari”.

Així figura en l’ordre del Ministeri de Sanitat publicada dissabte passat en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), en la qual es recullen la relaxació de les mesures previstes en la Fase 2 de la desescalada, però s’inclouen també algunes modificacions de les mesures que s’havien previst per a les Dases 1 i 0.

En concret, la nova ordre modifica el relatiu a les rebaixes que s’havia introduït en la dictada per Sanitat el passat 9 de maig i que havia donat lloc a diferents interpretacions per part del Ministeri que dirigeix Salvador Illa, d’una banda, i el Ministeri d’Indústria i Comerç, per un altre.

En l’ordre ministerial del passat 9 de maig s’establia que, durant la fase 1, els establiments no podrien anunciar ni dur a terme accions comercials que pogueren donar lloc a aglomeracions de públic, tant dins de l’establiment comercial com en els seus voltants. A més, es fixava la salvaguarda que aquesta restricció no afectaria les vendes en rebaixes ni tampoc vendes en oferta o promoció que es realitzaren a través de la pàgina web.

Ara, en la nova ordre publicada dissabte passat el Govern introdueix una disposició addicional que modifica l’ordre del 9 de maig i que deixa clar que es podran fer rebaixes en botigues físiques, sempre que no donen lloc a aglomeracions que impedisquen el compliment de les mesures sanitàries destinades a evitar la propagació del virus.

Aquesta mesura regirà també en la Fase 0, en la qual encara estan la Comunitat de Madrid, Barcelona i part de Castella i Lleó, els comerços de la qual podran realitzar promocions seguint les normes establides per al funcionament dels mateixos en aquests llocs.

RESPECTAR LES MESURES SANITÀRIES

Aqueixa disposició estableix que són els comerciants els que ha de prendre mesures per a evitar que es produïsquen aglomeracions que impedisquen el compliment de les mesures sanitàries obligatòries.

Segons recull el text, “les accions comercials o de promoció que duguen a terme els establiments comercials hauran d’estar acompanyades de mesures destinades a assegurar” el compliment de les mesures decretades per les autoritats sanitàries.

Així, s’haurà d’evitar que “es generen aglomeracions que impedisquen el manteniment de la distància de seguretat, el compliment dels límits d’aforament, o que comprometen la resta de mesures establides en aquesta ordre”. Si això es produeix, els comerciants hauran d'”adoptar les mesures adequades per a evitar-les, incloent-hi el cessament immediat de les esmentades accions comercials o de promoció si resultara necessari”.

Per a les comunitats que encara estan en Fase 0 (Comunitat de Madrid i part de Catalunya i Castella i Lleó), es permet des del dilluns l’obertura del comerç al detall sense necessitat de cita prèvia en aquells establiments de menys de 400 metres quadrats.

Els establiments de més de 400 metres quadrats podran obrir les seues portes des d’aquest dilluns, però només en les zones que hagen passat a la Fase 1, sempre que fiten l’espai obert al públic ajustant-se a aquest llindar de 400 metres i amb diversos requisits més: 30% de l’aforament, distància mínima de dos metres entre clients o només una persona dins i horari d’atenció prioritari per a majors de 65 anys.

ADMINISTRACIONS DE LOTERIA

Així mateix, podran obrir els que estiguen en centres comercials sempre que compten amb accés directe i independent des de la via pública. També poden obrir les administracions de Loteria, a excepció de les situades en centres comercials i sense accés independent.

Entre altres mesures, l’ordre assenyala que els establiments que disposen d’aparcaments propis per als seus empleats i clients, quan l’accés a les instal·lacions, els lectors de tiquets i targetes d’empleats no poguera realitzar-se de manera automàtica sense contacte, aquest serà substituït per un control manual i continu per part del personal de seguretat per a controlar l’aforament.

Finalment i quan així ho decidisquen els ajuntaments, podran reobrir els mercats que desenvolupen la seua activitat a l’aire lliure, els denominats mercats ambulants, donant preferència a aquells productes alimentaris i de primera necessitat.

Els ajuntaments hauran d’establir requisits de distanciament entre llocs i, en tot cas, es garantirà una limitació al 25% dels llocs habituals o autoritzats i una afluència inferior a un terç de l’aforament habitual.

MESURES DE FLEXIBILITZACIÓ EN FASE 2

L’Executiu també ha decidit escometre diverses mesures de flexibilització per a aquells territoris que passen a la Fase 2 a partir d’aquest dilluns (Formentera, El Ferro, La Gomera i La Graciosa).

Així, en aquests territoris podran reobrir al públic tots els establiments i locals comercials al detall i d’activitats professionals amb independència de la seua superfície útil, sempre que es reduïsca l’aforament al 40% de cadascuna de les plantes amb les quals compte i garantisca una distància mínima de dos metres per client.

En aquells locals on no siga possible mantenir aqueixa distància, es permetrà únicament la permanència dins del local d’un client, amb horari prioritari per a majors de 65 anys.

Del seu costat, els mercats ambulants limitaran a un terç el total de llocs habitual, mentre que centres i parcs comercials només podran comptar amb un aforament màxim del 30% en zones comunes, en les quals no es permetrà la permanència, únicament el trànsit.

També podran reobrir locals d’hostaleria i restauració per a consum en el local amb un 40% d’aforament. No es permetrà el consum en barra. El servei en terrasses a l’aire lliure es manté respecte a la Fase 1, que es va establir en un 50% del total del nombre de taules.

Pel que fa al sector turístic, els hotels i altres allotjaments podran reobrir les seues zones comunes mantenint un terç de l’aforament.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc + 17 =

CCCC
torrent