El govern local de València remetrà al ministeri els informes municipals sobre l’ampliació del port

La coalició de Compromís i Socialistes acorda que el desenvolupament de la ciutat «no es pot dur endavant a costa de tot»

Guardar

pleno
pleno

L'equip de govern municipal ha defensat hui en el Ple una iniciativa per a instar als ministeris competents perquè avaluen si la possible ampliació del Port de València compleix amb tota la normativa mediambiental vigent, «i que a la llum dels informes elaborats per diferents servicis municipals i sota criteris tècnics consideren la necessitat d'elaborar una nova Declaració d'Impacte ambiental (DIA)», document oficial en què es valorarà les afeccions al medi ambient d'esta actuació.

Esta proposta, defensada pels portaveus dels Grups Socialista i Compromís, Sandra Gómez, i Pere Fuset, respectivament, ha sigut aprovada sense el suport dels grups de l’oposició, i com a alternativa a una moció presentada pel Grup Ciutadans «perquè l’ampliació del port és un projecte que genera progrés».

L'alcalde de València, Joan Ribó, que ha parlat d'este assumpte abans d'iniciar-se la sessió plenària ha manifestat que «el Govern del Rialto, tot i que aposta pel desenvolupament econòmic de la ciutat, coincideix en allò que és fonamental i és la defensa del medi ambient de la ciutat així com de la salut de la seua ciutadania». L’alcalde s’ha mostrat favorable a una nova Declaració d’Impacte Ambiental per al projecte d’ampliació Nord, ja que «modifica substancialment el projecte aprovat l’any 2007».

A l’hemicicle el regidor i el portaveu de Ciutadans, Rafael Pardo i Fernando Giner han sol·licitat, en els dos torns de paraula del seu grup, que «el Ple de l'Ajuntament reitere el seu compromís amb la construcció de la nova terminal del Port de València, sense oposar-se a l'ampliació». En la mateixa línia s’ha manifestat la portaveu del Partit Popular, María José Catalá, que ha parlat «de la incoherència» dels grups que conformen la coalició de govern municipal, «que han presentat una proposta que només parla de la defensa del medi ambient sense considerar la importància econòmica del Port ».

Per la seua banda, la portaveu del grup Socialista, vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha explicat que «el creixement d’una ciutat no es pot dur a terme a costa de tot, i al marge de la normativa mediambiental». En al·lusió a una possible incoherència política, ha assegurat que «el Govern del Rialto pensa que s’han de revaluar els informes tècnics municipals i que el debat s’ha de desenvolupar on pertany, al Ministeri de Medi Ambient».

Seguidament, el portaveu de Compromís, el regidor Pere Fuset, ha celebrat que «en el govern de coalició de l’Ajuntament de València hi ha diàleg i acord». «I el que està clar és que no es pot fer res en esta ciutat sense conèixer el cost que implica, i este cost inclou el mediambiental», ha afegit en aclarir que seria greu escometre un obra d’eixa envergadura sense la seguretat jurídica adequada».

Els dos regidors han coincidit a l'explicar que una vegada remés l'informe múltiple dels diferents servicis municipals sobre la matèria a l'Autoritat Portuària, com a resposta a la seua petició d'informe davant la construcció i explotació en règim de concessió administrativa de la nova terminal de contenidors de l'ampliació nord del Port de València, «l'equip de govern ha acordat remetre també este expedient als ministeris competents, i manifestar que esta haurà de complir amb tota la normativa mediambiental vigent, per la qual cosa sol·licita a la llum d'estos informes i baix criteris tècnics que avaluen la necessitat d'una nova declaració d'impacte ambiental».

Segons la proposta defensada i aprovada pel Govern del Rialto, també «es rebutja un model de creixement depredador amb el medi ambient com el que van impulsar les anteriors administracions valencianes i s'insta a l'Autoritat Portuària de València que qualsevol infraestructura estratègica que s'implante, aplique mesures correctores i compensatòries de les seues possibles externalitats negatives, promovent en tot cas una activitat sostenible del port de València que faça que el seu desenvolupament atenga els criteris esgrimits per la Unió Europea i conjugue la creació de riquesa econòmica i ocupació amb la lluita contra el canvi climàtic».

Finalment, conforme esta proposta, «el Ple ha instat a totes les administracions competents a vigilar per l'estricte compliment de les normes, avaluant les conseqüències que qualsevol obra a executar i la seua conseqüent explotació puguen provocar en el medi ambient de la ciutat, vigilant per això de manera exhaustiva l'aplicació de les mesures correctores que puguen derivar-se de l'execució d'estes».

MÉS CONTENIDORS PER RECLICAR ELS OLIS DOMÈSTICS

D’altra banda, però com una mesura més de defensa mediambiental, el Ple ha acordat, amb el suport de tots els grups polítics, que la regidoria de Gestió Sostenible de Residus Urbans i Neteja de l'Espai Públic analitze quin és el millor sistema de recollida d'olis usats domèstics, un estudi que s'emmarcarà en el Pla Local de Residus que s'elaborarà durant el 2020. Es tracta d'una proposta que ha presentat el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, arran d’una altra moció presentada pel portaveu del Grup Vox, José Gosálbez.

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que en els últims exercicis s’han desenvolupat successives campanyes per conscienciar i facilitar a les persones la recollida de l’oli domèstic. «Són necessàries estes iniciatives i a més la ciutadania també participa proposant d’altres», ha afirmat.

La moció inicial ha sigut presentada per José Gosálbez «per a conscienciar a la població sobre la necessitat del reciclatge i l'adquisició de contenidors per a recollida i reciclatge d'oli domèstic usat, ja que quan l'oli arriba als rius o llacunes forma una pel·lícula en la superfície que afecta i perjudica l'intercanvi d'oxigen, i per tant, als éssers vius de l'ecosistema”. Així, ha proposat instal·lar 160 nous contenidors i 3 nous mini ecoparcs mòbils per a aconseguir una ràtio d'un contenidor per cada 3.000 habitants – en l'actualitat la ciutat de València té una ràtio d'un contenidor per cada 7.800 habitants.

Esta proposta ha rebut el suport dels altres grups de l’oposició. Concretament, la regidora de Ciutadans Rocío Gil s’ha centrat en la neteja de la ciutat, i s’ha dirigit a l’equip de govern «per reclamar la seua responsabilitat al respecte».

En este sentit, el regidor popular Carlos Mundina, que ha valorat «positivament» l’ampliació dels contenidors, ha instat el regidor d’Ecologia Urbana «perquè siga més ambiciós amb les seues competències».

Sergi Campillo, que ha confirmat que «no es conforma amb les dades de satisfacció del veïnat de la ciutat, pel que fa a la neteja, tot i que el servici compta amb l’aprovació ciutadana», ha assegurat que l’equip de govern es compromet a dur a terme l’esmentat estudi que s'emmarcarà en el Pla Local de Residus que s'elaborarà durant el 2020.

Arxivat a:

Destacats