25n
25N
25N

Un nou revés per al cava valencià: "El Govern es plega davant els interessos dels catalans"

AVA-ASAJA denuncia que el Govern central limitarà l’expansió del cava valencià

Un nou revés per al cava valencià: "El Govern es plega davant els interessos dels catalans"
17/12/2018 -

Torna la guerra del cava. Si la polèmica ja es va deslligar amb el Govern de Mariano Rajoy, ara torna a succeir amb el de Pedro Sánchez. I és que la decisió, proposta pel Ministeri d’Agricultura, de limitar al màxim l’autorització de noves plantacions de raïm per a l’elaboració de cava no ha assegut res bé a l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), que acusen directament al Govern de “plegar-se davant els interessos del sector del cava català per oportunisme polític”.

Aquest document, que preveu aprovar-se en uns dies, planteja que les autoritzacions de nova plantació en les zones delimitades per la Denominació d’Origen Cava tan sols es podrà incrementar en 0,1 hectàrees, enfront de l’augment que l’Executiu Central sí que permetrà per a noves plantacions de raïm per a vins en general, establida en 4.747 hectàrees més.

Les raons? L’augment podria perjudicar la qualitat del producte. Un argument que també es comparteix des del Consell Regulador del Cava, dominat en gran part per productes catalans, i que afecta zones en expansió com Requena o Extremadura, que ja ha confirmat que presentarà al·legacions contra la proposta.

President d’AVA-ASAJA: “El Govern Central es plega de manera descarada als interessos dels cellers catalans”

Cristóbal Aguado, President d’AVA-ASAJA ha assenyalat que, de nou, “el Govern Central es plega de manera descarada als interessos dels cellers catalans, encara que aquesta mesura supose impedir per força el creixement que estan experimentant altres àrees espanyoles autoritzades a l’elaboració de cava, com Requena”. Així mateix, ha explicat que “el sector de cava valencià es troba en plena fase d’expansió, amb una pujada del 10% de les vendes, i amb una producció que ja aconsegueix els nou milions de botelles”. Per això assegura que, amb aquesta mesura, “tracta de tallar les ales a eixa progressió a colp de decret. No es pot frenar el creixement econòmic”.

L’Associació Valenciana d’Agricultors ho tenen molt clar. “A ningú se li escapa la influència del conflicte català, per damunt de raons objectives de mercat. Molts viticultors de Requena havien escomés inversions importants per a reestructurar les seues parcel·les i destinar-les a la producció de cava, de la mateixa manera que moltes empreses del sector havien realitzat un gran esforç en la modernització i ampliació de les seues instal·lacions. Si la limitació de l’any passat va encendre les alarmes, el seu manteniment en 2019 vindria a confirmar el dur colp a aquest col·lectiu emergent, i açò no estem disposats a consentir”.

Des d’AVA-ASAJA proposen que es creuen subzones de cava on cadascuna prenga les decisions “en funció de les necessitats de cadascuna d’elles”, és a dir, “si una d’aquestes subzones detecta una saturació del mercat, que limite el seu creixement si és convenient. Però el que no es pot fer és impedir l’expansió d’aquells que sí que tenen expectatives de creixement”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 5 =

torrent